Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24

Ο Πούτιν σχεδιάζει να ενσωματώσει τη Λευκορωσία στη Ρωσία μέχρι το 2030



Στο διάγγελμά του για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεδίπλωνε το «όραμά του» για την Ρωσία, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι το όραμα αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η «ανασύσταση» της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά φαινόμενα, στα σχέδια του Πούτιν δεν ήταν μόνον η «εξαφάνιση» της Ουκρανίας όπως την ξέρουμε από τον χάρτη, αλλά και η ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στην Ρωσική Ομποσπονδία.

Και επί του θέματος αυτού, υπάρχουν και τα ντοκουμέντα: Το Κέντρο «Ντοσιέ» (dossier –center) – ένα μέσο ενημέρωσης που η Ρωσία του Πούτιν έχει θέσει «εκτός νόμου» – όπως και ένδεκα μέσα ενημέρωσης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν στην διάθεση τους έγγραφο για την στρατηγική του Κρεμλίνου για την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στη Ρωσία έως το 2030.

Το έγγραφο έχει τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τη λευκορωσική κατεύθυνση». Όπως ισχυρίζεται ο εν λόγω ιστότοπος, το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από κοινού από τη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας – δηλαδή τις υπηρεσίες του Πούτιν – με τις μυστικές υπηρεσίες FSB και SVR και το Γενικό επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα σχέδια ως προς τη Λευκορωσία εκπονήθηκαν το 2021 και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν άλλαξαν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με την εν λόγω στρατηγική, έως το 2030 προτίθεται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος της Λευκορωσίας λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ρωσικά συμφέροντα, να επιδιώξει την υπεροχή της ρωσικής γλώσσας έναντι της λευκορωσικής και να εισάγει μια απλουστευμένη διαδικασία χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων στους Λευκορώσους.

Εκτός των άλλων το Κρεμλίνο θέλει να ελέγχει τον χώρο των πληροφοριών της Λευκορωσίας, να ανοίξει στην χώρα κέντρα εξετάσεων για τους φοιτητές, όπως επίσης επιστημονικά και πολιτιστικά κέντρα. Προϋποτίθεται, ότι όλα αυτά θα είναι παραρτήματα του οργανισμού Rosotrudnitsestvo (Ρωσική συνεργασία) στα οποία συχνά με κάλυψη εργάζονται Ρώσοι πράκτορες, γράφει το «Ντοσιέ».

Έως τα τέλη του 2022 η διοίκηση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να πείσει την ηγεσία της Λευκορωσίας ότι είναι αναγκαίο να εργασθεί για την δημιουργία του Ενωσιακού κράτους, το οποίο τυπικά είχε δημιουργηθεί από το 2000.

Τον Νοέμβριο του 2022 στο πλαίσιο του λεγόμενου διατάγματος περί ολοκλήρωσης του Ενωσιακού κράτους, εγκρίθηκαν 28 προγράμματα εμπορικής και οικονομικής ολοκλήρωσης των δύο χωρών. Τα προγράμματα αφορούν στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές, στον συγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής πολιτικής. Τότε εγκρίθηκε και το κοινό στρατιωτικό δόγμα.

Στο στάδιο συμφωνίας αυτών των προγραμμάτων ο Λουκασένκο διαβεβαίωνε ότι η οικονομική ολοκλήρωση με την Ρωσία δεν απειλεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας. Ο Πούτιν τότε συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι μετά τη δημιουργία της οικονομικής βάσης μπορεί να αρχίσει και η πολιτική σύγκλιση των δύο χωρών.

Εκτός από τους στόχους, στο σχέδιο στρατηγικής αναφέρονται και οι απειλές για τα σχέδια της Ρωσίας στην Λευκορωσία, γράφει το «Ντοσιέ». Το Κρεμλίνο εξέφραζε τους φόβους του για την προσέγγιση της Λευκορωσίας με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, την επιρροή εθνικιστών και φιλοδυτικών πολιτικών στον Λουκασένκο, την άρνηση να διδάσκεται στην Λευκορωσία η ρωσική γλώσσα.

Θεωρούσε επίσης απειλή την χρήση στην Λευκορωσία αμερικανικών και ευρωπαϊκών εμβολίων αντι των ρωσικών κατά της Covid-19.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επίτευξης πλήρους ελέγχου επί της Λευκορωσίας είναι ακόμη σε ισχύ» εκτιμά πηγή μέσου ενημέρωσης στα χέρια του οποίου περιήλθε το έγγραφο εσωτερικής χρήσεως του Κρεμλίνου.

Εκτός των άλλων όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο του εγγράφου, συμφώνησαν ότι ο Λουκασένκο, εξαιτίας της βοήθειας που παρέχει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει χάσει όλα τα υπολείμματα της ανεξαρτησίας.

Το έγγραφο περιήλθε στα χέρια δημοσιογράφων των ακόλουθων μέσων: Delfi (Εσθονία), Dossier-Center, Kyiv Independent (Ουκρανία), Belarusian Investigative Center (Λευκορωσία), Yahoo News (ΗΠΑ), Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), Westdeutscher Rundfunk (Γερμανία), Norddeutscher Rundfunk (Γερμανία), Expressen (Σουηδία), Frontstory (Πολωνία) и VSquare (Όμαδα των χωρών του Βίσεγκράντ).

.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .