Ρεπορτάζ

Ριζικές αλλαγές στο Σύστημα Μηχανογράφησης των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων προωθεί το υπουργείο Μεταφορών - Αυτόματη μεταφορά των δεδομένων απευθείας και χωρίς την παρεμβολή ενδιάμεσης συσκευής

Την αυστηροποίηση των ελέγχων των οχημάτων και των δικύκλων στα ΚΤΕΟ προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, δρομολογώντας μια σειρά αλλαγών στο Σύστημα Μηχανογράφησης των Κέντρων

Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Μεταξύ άλλων, το σύστημα θα αποστέλλει στο μητρώο του υπουργείου, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία των οχημάτων και των ελέγχων, ενώ σε αυτά πλέον θα συγκαταλέγονται και φωτογραφίες από τη διαδικασία του ελέγχου σε κάθε στάδιο, αλλά και στατιστικά των ελέγχων, των ελλείψεων και των αποτελεσμάτων ανά όχημα, ανά ημέρα, ανά ιδιοκτήτη και ανά υπάλληλο του ΚΤΕΟ.

Τι αλλάζει

Ειδικότερα, με τα νέα μέτρα το Μηχανογραφικό Σύστημα των ΚΤΕΟ θα διαβιβάζει αμέσως στο υπουργείο Μεταφορών τα δεδομένα των ελέγχων (απευθείας και χωρίς την παρεμβολή ενδιάμεσης συσκευής) από κάθε αυτόματη γραμμή ελέγχου των οχημάτων.

Στους ελέγχους που γίνονται οπτικά (χωρίς μηχανήματα), η εισαγωγή των αποτελεσμάτων τους θα γίνεται από τον ελεγκτή. Το σύστημα θα καταγράφει την ημερομηνία, την ώρα έναρξης και λήξης κάθε διενεργούμενου τεχνικού ελέγχου, καθώς και τον αύξοντα αριθμό του προσκομισθέντος οχήματος τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ως ώρα έναρξης του τεχνικού ελέγχου ενός οχήματος ορίζεται η ώρα λήψης της πρώτης φωτογραφίας του οχήματος και ως ώρα λήξης του ελέγχου η ώρα εκτύπωσης του κατά περίπτωση εκδοθέντος πιστοποιητικού (Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων).