Σάββατο, Φεβρουαρίου 11

Διπλωματικά… μυστήρια των γερμανικών αποζημιώσεων και της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Διάσκεψη του Μονάχου

Διπλωματικά… μυστήρια των γερμανικών αποζημιώσεων και της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Διάσκεψη του Μονάχου

Να γίνεται εκδήλωση στο Βερολίνο, να’ ναι τίγκα η αίθουσα με Γερμανούς υποστηρικτές της Ελλάδας (και Πολωνός διπλωμάτης), και να μην ακούγεται ότι υπάρχει εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, δε μας τιμά ιδιαίτερα ως χώρα! Αλλά και στην επικείμενη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, γιατί δε «βολεύεται» ο Έλληνας πρωθυπουργός με την αλεξίσφαιρη λιμουζίνα που παρέχουν οι Γερμανοί και θέλει και την πρεσβευτική Μερσεντές;

Του Αντιδιπλωματικού

Περίεργα (διπλωματικά) μυστήρια, σημειώνονται μεταξύ Βερολίνου, Μονάχου και Αθήνας. Προ εβδομάδος, σε εκδήλωση στο Βερολίνο, παρουσιάστηκε βιβλίο για τις γερμανικές αποζημιώσεις στα γερμανικά, την έκδοση του οποίου μάλιστα χρηματοδότησαν υποστηρικτές των ελληνικών απαιτήσεων, και δεν ακούστηκε εκεί ούτε καν εάν υπήρχε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας ή όχι.

Στην εκδήλωση, στις 25 Ιανουαρίου 2023, στο Βερολίνο πάμπολλοι ήταν οι παρόντες Γερμανοί υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων. Μεταξύ των άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνο-γερμανικής ομάδας Φιλίας, Γκρέγκορ Γκίζι (από την Αριστερά), εκπρόσωποι των «Πρασίνων», καθώς και προσωπικότητες που στηρίζουν την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως μου μεταφέρει ο… πράκτοράς μου πίσω από το τείχος, οι διοργανωτές εστίασαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρών στην εκδήλωση ήταν διπλωμάτης της πρεσβείας της Πολωνίας στο Βερολίνο. Όμως, δεν έκαναν καμία αναφορά για παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας εκεί.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε μια τέτοια σημαντική εκδήλωση για την προώθηση των ελληνικών θέσεων υπήρξε και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας. Ωστόσο, εάν πράγματι ήταν εκεί, είναι απορίας άξιον γιατί… «κρύφτηκε». Είχε, άραγε, εντολή από τους προϊσταμένους του να μη δηλώσει τη συμμετοχή του; Ξεχάστηκε και δεν είπε στους διοργανωτές ότι βρισκόταν εκεί; Όπως και να’ χει, η εικόνα της απούσας Ελλάδας από μια τέτοια διοργάνωση δεν τιμά τη χώρα μας. Πόσο μάλλον που γίνεται από τους Γερμανούς ακριβώς για την προώθηση των ελληνικών δικαίων.

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Το βιβλίο «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα – από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από έγγραφα του Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών» γράφτηκε από τον Άρη Ραδιόπουλο. Η έγκριση εδόθη το 2019 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γ.Κατρούγκαλο, και στη συνέχεια άπαντες οι κυβερνητικοί παράγοντες, ανεξαρτήτως κόμματος, το στήριξαν.

Το 2020 οι Γερμανοί «Πράσινοι» δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της μεταφρασμένης στα γερμανικά έκδοσης του βιβλίου. Πράγματι, τα χρήματα συγκεντρώθηκαν πολύ γρήγορα από γερμανικούς φορείς.

Μάλιστα, πέρυσι το καλοκαίρι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το «χάρισε» στη Γερμανίδα ομόλογό του, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Το ίδιο έκανε αργότερα και προς τον Πολωνό ομόλογό του. Ως γνωστόν, η Πολωνία έχει υψώσει ιδιαίτερα τους τόνους τα τελευταία χρόνια έναντι της Γερμανίας όσον αφορά τις μη καταβεβλημένες πολεμικές αποζημιώσεις.

