Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Τι πρέπει να κάνετε εάν το κουνέλι σας δεν τρώει ή πίνει και πώς να αποφεύγετε κοινά προβλήματα

Η άρνηση τροφής και νερού είναι ένα ανησυχητικό σημάδι που πρέπει να αφορά οποιονδήποτε κτηνοτρόφο, ανεξάρτητα από το εάν αναπαράγει ζώα επαγγελματικά, ως ερασιτέχνες ή τα διατηρεί ως κατοικίδια ζώα. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τι να κάνουμε όταν το κουνέλι δεν τρώει ή πίνει, κάτι που μπορεί να προκαλεί αυτήν την κατάσταση. Αυτό θα βοηθήσει στην αναγνώριση του κινδύνου εγκαίρως και θα αποτρέψει την επανεμφάνιση στο μέλλον.

Λόγοι και ενέργειες που πρέπει να ληφθούν εάν το κουνέλι αρνείται φαγητό και νερό

Τα κουνέλια πρέπει να τρώνε και να πίνουν καθαρό νερό τακτικά για να διατηρούν έναν υγιή μεταβολισμό. Εάν το ζώο αρνείται να φάει και να πιει, αυτό δείχνει προβλήματα στο σώμα που πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Δεν συνδέονται πάντα με ασθένειες, έτσι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει τέτοιες καταστάσεις.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Εάν το κουνέλι βρίσκεται ακίνητο στο πλάι του, δεν θέλει να φάει ή να πιει, και ίχνη αίματος είναι ορατά στα κόπρανα, μπορεί κανείς να υποψιάζεται μια συχνή εμφάνιση - τη συσσώρευση μαλλιών στο στομάχι. Όλα τα ζώα πάσχουν από αυτό, αλλά εκείνα με παχιά, χνουδωτή και μακριά γούνα είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες.

Όταν φροντίζουν γούνινο παλτό, τα ζώα καταπιούν μαλλί. Χάνεται σε κομμάτια που μπορούν να φτάσουν σε σημαντικό μέγεθος. Εμφανίζεται απόφραξη και το ζώο μπορεί να πεθάνει εάν δεν παρέχεται εγκαίρως χειρουργική φροντίδα. Σε ήπιες περιπτώσεις, μια μικρή ποσότητα βαζελίνης μπορεί να βοηθήσει.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός του καλοκαιριού.
Τα κουνέλια, ειδικά οι πεταλούδες και οι μακρυμάλλες φυλές, πρέπει να χτενίζονται τακτικά, κάνοντας αυτό συχνότερα από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εποχιακής κοπής.

Μεταδοτικές ασθένειες

Τα κουνέλια είναι ευπαθή σε πολλές μολύνσεις, οπότε εάν το κατοικίδιο ζώο σας σταματήσει να τρώει και να πίνει νερό, δεν αισθάνεται καλά και δεν φαίνεται καλό, πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο, καθώς είναι αδύνατο να προσδιορίσετε πολλές ασθένειες με εξωτερικά σημάδια χωρίς δοκιμή.

δύο κουνέλια

Κακή στοματική υγεία

Εάν το κουνέλι είναι ανενεργό, δεν προσπαθεί να φάει, ακόμα κι αν δελεάζεται από τις αγαπημένες του λιχουδιές, πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατάσταση του στόματος του. Στα κουνέλια, τα δόντια μεγαλώνουν συνεχώς, οπότε αν δεν είναι αλεσμένα, θα γίνουν τεράστια και θα βλάψουν τους βλεννογόνους. Αυτά τα ζώα είναι επιρρεπή σε αποφράξεις, μια ασθένεια στην οποία τα δόντια μεγαλώνουν κατάφυτα και γίνονται χαυλιόδοντες.

Τα κουνέλια πρέπει να λαμβάνουν στερεά τροφή - ρίζες, κλαδιά δέντρων, κόκκους, ώστε να μπορούν να αλέσουν τα δόντια τους. Εάν είναι η αιτία του αποκλεισμού, τα ελαττώματα θα πρέπει να διορθώνονται χειροκίνητα σε τακτική βάση.

