Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τί να τρώτε και τί όχι

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τί να τρώτε και τί όχι 

Image by Mohamed Hassan from Pixabay Θυρεοειδίτ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τί να τρώτε και τί όχι

Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto – που ονομάζεται επίσης νόσος του Hashimoto – είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς σε πολλές χώρες. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα, εκτός από την τυπική φαρμακευτική αγωγή. Κάθε άτομο με τη νόσο του Hashimoto ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι ‘αυτό η εξατομικευμένη

προσέγγιση για αυτήν την κατάσταση είναι σημαντική.

Το σημερινό άρθρο εξηγεί τις τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής που είναι πιθανότερο να ωφελήσουν τα άτομα με τη νόσο του Hashimoto.

 

Επισκόπηση της νόσου του Hashimoto

Η νόσος Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι ο θυρεοειδής σταδιακά να καταστρέφεται και να μην μπορεί να παράγει σωστά τις ορμόνες του. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Ασυνήθιστες αιτίες πρόκλησης αυτοάνοσων ασθενειών του θυρεοειδούς 

Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τη νόσο Hashimoto

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου, καθώς πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά παραμένουν ακόμη και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, σε πολλούς ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα δεν λαμβάνουν φάρμακα εκτός εάν έχουν αλλάξει τα επίπεδα ορμονών.

Επίσης η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας κινητήριος παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων της νόσου Hashimoto και η φλεγμονή συνδέεται συχνά με τη διατροφή.

Η ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί φλεγμονές και διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι επίσης βασικές για τη μείωση του κινδύνου άλλων ασθενειών, καθώς τα άτομα με τη νόσο του Hashimoto έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Διατροφικές συμβουλές Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τί να τρώτε και τί όχι

Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές για τη θεραπεία της νόσου του Hashimoto.

Ιώδιο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ο οργανισμός περιέχει συνολικά 20 – 50 mg ιωδίου, από τα οποία 8 mg περίπου βρίσκονται στον θυροειδή αδένα. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την σύνθεση της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Τόσο η ανεπάρκεια όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον θυρεοειδή.

Χαμηλές συγκεντρώσεις ιωδίου στο αίμα προκαλούν βρογχοκήλη ενώ υψηλές δόσεις ιωδίου είναι πιθανόν να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για τους ενήλικες τα 150μg ιωδίου, με μέγιστη πρόσληψη τα 600 μg ιωδίου ανά ημέρα.

Το ιώδιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και στο θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα των τροφίμων σε ιώδιο να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Συστήνεται λοιπόν, να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου σε άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Διαβάστε και Θυρεοειδής, Ιώδιο και ορμόνες 

Εστίαση σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νόσο του Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με τη νόσο του Hashimoto διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες – μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή – ήταν χαμηλότερες σε εκείνες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μόνο μερικά παραδείγματα τροφίμων με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα όταν μειώνετε τα τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονή 

Ποιος ο ρόλος της γλουτένης στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν Hashimoto είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κοιλιοκάκη. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους διαγνωσμένους με Hashimoto να ελεγχθούν για κοιλιοκάκη.

Κοιλιοκάκη, τι είναι, τι προκαλεί, συμπτώματα και αντιμετώπιση 

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με τη νόσο του Hashimoto. Σε μια 6μηνη μελέτη σε 34 γυναίκες με τη νόσο του Hashimoto, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Πολλές άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με νόσο του Hashimoto – ή γενικά αυτοάνοσες ασθένειες – πιθανώς επωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμη και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Γλουτένη: Μία μόδα ή ένα πραγματικό πρόβλημα; 

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη – αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη. Κάθε περιστατικό όμως είναι μοναδικό και ο κάθε ασθενής πρέπει πάντα να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του.

Ο πραγματικός λόγος τοξικότητας των δημητριακών ΔΕΝ είναι η γλουτένη 

Σελήνιο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Το σελήνιο προστατεύει τον οργανισμό από τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών, συμμετέχοντας έτσι στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Η ανεπαρκής λήψη σεληνίου έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη δραστικότητα της γλουταθειονικής υπεροξειδάσης και άλλων σεληνοπρωτεϊνών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ρύθμιση της λειτουργίας του θυροειδή.

5 φυσικοί τρόποι αύξησης των επιπέδων της πολύτιμης Γλουταθειόνης 

Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου φαίνεται πως βελτιώνει τον αριθμό αντισωμάτων που προσβάλλουν το θυρεοειδή. Πολλά επίσης είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με σελήνιο σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη σεληνίου από την διατροφή σας καταναλώνοντας τρόφιμα όπως: καρύδια Βραζιλίας, ζωικά προϊόντα, όπως εντόσθια, κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, λαχανικά και δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί σε εδάφη πλούσια σε σελήνιο.

