Ο χειμώνας αποτελεί μια κρύα περίοδο για τα κουνελάκια μας, στην οποία πρέπει να έχουν ένα ζεστό μέρος και αρκετό φαγητό, ώστε να μπορέσουν με το λίπος τους να ζεσταθούν. Προφανώς, δεν είμαστε υπέρ κουνελιών που είναι κατοικίδια, να μένουν σε αυλές. Όπως το καλοκαίρι, έτσι και ο χειμώνας εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Έτσι, θα μιλήσουμε για τα κουνελάκια που ζουν στα σπίτια μας και τι μπορούμε να κάνουμε για εκείνα τη δύσκολη αυτή εποχή.

Πώς μπορώ να φροντίσω το κουνελάκι μου το χειμώνα;

1. Αποφεύγουμε τα ρεύματα του αέρα.

Αν το κλουβί ή το πάρκο είναι κοντά σε παράθυρο, καλό είναι να το μεταφέρουμε σε ένα πιο θερμό μέρος.  Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να μετακινήσουμε το κλουβί ή το πάρκο, καλό είναι να τυλίξουμε το μέρος εκείνο με μία κουβερτούλα φλις. Προτιμούμε, ωστόσο, τη λύση της μεταφοράς.

2. Κουβέρτες φλις, όπου μπορούμε.

Τοποθετούμε μέσα στο κλουβάκι και γενικά όπου κάθεται το κουνελάκι μας, κουβερτούλες φλις. Οι συγκεκριμμένες κουβερτούλες, κρατάνε ζεστά τα κουνελάκια μας. Σε περίπτωση που  δεν έχουμε κουβερτούλες φλις, μπορείτε να χρησιμοποιήσσουμε παλιές πετσέτες ή παλιά υφάσματα.

3. Προσθέτουμε τις κρυψώνες.

Είτε μπορούμε να πάρουμε χαρτόκουτα, να τα τυλίξουμε με κουβέρτα φλις και να βάλουμε στο εσωτερικό είτε μπορούμε να πάρουμε έτοιμες μαλλιαρές κρυψώνες. Τα κλουβάκια μεταφοράς, δεν είναι ικανά μόνο για επίσκεψη στο κτηνίατρο ή για ταξίδια. Είναι καλές κρυψώνες για το χειμώνα. Γεμίστε τα με κουβερτούλα φλις και θα έχετε μία έξτρα κρυψώνα.

4. Θέρμανση

Τα κουνελάκια ζουν σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 25°C. Η ιδανική, ωστόσο θερμοκρασία είναι γύρω στους 15°C. Οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλοριφέρ είτε air condition. Προσοχή, όμως σε κάθε περίπτωση για το  A/C να μην πέφτει ο αέρα πάνω στο κουνελάκι μας και για τις υπόλοιπες μεθόδους θέρμανησς, να μην λεχουμε κάποιο ατύχημα πχ να καεί η γούνα.Μπορούμε να ενισχύσουμε τη θερμότητα με heating pads ή με ηλεκτρική κουβέρτα στα μέρη που συχνάζουν όταν κάνει πολύ κρύο. Προσοχή, βέβαια με τα καλώδια μην τυχόν φάει κάποιο όσο είναι στην πρίζα.

5. Τροφή

Μέγιστη προσοχή πρέπει να δείξουμε στο φαγητό τους. Οπότε, δίνουμε άφθονο χόρτο και σε μεγαλύτερες ποσότητες από το καλοκαίρι, τα λαχανικά σε ποσότητα που πρέπει καλά σκουπισμένα και πέλλετ όσο πρέπει.

    • Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε φαγητό και σε άλλα μέρη του σπιτιού, για να υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση, όταν κάνει κρύο.
    • Παρατηρούμε το νερό να μην κρυώσει ή να μην παγώσει η μπάλα από τις ποτίστρες και δυσκολεύεται το κουνελάκι μας να πιει νερό.
    • Κοιτάμε τη συμπεριφορά του κουνελιού μας, αν τρώει ή όχι. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να μας προβληματίσει και να πάμε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.
    • Δεν υπερβάλλουμε με την τροφή. Όπως είπαμε προτιμάμε να αυξήσουμε τα χόρτα παρά οτιδήποτε άλλο, μετά θα έχουμε θέμα με το κουνελάκι μας μιας και θα είναι υπέρβαρο, το οποίο συνεπάγεται πολλά προβλήματα υγείας.

