Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ: ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ: ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Κλεάνθης Γρίβας

14 Φεβρουαρίου 2023

 

Περιεχόμενα

 

Μέρος 1: ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ - ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

 

Σκάνδαλο 1: ΛΟΓΟΚΛΟΠΟΣ (2015)

Αποδείχθηκε ότι η διατριβή της ήταν προϊόν λογοκλοπής (καμία κύρωση)

Σκάνδαλο 2: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (2013-2019)

Επί υπουργίας της «εξαφανίστηκαν» μόνο… 200 εκατομμύρια ευρώ (καμία κύρωση)

Σκάνδαλο 3: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ (2021)

«Δωράκι»μόνο” 30 εκατομμύριων ευρώ με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία του συζύγου της (καμία κύρωση)

Σκάνδαλο 4: Η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ DER LEYEN ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (2022)

Απειλεί την Ιταλία εάν νικήσει η ακροδεξιά στις εκλογές (25-09-2022) και δίνει μαθήματα… Δημοκρατίας (καμία κύρωση).

Σκάνδαλο 5: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ PFIZER (2021)

«Η von der Leyen πρέπει να παραιτηθεί αμέσως λόγω απάτης» (2022)

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ – Έγιναν συμφωνίες για προμήθειες ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Pfizer ύστερα από μυστικές «Στενές Επαφές (τύπου Γ’ Ράιχ;) της κ. Der Leyen με τον Albert Bourla .

 

Μέρος 2: POLITICO - ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το παράδοξο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

Μέρος 3: ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ «ΤΕΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ»

Πώς διορίζονται οι 4 Κορυφαίοι Αξιωματούχοι της Ε.Ε.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: 14 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 2023

Οι New York Times προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κ. Ursula von der Leyen για το μεγαλύτερο σκανδαλο-διαφθοράς στην ιστορία της Ε.Ε.

 

 

 

Μέρος 1: ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ - ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

 

Σκάνδαλο 1: ΛΟΓΟΚΛΟΠΟΣ (2015)

Σκάνδαλο 2: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (2013-2019)

Σκάνδαλο 3: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ (2021)

Σκάνδαλο 4: Η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ κ. DER LEYEN ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σκάνδαλο 5: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ PFIZER (2021)

Η VON DER LEYEN ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΛΟΓΩ ΑΠΑΤΗΣ (2022)

 

Σκάνδαλο 1: ΛΟΓΟΚΛΟΠΟΣ (2015)

Αποδείχθηκε ότι η διατριβή της ήταν προϊόν λογοκλοπής (καμία κύρωση)

 

• Το 2015, ύστερα από εξέταση της διδακτορικής διατριβής της αναφέρθηκε ότι το 43,5% των σελίδων της διατριβής της περιείχε λογοκλοπή και σε 23 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αναφορές που δεν επαληθεύτηκαν. [1, 2]

 

• Πολλοί διαπρεπείς Γερμανοί πανεπιστημιακοί, όπως ο Γκέραρντ Ντάνεμαν (Gerhard Dannemann) και ο Βόλκερ Ρίμπλε (Volker Rieble), κατηγόρησαν δημοσίως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για λογοκλοπή. [3]

 

Η Ιατρική Σχολή του Ανόβερου διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε τον Μάρτιο του 2016 στο συμπέρασμα ότι η διατριβή περιέχει πράγματι λογοκλοπή, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί πρόθεση (!) για εξαπάτηση. [4,5] Με το σκεπτικό αυτό, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να μην ανακαλέσει τη διατριβή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. [4]

 

• Κριτικές αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία της επιτροπής που εξέτασε τη διατριβή, καθώς η φον ντερ Λάιεν γνώριζε προσωπικά τον διευθυντή της. [1, 5] Διάφορα μέσα ενημέρωσης επέκριναν επίσης ότι η απόφαση ήταν μη-διαφανής και μη-σύμφωνη με τους καθιερωμένους ακαδημαϊκούς κανόνες. [5, 6, 7]

 

1. Amann, Melanie (2015-09-26). «Verteidigungsministerin: Plagiatsjäger nehmen sich von der Leyens Doktorarbeit vor» (στα γερμανικά). Spiegel Online. Ανακτήθηκε στις 30-07-2019.