Σελήνιο: Προλαμβάνει καρκίνο, άσθμα, καρδιακά, προστατεύει θυρεοειδή και νοητική υγεία Υπόψιν Χωρίς σελήνιο δεν ενεργοποιούνται οι θυρεοειδικές ορμόνες 

Εάν έχετε τη νόσο του Hashimoto εστιάστε στα ακόλουθα τρόφιμα:

 • Φρούτα: Μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανά, μπανάνες κ.λπ.
 • Μη αμυλούχα λαχανικά: Κολοκύθια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ.
 • Λαχανικά με άμυλο: Γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκυθάκια κ.λπ.
 • Υγιή λίπη: Αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι πλήρους λίπους, γιαούρτι καρύδας κ.λπ.
 • Ζωικές πρωτεΐνες: Σολομός, αυγά, γάδος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κ.λπ.
 • Κόκκοι χωρίς γλουτένη: Καστανό ρύζι, βρώμη, quinoa, ζυμαρικά καφέ ρυζιού κ.λπ.
 • Σπόροι, ξηροί καρποί και καρύδια: Κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια macadamia, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, φυσικό φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα κ.λπ.
 • Όσπρια: Φασόλια και φακές: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ.
 • Υποκατάστατα γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών (εμπλουτισμένα με ασβέστιο ή / και βιταμίνη D): Γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα ανακαρδιοειδών, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη πλήρους λίπους, κατσικίσιο τυρί κ.λπ.
 • Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: Βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, ταχίνι, μέλι, χυμό λεμονιού, ξύδι μήλου μηλίτη κ.λπ.
 • Ποτά: Νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κ.λπ.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα με τη νόσο του Hashimoto αποφεύγουν μερικά από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, όπως δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε ποια τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Τρόφιμα προς αποφυγή Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τί να τρώτε και τί όχι

Η εξάλειψη ή ο περιορισμός των ακόλουθων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Hashimoto και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.

 • Πρόσθετα σάκχαρα και γλυκά: Ενεργειακά ποτά , κέικ, παγωτά, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, γλυκά, ζαχαρούχα δημητριακά, επιτραπέζια ζάχαρη κ.λπ.
 • Φαστ φουντ και τηγανητά: Τηγανητές πατάτες, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ.
 • Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα: Μπέικον, λουκάνικο κ.λπ.

Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι συστάσεις μπορούν να βοηθήσουν πολλά άτομα, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να βρείτε την καλύτερη μέθοδο για εσάς.

Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Hashimoto μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε δυνητικά προβληματικά τρόφιμα και να δημιουργήσετε ένα μοτίβο διατροφής που θα σας βοηθήσει να νιώσετε τον καλύτερα.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να δοκιμάσετε

Ο ποιοτικός ύπνος, η μείωση του στρες και η χαλάρωση είναι εξαιρετικά σημαντικά για όσους πάσχουν από τη νόσο του Hashimoto.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή σε πρακτικές ασκήσεις μείωσης του στρες βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της ζωής και στη μείωση των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε γυναίκες με τη νόσο του Hashimoto.

Το να αφήσετε το σώμα σας να ξεκουραστεί όταν αισθάνεστε κουρασμένοι είναι επίσης σημαντικό.

Επιπλέον, θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα με θυρεοειδή με άδειο στομάχι τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν από το πρωινό ή τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά το δείπνο για μέγιστη απορρόφηση.

Ακόμη και ο καφές και τα συμπληρώματα διατροφής παρεμποδίζουν την απορρόφηση φαρμάκων του θυρεοειδούς, οπότε είναι καλύτερο να καταναλώνετε τίποτα εκτός από νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του φαρμάκου σας (46Αξιόπιστη πηγή, 47Αξιόπιστη πηγή).

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της μέγιστης απορρόφησης.

Αλλαγή τρόπου ζωής~Μετατρέπουμε τις βλαβερές συνήθειες σε συνήθειες ευεξίας 

Λάβετε υπόψη ότι όταν αρχίζετε να παίρνετε φάρμακα για πρώτη φορά, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή περισσότερο για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, μιλήστε με τον γιατρό σας για άλλες επιλογές.

H υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να έχουν πολλαπλά οφέλη στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπως τη μείωση της κόπωσης και των μυϊκών πόνων, την μείωση του στρες και την βελτίωση της διάθεσης αλλά και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πηγή: www.giatros-in.gr – jenny.gr  Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τί να τρώτε και τί όχι

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στην συμπλήρωση ΌΛΩΝ των απαραίτητων στοιχείων και μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή, του ανοσοποιητικού και εν γένει του οργανισμού είναι:

1. Τα ΦΎΚΙΑ A.F.A. (άφα), (ΧΩΡΊΣ ιώδιο) τα οποία παρέχουν ΌΛΑ τα τα θρεπτικά στοιχεία (αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα) συμπεριλαμβανομένων των Σελήνιο, Μαγνήσιο.

2. Το πλέον κατάλληλο διατροφικό σκεύασμα, το ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ, το οποίο λειτουργεί όχι μόνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και για τον “επαναπρογραμματισμό ” του ώστε να μην επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Έχει προβιοτική δράση και παρέχει και προ-Βιταμίνη D.

3. Την ΡΙΖΑ MACA η οποία είναι ο πλέον κατάλληλος ορμονικός εξισορροπιστής (συμβάλλει στην σωστή επικοινωνία ανάμεσα στα ενδοκρινή όργανα) (παρέχει και προ-Βιταμίνη D-Σελήνιο-Μαγνήσιο): Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

4. Τα ΩΜΈΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΆ ΟΞΈΑ, Επιδρούν ιδιαίτερα θετικά στην πορεία αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα και η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ενώ παρέχουν και προ-Βιταμίνη D. Σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς θυρεοειδή. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί η αργή λειτουργία του θυρεοειδούς.

5. Το Μανιτάρι ΚΟΡΝΤΙΣΕΠΣ (CORDYCEPS), το οποίο έχει γενικότερα ωφέλιμη δράση στα αυτοάνοσα: Πολύτιμο βότανο που αντιμετωπίζει σωρεία ασθενειών ΚΑΙ αυτοάνοσων

6. Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΓΕΙΑΣ ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει Πυκνογενόλη και εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών, και τζίνγκο μπιλόμπα

Διατίθενται όλα από την ιστοσελίδα ως συμπληρώματα διατροφής ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.