Ακατάλληλη σίτιση

Σε περίπτωση που ένα αργό και ανενεργό κουνέλι δεν είναι μόνο ένα κουνέλι, αλλά ένα ολόκληρο κοπάδι, μπορείτε να υποψιάζεστε ότι κάτι πήγε στραβά με τη διατροφή. Οι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

 1. Υπερβολική, ανεπαρκής, μη ισορροπημένη σίτιση.
 2. Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων.
 3. Η αφθονία των παχύφυτων ζωοτροφών, το λευκό λάχανο προκαλεί αυξημένη ζύμωση στα έντερα, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη όρεξης και ακόμη και ασθένεια.
 4. Βρώμικο, υγρό φαγητό. Η είσοδος των περιττωμάτων, του χυμένου νερού και των ρύπων στα τρόφιμα προκαλεί προβλήματα υγείας, επομένως, η κατάσταση της τροφής πρέπει να παρακολουθείται, αφαιρώντας τα χαλασμένα ή λεκιασμένα εγκαίρως.

τα κουνέλια τρώνε

Στα κουνέλια πρέπει να παρέχεται πλήρης τροφή, να δίνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και να ακολουθούνται οι συστάσεις των κτηνιάτρων.

Αγχωτική κατάσταση

Η αδυναμία, η άρνηση φαγητού και ποτού μπορεί να είναι εκδήλωση μιας αγχωτικής κατάστασης.

Αιτίες στρες:

 1. Πρόσφατη αγορά ενός ζώου.
 2. Μετακίνηση από ένα δωμάτιο (κελί) σε άλλο.
 3. Προσθήκη νέου κουνελιού, πιθανή επιθετικότητα από άλλα ζώα.
 4. Στα κατοικίδια, το άγχος προκαλείται από την υπερβολική προσοχή σε αυτούς από άτομα, ειδικά μικρά παιδιά. Εάν το ζώο συχνά συμπιέζεται ή ενοχλείται όταν ξεκουράζεται ή τρώει, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιθέσεις επιθετικότητας και κατάθλιψης. Ως αποτέλεσμα, το άγχος αναπτύσσεται, η άρνηση τροφής.
 5. Το κουνέλι μετά τη γέννηση, ειδικά το πρώτο, μπορεί να βρίσκεται σε αγχωτική κατάσταση, αρνείται να φάει και μπορεί να βλάψει τον εαυτό της και τους απογόνους της. Επομένως, αυτή και ο απόγονος διαθέτουν άνετες συνθήκες, γαλήνη, σωστή σίτιση, ζεστασιά και καθαριότητα.

τρελό κουνέλι

Τα κουνέλια είναι νευρικά, ευαίσθητα πλάσματα, οπότε οι ιδιοκτήτες πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τις ζωοτροφές και τα κλουβιά και μόνο μετά από αυτό αγοράζουν ζώα.

Αλλεργία

Τα κουνέλια μπορούν να αναπτύξουν αλλεργίες, συχνά διατροφικές, που σχετίζονται με τη χρήση ορισμένων τροφίμων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα μπορούν να αντιδράσουν στη σκόνη, τη σκόνη ή τη γύρη, τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα αρώματα εάν ζουν σαν κατοικίδια ζώα.

Η αντίδραση εκδηλώνεται με δακρύρροια, οίδημα των ματιών και των βλεννογόνων, απόρριψη φαγητού, βλάβη στο τρίχωμα. Το ζώο μπορεί να χτενίσει το δέρμα μέχρι να αιμορραγεί, τα αυτιά και η περιοχή των γεννητικών οργάνων επηρεάζονται ιδιαίτερα.