2. «Plagiatsaffäre - Alle Fälle von A-Z | Business And Science». Ανακτήθηκε στις 02-08-2019.

3. «Ursula von der Leyen: Kritiker bewerten Arbeit als „eindeutiges Plagiat“»WELT. 28-09-2015. Ανακτήθηκε στις 30-07-2019.

4. «Plagiatsaffäre: Von der Leyen darf Doktortitel behalten»Spiegel Online. 09-03-2016 Ανακτήθηκε στις 30-07-2019.

5. Greiner, Lena; Gebauer, Matthias; Töpper, Verena (09-03-2016). «Trotz Plagiaten: Darum darf von der Leyen ihren Doktor behalten» (στα γερμανικά). Spiegel Online. Ανακτήθηκε στις 30-07-2019.

6. Müller, Reinhard (10-03-2016). «Von der Leyen und Plagiat: Doktorspiele» (στα γερμανικά). Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)ISSN 0174-4909. Ανακτήθηκε στις 30-07-2019.

7. Warnecke, Tilmann· Burchard, Amory (09-03-2016). «Ursula von der Leyen darf Doktortitel behalten». Der Tagesspiegel . Ανακτήθηκε στις 30-07-2019.

 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%8D%CF%81%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1_%CF%86%CE%BF%CE%BD_%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81_%CE%9B%CE%AC%CE%B9%CE%B5%CE%BD

 

 

Σκάνδαλο 2: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (2013-2019)

Επί υπουργίας της «εξαφανίστηκαν» μόνο… 200 εκατομμύρια ευρώ (καμία κύρωση

 

ΤΑ ΝΕΑ - Φεβρουάριος 2020: «Η Εξεταστική Επιτροπή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ερευνά το σκάνδαλο των 200 εκατομμυρίων της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όταν ήταν Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας (2013-2019)» https://www.tanea.gr/2020/02/11/world/oursoula-fon-nter-laien-kaleitai-na-dosei-eksigiseis-gia-skandalo-200-ekatommyrion-eyro/

 

Η Εξεταστική Επιτροπή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας κάλεσε την νυν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο των εξωτερικών συμβούλων του γερμανικού υπουργείου ‘Άμυνας, από το 2018, όταν ήταν η ίδια υπουργός.

 

Η έρευνα της Επιτροπής αφορά την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του υπουργείου στην εταιρία συμβούλων McKinsey, η οποία εισέπραξε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια, για υπηρεσίες οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσαν να έχουν διεκπεραιωθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό του υπουργείου ή έστω να έχουν ανατεθεί κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού. Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και η Κάτριν Σούντερ, πρώην στέλεχος της ίδιας εταιρίας συμβούλων, η οποία είχε οριστεί υφυπουργός ‘Άμυνας από την κυρία φον ντερ Λάιεν το 2014.

 

Η θέση της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει επιβαρυνθεί από την αποκάλυψη ότι τον Αύγουστο του 2019, το υπουργείο ‘Άμυνας διέγραψε τα γραπτά μηνύματα τόσο από το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνό της, που είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως «αποδεικτικά στοιχεία», όσο και από το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο της γραμματέως της.  Τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς θα ξανα-προβάλλει ανερυθρίαστα το 2021 για να καλύψει την εμπλοκή της στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ε.Ε., στο σκάνδαλο-μαμούθ της αδιαφανούς προσωπικής συμφωνίας της με την Pfizer για την αγορά 1,9 δισεκατομμυρίων δόσεων επικίνδυνων και αχρείαστων «εμβολίων»-βιοόπλων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, το περιεχόμενο του υπηρεσιακού κινητού τηλεφώνου της, διεγράφη «για λόγους ασφαλείας» (πόσα εγκλήματα στο όνομά της…), και μαζί μ’ αυτά διαγράφηκαν από «σύμπτωση» (!) και όλα τα σχετικά με την υπόθεση «αποδεικτικά στοιχεία» από το  υπηρεσιακό τηλέφωνο της προσωπική γραμματέως της.

 

Μέχρι τώρα η Εξεταστική Επιτροπή, που έχει συγκεντρώσει 4.000 έγγραφα και έχει ανακρίνει 30 άτομα, εκτιμά ότι λείπουν κρίσιμα στοιχεία, όπως τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα από το υπηρεσιακό κινητό της πρώην υπουργού (και από το υπηρεσιακό κινητό της πρώην γραμματέως της). Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής: «τα στοιχεία έχουν διαγραφεί παράνομα και εσκεμμένα. Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία».

 

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Τομπίας Λίντνερ δήλωσε στον Όμιλο Funke και εν συνεχεία στο ARD ότι: «Τέτοιες ενέργειες μπορεί να έχουν ποινικές συνέπειες. Πρώτα μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν το τηλέφωνο της κυρίας φον ντερ Λάιεν. Έπειτα είπαν ότι βρίσκεται στο υπουργείο, αλλά ότι τον κωδικό πρόσβασης τον γνώριζε μόνο η κυρία φον ντερ Λάιεν. Και μετά, ομολόγησαν ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί τον περασμένο Αύγουστο».

 

Η Εξεταστική Επιτροπή –η οποία υποψιάζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδινε οδηγίες με SMS προκειμένου να μην υπάρχουν σχετικά έγγραφα στοιχεία– ζήτησε από την Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διάδοχο της ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας «να επαναφέρει τα δεδομένα», καθιστώντας έτσι υπεύθυνη την σημερινή υπουργό.

 

Στις 2 Ιουλίου 2019, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν. Με την πρόταση έγινε δεκτή ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και στις 16 Ιουλίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επικύρωσε» τον διορισμό της ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σκάνδαλο 3: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ (2021)

Η von der Leyen «δωρίζει» στον προεδρικό σύζυγο Heiko von der Leyen 30 εκατομμύρια ευρώ για αγορές με «απευθείας ανάθεση» από την εταιρεία του

(και επιπλέον, παρέχεται στην εταιρεία του ένα «δωράκι» 32 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη)

 

Πηγή του άρθρου: https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/doraki-32-ekat-eyro-apo-tin-kyvernisi-ston-syzygo-tis-oursoula-fon-nter-laien-pos-empleketai-i-pfizer/ (21/03/2022)

 

Ποια είναι η Orgenesis Inc που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε 32 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων στην κοινοπραξία εταιριών Theracell Laboratories IKE, στην οποία συμμετέχουν η ελληνική Theracell Α.Ε. και η εισηγμένη στο Nasdaq, Orgenesis Inc.

 

Αυτό που όμως προκαλεί έντονο ενδιαφέρον είναι ότι στέλεχος της Orgenesis Inc είναι ο Heiko von der Leyen, σύζυγος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως η Orgenesis στελεχώθηκε από πρώην στελέχη της Pfizer, ενώ οι βασικοί μέτοχοί των δύο εταιρειών είναι οι ίδιοι.

 

Συγκεκριμένα, ο Heiko von der Layen είναι medical director στην εταιρία Orgenesis, η οποία ασχολείται με κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρίας, Vincent Vandamme, είναι ένα δυνατό όνομα στο φαρμακευτικό λόμπι, με οκταετή προϋπηρεσία και στην Pfizer, μεταξύ άλλων.

 

Όπως αναφέρει η Δημοκρατία η κοινοπραξία Theracell Laboratories IKE και Orgenesis Inc είχε δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2019, όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία της με τον ιατρικό όμιλο Υγεία, για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών. Τότε, ο Heiko von der Leyen ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της εταιρίας. Τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή 18 μήνες μετά τον διορισμό της συζύγου του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Heiko προήχθη στην εταιρεία Orgenesis Inc, αναλαμβάνοντας έναν εξέχοντα διοικητικό ρόλο.

 

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, η Ursula von der Leyen επισκέφθηκε την Αθήνα για να συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία φιέστα στην Αρχαία Αγορά, που στόχο είχε την παρουσίαση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», δηλαδή του προγράμματος που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

«Το εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες», είπε εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός. «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω ότι η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία», είπε η φον ντερ Λάιεν.

 

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στον περασμένο Νοέμβριο και στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που όχι μόνο ενέκρινε επένδυση της κοινοπραξίας στη χώρα μας, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και έδωσε και κρατική χρηματοδότηση ύψους 32.000.000 ευρώ.

 

Αυτή η δήθεν εμβληματική επένδυση, την οποία πάλι θα χρηματοδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο, και θα χρηματοδοτηθεί από την «Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» ή αλλιώς Enterprise Greece.

 

Αμέσως μετά την απόφαση κρατικής χρηματοδότησης από τον Άδωνι Γεωργιάδη, η κοινοπραξία, στην οποία η Orgenesis κατέχει το 50%, έβγαλε και δελτίο Τύπου στο πρακτορείο Bloomberg, για να ανακοινώσει την ελληνική χρηματοδότηση, η οποία προφανώς λειτουργεί προσθετικά στην αξία της εταιρίας.(!) Στο δελτίο της ευχαριστεί –φυσικά– την ελληνική κυβέρνηση για τα δεκάδες εκατομμύρια της χρηματοδότησης και χαρακτηρίζει την επένδυση «στρατηγικής σημασίας».

 

Η Orgenesis και η Pfizer έχουν κοινά στελέχη αλλά και κοινούς βασικούς μετόχους, μεταξύ των οποίων είναι η Vanguard και η BlackRock, που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων και χαρακτηρίζονται ως «εταιρίες που κυβερνούν τον κόσμο».

 

 

Σκάνδαλο 4: ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ… ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Α) Απειλεί την Ιταλία εάν κερδίσει η ακροδεξιά στις εκλογές (25-09-2022)

 

HUFFINGTON POST: https://www.huffingtonpost.gr/entry/italia-e-sponta-tes-oersoela-kai-e-oryismene-antidrase-toe-salvini-en-opsei-ekloyon_gr_632dc59ce4b0d12b5404b482

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Ιταλία ότι σε περίπτωση που απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αρχές θα υποστεί συνέπειες», σε μια ξεκάθαρη «σπόντα» ενόψει των εκλογών της Κυριακής 25-09-2022, όπου αναμένεται να επικρατήσει ένα κεντροδεξιό μπλοκ με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι.

 

«Η προσέγγισή μου είναι ότι όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας, τότε θα εργαζόμαστε μαζί», είπε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το επικείμενες εκλογές στην Ιταλία.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο, τόνισε πώς «η δημοκρατία πρέπει να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα».

 

«Η Ευρώπη είναι ένα όνειρο γεννημένο από μια τραγωδία… Δεν πρέπει να είναι δεδομένο το τί είναι η Ευρώπη. Στο μέλλον θα προτείνω να δώσουμε στις Επιτροπές Πολιτών το χρόνο και τους πόρους για να διατυπώσουν συστάσεις προτού παρουσιάσουμε ορισμένες βασικές νομοθετικές προτάσεις. Γιατί η δημοκρατία δεν τελειώνει με εκλογές ούτε με συνέδρια. Πρέπει να δουλεύεται, να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα. Το είδαμε σε εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη».

 

Αλλά, η Ούρσουλα Ντερ Λάιεν, διορισμένη επικεφαλής του σκοτεινού ολοκληρωτικού και απροσπέλαστου γραφειοκρατικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε το πώς αντιλαμβάνεται την δημοκρατία, όταν στις παραμονές των Ιταλικών Εκλογών (25 Σεπτεμβρίου 2022), όταν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «πως θα αντιδράσει η Ε.Ε. εάν εκλεγεί ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία;», απείλησε την μέλλουσα να εκλεγεί ιταλική κυβέρνηση εάν «δεν συμμορφωθεί» με τις επιταγές της Μαφίας των Βρυξελλών, λέγοντας ότι: 

 

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία πίεσης που χρησιμοποιούνται ήδη εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση, έχουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την Ουγγαρία και την Πολωνία».

 

Ο Matteo Salvini, επικεφαλής του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Lega, αντέδρασε γράφοντας στο Twitter:

 

«Τι είναι αυτή η απειλή; Πρόκειται για επαίσχυντη αλαζονεία. Η der Leyen πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη ψήφο του ιταλικού λαού». Και αργότερα, δήλωσε στην τηλεόραση: «Αυτό είναι θεσμικός εκφοβισμός. Εάν κάποιος στις Βρυξέλλες σκέφτεται να περικόψει τα κεφάλαια που ανήκουν στην Ιταλία, επειδή η δεξιά κερδίζει τις εκλογές, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτήν την Ευρώπη».