Όταν, πάντως, ο Ν.Δένδιας «δώρισε» το βιβλίο στα γερμανικά στους Πολωνούς, εύλογα ζητήθηκε η μετάφρασή του στα αγγλικά. Τέτοια έκδοση, ωστόσο, τρία χρόνια τώρα μετά την έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά, δυστυχώς δεν έχει γίνει. Γεγονός απαράδεκτο, δεδομένου ότι η Αθήνα θα έπρεπε να είχε κατακλύσει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους διεθνείς Οργανισμούς με αυτό το βιβλίο.

Να σημειωθεί πως ο συγγραφέας του και υπάλληλος του ΥΠΕΞ, Α.Ραδιόπουλος, παρουσίασε το βιβλίο στα γερμανικά, το οποίο προλογίζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου 2023, σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας, σε εκδηλώσεις με διοργανωτές Ελληνο-γερμανικούς φορείς Φιλίας, το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ», τη Διεθνή Ένωση Νομικών, κ.α.

Διάσκεψη του Μονάχου

Τα (διπλωματικά) μυστήρια στη Γερμανία, όμως, όπως μου μεταφέρει ο πράκτοράς μου πίσω από το… τείχος, συνεχίζονται και με άλλα ευτράπελα. Όπως, για παράδειγμα, αυτή τη φορά στη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο (17/19 -2- 2023), όπου θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν ξέρουμε αν το μέγαρο Μαξίμου ζήτησε επιπλέον λιμουζίνα, εκτός της αλεξίσφαιρης που, εξ όσων μου λέγουν οι Γερμανοί πράκτορές μου, προσφέρει η Γερμανία στους ηγέτες που θα πάνε στο Μόναχο, αλλά η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο «προσφέρθηκε» να του στείλει την πρεσβευτική Μερσεντές.

Για ποιο λόγο να μπει η -πτωχή πλην τίμια- Ελλάς σε πρόσθετα έξοδα, όταν μάλιστα τα καλύπτουν οι… πλούσιοι Γερμανοί, άγνωστο. Μπορεί, βέβαια, η πρεσβευτική Μερσεντές να δοθεί σε κάποια μέλη της συνοδείας Μητσοτάκη για… ψώνια. Μπορεί, όμως, και να μην υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να γίνει αυτό.

Εκτός αυτού, θα δεσμευτεί στο Μόναχο και ο οδηγός της πρεσβείας μας, θα πρέπει να πληρωθούν τα πήγαινε – έλα της Μερσεντές σε καύσιμα, η διαμονή του οδηγού στο ίδιο ξενοδοχείο με τον πρωθυπουργό, καθώς και μια θέση πάρκινγκ για τη Μερσεντές στο ξενοδοχείο (!). Σύνολον: 790 ευρώ για τέσσερις μέρες (αρχικά ήταν 1400).

Μικρό το κακό, θα πει κανείς. Σε αυτά, όμως, θα πρέπει να προστεθούν και άλλα χίλια ευρώ για τη μετακίνηση της πρέσβεώς μας, από το Βερολίνο στο Μόναχο, προκειμένου να βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό. Άρα, η σούμα κυμαίνεται στα δύο με δυόμισι χιλιάρικα. Πάντως, η μετακίνησή της πρέσβεως, μου λέγει ο πράκτοράς μου της «Στάζι», θα γίνει αεροπορικώς και όχι με την πρεσβευτική Μερσεντές που ούτως ή άλλως θα οδηγήσει ο οδηγός της ελληνικής πρεσβείας, από το Βερολίνο στο Μόναχο.

Τώρα, ποια θα είναι η συνολική… λυπητερή από τη μετάβαση του πρωθυπουργού και της συνοδείας του (ελπίζουμε να μην είναι ιδιαίτερα πολυπληθής, ως συνήθως) στο Μόναχο, τι να σας πω. Ο πράκτοράς μου θα είναι παρών στη Διάσκεψη και θα μας δώσει το σχετικό ραπόρτο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .