Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24

Το Φεγγάρι

Χιλιοτραγουδισμένο το Φεγγάρι. Για τις χίλιες και μία νύχτες. Για τις χίλιες δυο ιδιοτροπίες του.

Ασημοκαπνισμένο και ηλιόλουστο το ανεβάζουν, θολωμένο και χλωμό το κατεβάζουν. Με σονάτες του σεληνόφωτος ανατέλλει και βασιλεύει. Ο άλλος το είπε δαγκωμένο σπλάχνο Προμηθέως, και όχι άδικα. Περπατήθηκε κυριολεκτικά από τον Άρμστρονγκ εκεί πάνω και μεταφορικά από το Μάικλ Τζάκσον εδώ κάτω.

Έχει μια γοητεία, που απορρέει από τη φύση του.

Tα σχέδια του Γαλιλαίου για τις φάσεις της Σελήνης.

Tα σχέδια του Γαλιλαίου για τις φάσεις της Σελήνης.

Η Σελήνη, το φεγγάρι μας, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή γύρω της σε 28 περίπου γήινες ημέρες. Είναι ο χρόνος που ονομάζουμε σεληνιακό μήνα. Η ιδιότητα αυτή συνετέλεσε στο να χωριστεί το γήινο έτος σε 12 μήνες, με τον κάθε μήνα να αποτελείται από περίπου 30 ημέρες. Η περιστροφή γύρω από τη Γη είναι που δημιουργεί τις υπέροχες φάσεις της Σελήνης.

Όταν σε αυτό το κυκλικό μονοπάτι της περιστροφής της, η Σελήνη βρίσκεται μεταξύ Γης και Ήλιου, τότε πρόκειται για τη νέα Σελήνη. Όλο το ημισφαίριο που φαίνεται από τη Γη είναι σκιερό, καθώς ο Ήλιος φωτίζει ολόκληρη την αθέατη πλευρά της. Όταν η Σελήνη βρεθεί σε ένα εκ των δύο αντιδιαμετρικών άκρων της κυκλικής τροχιάς της, εκεί δηλαδή που η ευθεία που την ενώνει νοητά με τη Γη σχηματίζει ορθή γωνία με τη νοητή ευθεία που ενώνει τη Γη με τον Ήλιο, τότε φαίνεται φωτισμένη κατά το ήμισυ. Τέλος, όταν είναι η Γη ανάμεσα σε αυτήν και τον Ήλιο φαίνεται φωτισμένη ολόκληρη και έχουμε την πανσέληνο. Η διαδικασία της χάσης είναι όταν μικραίνει το φωτεινό φαινόμενο τμήμα της Σελήνης και της φέξης όταν μεγαλώνει. Κι έτσι προκύπτουν οι φάσεις με τη Σελήνη να αλλάζει σχήμα επουλώνοντας σαν του Προμηθέα το σπλάχνο τη δαγκωνιά.

Της Σελήνης βλέπουμε πάντα από τη Γη την ίδια πλευρά. Για την ακρίβεια το ίδιο ημισφαίριο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος περιστροφής γύρω από τον εαυτό της είναι ίδιος με τον χρόνο περιστροφής της γύρω από τη Γη. Η σεληνιακή ημέρα διαρκεί όσο και ο σεληνιακός μήνας, δηλαδή 28 περίπου γήινες ημέρες. Μοιάζει συνεπώς με άγρυπνη κάμερα που παραμονεύει και κατασκοπεύει. Για να το φανταστούμε αυτό και να το καταλάβουμε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη όπως ένα μπαλάκι δεμένο με σπάγκο σε περιδίνηση γύρω μας. Όσο κι αν φαίνεται σαν να μην περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, όταν το καλοεξετάσουμε θα δούμε ότι κατά τη μία πλήρη του περιστροφή γύρω μας έχει κάνει ταυτόχρονα και μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Καλύτερη ίσως εποπτεία του φαινομένου αυτού θα έχουμε αν φανταστούμε ένα παιδί ακίνητο πάνω σε έναν μύλο παιδικής χαράς που περιστρέφεται. Για εμάς τους ακίνητους παρατηρητές κατά τη διάρκεια μιας περιστροφής του μύλου, το παιδί, εκτός από μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονα του μύλου, κάνει και μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.

Τέλος η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη είναι 400 φορές μικρότερη από την απόσταση του Ήλιου από τη Γη. Κατά μία εξωφρενική σύμπτωση τυχαίνει να είναι και 400 φορές μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με το μέγεθος του Ήλιου. Άρα το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης και του Ήλιου για εμάς που τα παρατηρούμε από τη Γη είναι ίδια. Αρκεί να κοιτάξουμε τον Ήλιο πίσω από ένα «ελαφρύ» σύννεφο και αμέσως διαπιστώνουμε του λόγου το αληθές, πως το φαινόμενο μέγεθός του είναι ίδιο με της πανσελήνου. Και είναι ακριβώς αυτή η ιδιαιτερότητα και η σύμπτωση που προκαλεί την ολική έκλειψη Ηλίου ακριβείας. Δηλαδή κατά την ολική έκλειψη Ηλίου ο σεληνιακός δίσκος σκεπάζει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο.

Δεν το χωρά ο νους το πώς μπορεί να μας χαρίστηκε κάτι τόσο ποιητικό και αξιοτραγούδιστο όπως το Φεγγάρι. Ίσως αυτό ακριβώς να ήταν η βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας και όχι το ανάποδο. Οι φάσεις, η έκλειψη και η αθέατη πλευρά.


Ψάχνουν (βρήκαν;) λένε οι επιστήμονες πλανήτες να μοιάζουν με τη Γη. Και νομίζουν πως θα βρουν και ζωή. Αν θέλουν να έχουν ελπίδες καλά θα κάνουν να κοιτάξουν τα φεγγάρια…

***

Δημήτρης Μαργαρίτης, μουσικός-φυσικός, συγγραφέας των βιβλίων “Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ” και “ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ HEIFETZ & ΑΛΛΑ  ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γρηγόρη

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .