Στις 10 Ιανουαρίου του 1971 η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας φεύγει από τη ζωή στο ξενοδοχείο Ritz όπου και ζούσε για πολλά χρόνια. Έχοντας διαβάσει σχεδόν τα πάντα για τη ζωή της βρήκαμε έντεκα γεγονότα που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά.

1. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Κοκό Σανέλ, αλλά αυτό δεν ήταν το αρχικό της όνομα. Γεννημένη ως Γκαμπριέλ Σανέλ, έγινε «Coco» αφού της έδωσαν το παρατσούκλι στρατιώτες στο κοινό ενώ τραγουδούσε στη σκηνή.

2. Η Κοκό Σανέλ έγινε πολύ πλούσια και διάσημη κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά η παιδική της ηλικία ήταν ταπεινή. Ήταν κόρη ενός αγρότη και μιας πλανόδιας πωλήτριας και γεννήθηκε σε ένα φτωχόσπιτο.


3. Αφού πέθανε η μητέρα της, η Κοκό στάλθηκε σε ορφανοτροφείο σε μοναστήρι, όπου έμεινε μέχρι τα 18 της χρόνια. Εκεί η Γκαμπριέλ έμαθε να κεντάει, να σιδερώνει και να ράβει.

Photo: Wikimedia Commons

4. Η Κοκό Σανέλ ξεκίνησε την καριέρα της στη μόδα σχεδιάζοντας καπέλα. Με τη βοήθεια ενός από τους άνδρες θαυμαστές της, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι το 1913. Καθώς γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, άρχισε να πουλάει και ρούχα.

5. Τη δεκαετία του 1920 εισήγαγε στη μόδα το μικρό μαύρο φόρεμα. Προοριζόμενο να είναι προσιτό και ευκολοφόρετο, η Vogue προέβλεψε σωστά ότι θα το φορούσαν σε όλο τον κόσμο, όλα τα χρόνια.