Είναι φυσιολογικό να χάνουμε τρίχες από τα μαλλιά μας. Οι άνθρωποι, φυσιολογικά χάνουν περίπου 50- 100 τρίχες την ημέρα, συχνά χωρίς αυτό να είναι εμφανές. Αυτή η τάση συνήθως δεν προκαλεί αξιοσημείωτη λέπτυνση του τριχωτού της κεφαλής, καθώς ταυτόχρονα αναπτύσσονται νέες τρίχες. Η απώλεια μαλλιών συμβαίνει όταν αυτός  ο κύκλος ανάπτυξης τριχών και πτώσης διαταράσσεται ή όταν οι θύλακες καταστρέφονται και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό.

Η τριχόπτωση, συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας πάθησης.

Αφορά τους άντρες αλλά και τις γυναίκες και αν είναι έντονη μπορεί να προκαλέσει άγχος για την εμφάνιση. Μπορεί να είναι εποχική ή χρόνια. Η εποχική τριχόπτωση αφορά και τα δυο φύλα, ενώ η χρόνια κυρίως τους άνδρες.

Στα χρόνια είδη περιλαμβάνεται η αντρικού ή η γυναικείου τύπου φαλάκρα. Αυτό το είδος συνήθως υπάρχει σε οικογένειες.

Τα εποχικά είδη μπορεί να προκαλούνται από νόσο, στρες, αγωγή κατά του καρκίνου, απώλεια βάρους ή έλλειψη σιδήρου.

Αίτια

Η πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ υπάρχει και η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.

Ορισμένες φορές, η τριχόπτωση μπορεί να είναι επακόλουθο ενός προβλήματος υγείας που πρέπει να επιλυθεί και θα εκλείψει όταν αντιμετωπιστεί κατάλληλα το πρόβλημα.

Συνήθως η τριχόπτωση συνδέεται με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες:

Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα).  Η πιο συνήθης αιτία τριχόπτωσης είναι η φαλάκρα αντρικού ή γυναικείου τύπου.

Ορμονικές αλλαγές και ιατρικές παθήσεις. Διάφορες νόσοι μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη ή προσωρινή τριχόπτωση, όπως ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, εμμηνόπαυσης και προβλημάτων με τον θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός).

Τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στον καρκίνο, στην αρθρίτιδα, στην κατάθλιψη, στις καρδιακές παθήσεις, στην υπέρταση καθώς και τα αντισυλληπτικά.

Επίσης, τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις στο κεφάλι και από την τριχοτιλλομανία.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός να εμφανίσουν λέπτυνση των τριχών αρκετούς μήνες μετά το σωματικό ή το συναισθηματικό  σοκ. Αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι εποχική.

Ακτινοβολία στο κεφάλι. Σε αυτή την περίπτωση τα μαλλιά μπορεί να μην γίνουν όπως πριν.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος τριχόπτωση όπως:

 • Οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας
 • Ηλικία
 • Σημαντική απώλεια βάρους
 • Ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης ή ερυθηματώδης λύκος
 • Στρες

Πρόληψη

Τα περισσότερα περιστατικά φαλάκρας προκαλούνται από γενετικούς παράγοντες. Αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να προληφθεί.

Για την εποχική τριχόπτωση μπορείτε να προσέχετε τα ακόλουθα:

 • Προσέξτε τη διατροφή σας, δηλαδή τις τροφές αλλά και την ποσότητα. Για παράδειγμα, η ποικιλία σε τροφές ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα θα βοηθήσει να τονωθεί ο οργανισμός και οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία τριχών.
 • Προστατέψτε τα μαλλιά από τον ήλιο και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.
 • Η ενυδάτωση επίσης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, καθώς και η άσκηση, ενισχύοντας γενικά τον οργανισμό και την υγεία σας.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Έρευνες έχουν δείξει σχέση μεταξύ καπνίσματος και φαλάκρας στους άντρες.
 • Περιορίστε το στρες. Μπορείτε να το πέτυχετε με yoga ή διαλογισμό.
 • Να λούζεστε και να βουρτσίζετε απαλά τα μαλλιά και να αποφεύγετε να τα ταλαιπωρείτε πιάνοντάς τα αλογοουρά ή τυλίγοντάς τα με ζεστά ρόλει.

Αν και πολλές καταστάσεις που οδηγούν σε εποχική τριχόπτωση φεύγουν χωρίς αγωγή ή απλώς με αλλαγές στον τρόπο ζωής, άλλα περιστατικά, μπορεί να είναι σημάδι πιθανόν μη αναστρέψιμης απώλειας ή παθήσεων.

Άλλες μπορεί να ανταποκριθούν καλά σε αγωγές που προάγουν την ανάπτυξη τριχών, επομένως η έγκαιρη έναρξη είναι το κλειδί.

Σύμμαχός σας στη μάχη κατά της απώλειας μαλλιών είναι η σειρά των εξειδικευμένων προϊόντων κατά της τριχόπτωσης, Hair force, από τη Frezyderm, για ορατά και άμεσα αποτελέσματα σε άντρες και γυναίκες.

H σειρά αποτελεί  μια ολοκληρωμένη αγωγή αντιμετώπισης της εποχικής και χρόνιας τριχόπτωσης, για άνδρες και γυναίκες. Περιλαμβάνει σαμπουάν, μάσκες, λοσιόν, ειδική αγωγή κατά της τριχόπτωσης, καθώς και ειδικό συμπλήρωμα διατροφής για μαλλιά, νύχια και δέρμα.

Αν συνδυαστούν τα προϊόντα για την τριχόπτωση, μπορούν να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, τα μαλλιά σας θα είναι πλούσια και δεν θα έχετε άγχος με την εμφάνισή σας.