όμορφο κουνέλι

Δηλητηρίαση

Τα κουνέλια μπορούν να μασήσουν οτιδήποτε, από τα τρόφιμα έως τα κλουβιά τους. Είναι σε θέση να ροκανίζουν βρώσιμα και ακόμη και τοξικά πράγματα, δηλητηριώδη φυτά, που οδηγεί σε δηλητηρίαση. Εκτός από την άρνηση φαγητού και ποτού, η δηλητηρίαση, σε αντίθεση με τη δυσπεψία, συνοδεύεται από έντονο εμετό και διάρροια. Η κατάσταση του ζώου επιδεινώνεται ταχέως, επιδεινώνεται από την αφυδάτωση και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Λανθασμένη διατροφή

Η μονότονη σίτιση οδηγεί στο γεγονός ότι τα κουνέλια τείνουν να «γεμίζουν την κοιλιά τους» με την τροφή που τους δίνεται, επειδή δεν είναι κορεσμένα ή δεν έχουν θρεπτικά συστατικά. Στο στομάχι τους, μπορούν να σχηματίσουν ένα πυκνό κομμάτι φαγητού που θα προκαλέσει πόνο, δυσπεψία και αίσθημα αδιαθεσίας.

διατροφή κουνελιών

Τραύμα

Το τραύμα μπορεί να είναι ένας λόγος για την άρνηση να φάει, ειδικά εάν επηρεάζεται το στομάχι. Οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά συνοδεύεται από λήθαργο, αδυναμία, άρνηση φαγητού και αλλαγή στην εμφάνιση. Τα οικιακά κουνέλια υποφέρουν από πτώσεις από έπιπλα και ηλεκτροπληξία, μώλωπες με πόδια ή πόρτες, κλουβιά πιεσμένα στην πόρτα και άλλα τσιμπήματα ζώων. Εάν το κουνέλι περιφέρεται ελεύθερα γύρω από το διαμέρισμα ή το σπίτι, οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και προσεκτικοί.

Καταρροή του στομάχου

Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι καταρροής:

 1. Ξινό, που χαρακτηρίζεται από άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις.
 2. Αλκαλικό, με χαλαρά κόπρανα.
 3. Κρυολογήματα, με αιματηρά κόπρανα και ρινίτιδα. Εμφανίζεται με σοβαρή υποθερμία.

μικρό κουνέλι

Και οι τρεις ποικιλίες απαιτούν γρήγορη αντίδραση, διότι μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο των ζώων.

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα;

Ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει έως και 3 ημέρες χωρίς φαγητό, χωρίς νερό μπορεί να αντέξει έως και 6 ώρες. Αυτό αναφέρεται στην ανάγκη για γρήγορη λήψη αποφάσεων και αναζήτηση βοήθειας.

Για να αποφύγετε την απώλεια ζώων, πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις:

 1. Παρέχετε στο κατοικίδιο ζώο ή στο βιομηχανικό σας ζώο ένα άνετο και ήρεμο περιβάλλον διαβίωσης, αποφεύγοντας το άγχος.
 2. Βεβαιωθείτε ότι τα κελιά και οι χώροι καθαρίζονται τακτικά, αερίζονται και απολυμαίνονται.
 3. Δημιουργήστε συνθήκες για σωματική δραστηριότητα, κινητικότητα.
 4. Κάντε τακτικούς ελέγχους με έναν κτηνίατρο, ακολουθήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού.
 5. Παρέχετε μόνο φυσική και φρέσκια τροφή.
 6. Δημιουργήστε ένα αυτόματο πότη ώστε το νερό να είναι καθαρό, διαρκώς διαθέσιμο.
 7. Αφαιρέστε τα καλώδια, τα οικιακά χημικά και τα καλλυντικά, τα φυτά και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα από το ζώο.
 8. Χτενίστε το ζώο κατά τη διάρκεια της τήξης, δώστε ένα δαμάσκηνο χωρίς λάκκους δύο φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τυχόν μαλλί που έχει εισέλθει στο στομάχι.

Η προσοχή στα κουνέλια μπορεί να σώσει τα ζώα από τα βάσανα και να παρατείνει τη ζωή τους.

 

 

https://garden-el.desigusxpro.com/kroliki/ne-est-i-ne-pet-chto-delat.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.