6. Χτένισμα

Το χτένισμα δεν το σταματάμε για κανένα λόγο. Μέσω του χτενίσματος, μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα ένα μίνι τσεκ-απ για να δούμε αν όλα είναι καλά.

7. Μεταβολές.

Όχι στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει πως αν βγάζαμε το κουνελάκι μας στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας για ναπαίξει, θα πρέπει να προσέξουμε αρκετά. Η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, από τη ζεστασιά του σπιτιού μας στο κρύο εξωτερικό περιβάλλον, μπορεί να τα νοσήσει.

8. Άσκηση

Όπως είπαμε το κουνελάκι μας θα αυξήσει τη τροφή του. Καλό είναι αλλά για να διατηρείται ζεστό να προσθέσουμε την άσκηση μέσα στο πρόγραμμά του. Επιβάλλονται τα παιχνίδια ξύλινα, πλαστικά κ.ο.κ, αλλά επιβάλλεται και από τη μεριά μας να διαθέσιμο ελάχιστο χρόνο για να ασχοληθούμε με εκείνα. Μια καλή άσκηση είναι το κυνηγητό. Βάλτε το στο πρόγραμμά σας και θα δείτε πόσο ωραία θα νιώσετε τόσο εκείνο όσο κι εσείς.

9. Καθαριότητα

Το κουνελάκι μας κατά βάση δε χρειάζεται πλύσιμο. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο βρώμικο που να μην μπορεί μόνο του να καθαριστεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτιμούμε όπως ξέρουμε μωρομάντηλα χωρίς αλκοόλη, είτε ένα πανάκι υγρό. Για το χειμώνα θα προτιμούσαμε πιο στεγνό καθάρισμα, οπότε αν επιλέξουμε μία από τις προηγούμενες μεθόδους, σκουπίζουμε καλά με στεγνό πανάκι. Αλλιώς, μπορούμε να επιλέξουμε μια τρίτη λύση, εκείνη της πούδρας. Προσοχή, αποφεύγουμε το τάλκο ή πούδρες με τάλκη. Προτιμούμε πούδρες με cornstarch. Τοποθετούμε ελάχιστη πούδρα στη βρώμικη περιοχή και στη συνέχεια χτενίζουμε, για να μπορέσουμε να διώξπυμε τη βρωμιά μαζί με τη πούδρα. Αυτό το κάνουμε, γιατί η γούνα του κουνελιού δε στεγνώνει εύκολα, πόσο μάλλον το χειμώνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο κρύωμα.

10. Παρέα

Αν έχετε δύο κουνελάκια θα είναι η καλύτερη λύση για τον κρύο χειμώνα, καθώς θα κάθονται μαζί και θα ζεσταίνει το ένα το άλλο με το σώμα του. Αν δεν έχετε άλλο κουνελάκι και δεν μπορείτε να υιοθετήσετε ένα, τότε μπορείτε να αναλάβετε εσείς τη δουλειά, αν το κουνελάκι σας θέλει αγκαλιές. Παρόλα αυτά μην ξεχνάτε πως πρέπει να υπάρχει και κίνηση, ακόμα κι αν έχετε 2 κουνελάκια ή και 1, όπως είπαμε και παραπάνω πρέπει να κινούνται. Ο χειμώνας τα κάνει πιο νοχελικά, οπότε μην ξεχάσετε την άσκηση για να είναι υγιέστατα.

Συνοψίζοντας, τα κουνελάκια είναι αρκετά ευαίσθητα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε αρκετά. Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ακατάλληλη εποχή, αλλά και ο χειμώνας με τα ακραία κρύα. Εξαιτίας αυτών, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κουνελάκια μας εκτός σπιτιού, πόσο μάλλον αν είναι ο πρώτος του χειμώνας, καθώς θα νοσήσουν είτε από το κρύο είτε από την υγρασία που θα ποτίσει τη γούνα τους. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα μας, αλλά και να λάβετε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς. Ήδη τρέχει ένας, οπότε τρέξτε να προλάβετε. Και που ξέρετε ίσως είστε εσείς ο τυχερός ή η τυχερή.