 

 

Β) Η der Leyen δίνει μαθήματα… δημοκρατίας

«Είμαστε σε περίοδο κρίσης, οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες»

 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ, τόνισε ότι:

 

«Διανύουμε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες. Η ιδιαίτερη και μοναδική σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι.

 

Αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας εξαπολύσει έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες».

 

ΖΟΥΓΚΛΑ – 23 Φεβρουαρίου 2022: https://www.zougla.gr/kosmos/article/proedros-komision-imaste-se-periodo-krisis-i-apolitarxies-amfisvitoun-tis-dimokraties

 

Έτσι, εντέχνως η κ. von der Leyen παρακάμπτει το γεγονός ότι η σημερινή κρίση δεν οφείλεται πρωτίστως στο ότι «οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» (πράγμα που γινόταν ανέκαθεν), αλλά στο ότι οι ίδιες οι δημοκρατίες αμφισβητούν τον εαυτό τους, αντιγράφουν όλο και περισσότερες πρακτικές των απολυταρχιών, και μετεξελίσσονται βαθμιαία σε απολυταρχίες, όπως αποδεικνύεται τόσο από την αδιαφανή, τερατωδώς γραφειοκρατική και αντιδημοκρατική λειτουργία της ΕΕ όσο και από τον τρόπο διορισμού των αξιωματούχων της, με κορυφαίο παράδειγμα τον δόλιο και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο ασκεί την προσωπική της εξουσία η κ. van der Leyen.

 

Η ιστορία δείχνει ότι οι δημοκρατίες, κατά κανόνα, δεν ανατρέπονται από κάποιον εξωτερικό εχθρό. Δολοφονούνται εκ των έσω, από την μετεξέλιξη των τύποις δημοκρατικών δομών τους σε γνήσια απολυταρχικές.

 

 

Σκάνδαλο 5: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ «ΕΜΒΟΛΙΩΝ» ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ PFIZER (2021)

 

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ: Συμφωνίες ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με την Pfizer κατόπιν  μυστικών «Στενών επαφών» της der Leyen με τον Albert Bourla – καμία κύρωση μέχρι στιγμής

 

Τον Μάιο του 2021 η Ευρώπη πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διμερή συμφωνία στον κόσμο με την εταιρία Pfizer. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του «εμβολίου»-COVID , ύστερα από μυστικές προσωπικές διαπραγματεύσεις της με τον Albert Bourla, σχολιάζοντας πως «χάρη σε ισχυρούς, αξιόπιστους συνεργάτες, όπως η Pfizer και o όμιλος BioNTech, ο εμβολιασμός στην Ε.Ε. επιταχύνεται».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Απρίλιο 2021, είχε ήδη προμηθευτεί 600.000.000 δόσεις του εμβολίου, γεγονός που προβλημάτισε τα διεθνή μέσα, τα οποία έκαναν λόγο για την ενδεχόμενη ύπαρξη προσωπικών συμφερόντων της von der Leyen φον ντερ Λάιεν στη συμφωνία της με την Pfizer (δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό, η Pfizer παρέχει «μίζα» 2% για κάθε μεγάλη συναλλαγή). 

 

Η έλλειψη διαφάνειας στις προσωπικές διαπραγματεύσεις της κ. der Leyen απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο, ιδίως μετά το «μυστήριο» με τα εξαφανισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα (email και sms) που αντάλλαξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla.

 

Η VON DER LEYEN ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΛΟΓΩ ΑΠΑΤΗΣ


Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Cristian Terhes ζητά την άμεση παραίτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λόγω απάτης με τα «εμβόλια»-Covid

 

Πηγή του άρθρου: Natural News, 21/10/2022  

https://naturalnews.com/2022-10-21-von-der-leyen-needs-to-resign-immediately.html

 

 

Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Cristian Terhes που ανήκει στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε την άμεση παραίτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ρόλο της στο τεράστιο σκάνδαλο της πρωτοφανούς στην ιστορία της Ε.Ε. αδιαφανούς αγοράς από την Pfizer δισεκατομμυρίων δόσεων άχρηστων και επικίνδυνων «εμβολίων» αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω παράνομων και εν κρυπτώ προσωπικών συμφωνιών της με τον Albert Bourla, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα. (βλ. ομιλία του  ευρωβουλευτή Cristian Terhes στο ευρωκοινοβούλιο)

 

Ο ευρωβουλευτής Terhes, εξήγησε ότι «καθώς οι ενέργειές της διερευνώνται ποινικά από τους εισαγγελείς της ΕΕ, η von der Leyen δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της». Ας σημειωθεί ότι η von der Leyen σκέφτονταν να αναγκάσει όλους τους κατοίκους της ΕΕ να κάνουν τα «εμβόλια»-βιοόπλα που συνωμότησε να αγοράσει.

 

(βλ. άρθρο με τίτλο «Εμβόλιο»-Ολοκαύτωμα: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  λέει ότι σκέφτεται να επιβάλει «εμβόλια» για τον Covid σε όλη την Ευρώπη» (6 Δεκεμβρίου 2021).

 

Αρκετές ομάδες επιτήρησης της ΕΕ είχαν εκφράσει προηγουμένως ανησυχία για μυστικές επικοινωνίες μεταξύ της von der Leyen και του Bourla, οι οποίοι αντάλλασσαν μεταξύ τους ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Και κανένας δεν ξέρει που πήγαν. Ο ευρωβουλευτής Terhes έγραψε στο Twitter για το θέμα.

 

«Η Ursula @vonderleyen πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, καθώς οι ενέργειές της διερευνώνται ποινικά από τον @EUProsecutor»… «Υπέγραψε συμβόλαια για την αγορά 4,6 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για τον Covid αξίας 71 ευρώ ανά δόση, και τα συμβόλαια δεν έχουν διατεθεί ακόμη ούτε στους ευρωβουλευτές ούτε στο κοινό. #UrsulaΠρέπει να Παραιτηθεί #EUCorruption."

 

Η von der Leyen αγόρασε 10 δόσεις «εμβολίων»-βιοόπλων  για κάθε πολίτη της ΕΕ

 

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν και υπογράφηκαν εν κρυπτώ οι συμβάσεις μεταξύ της Ursula von der Leyen και του Albert Bourla συνιστούν σοβαρή εγκληματική πράξη, εξ ου και η έναρξη πλήρους έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία γι’ αυτό το θέμα. Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής Terhes κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο ευρωκοινοβούλιο:

 

«Η Ursula von der Leyen πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και άνευ όρων από τη θέση της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του γεγονότος ότι οι ενέργειές της διερευνώνται ποινικά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPΟ), η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι ερευνά τον τρόπο με τον οποίο υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των παρασκευαστών εμβολίων [Pfizer]».

 

Εάν υπολογιστεί ο αριθμός των δόσεων που αγόρασε η von der Leyen με αδιαφανείς προσωπικές συμφωνίες της με τον Albert Bourla χρησιμοποιώντας χρήματα των φορολογούμενων, διαπιστώνεται ότι σε κάθε κάτοικο της ΕΕ αντιστοιχούν 10 δόσεις των «εμβολίων». Και αυτή η τερατώδης, απολύτως αδιαφανής και σκανδαλώδης αγορά έγινε με βάση συμβόλαια που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι απολύτως διαφανής ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα χρήματα των πολιτών».

 

Στην υπόθεση πήρε θέση και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) ένας βασικός θεσμός της ΕΕ που δέχεται και ερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση κατά θεσμικών οργάνων ή οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καταγγελίες υποβάλλονται από πολίτες της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική του έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ. 

 

Σύμφωνα με την νυν Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O'Reilly, εκλεγμένης από το Ευρωκοινοβούλιο, της οποίας η θητεία λήγει το 2024:

 

«H προαναφερθείσα συμφωνία προμήθειας μεταξύ της von der Leyen και του Bourla υποδεικνύει ότι η von der Leyen είναι ένοχη για «κακοδιοίκηση», ιδιαίτερα επειδή η συμφωνία έγινε μέσω μηνυμάτων κειμένου (SMS) που αποθηκεύτηκαν με τρόπο που να μην είναι διαθέσιμα ούτε για λεπτομερή έλεγχο ούτε στο κοινό.

Τα εν λόγω κείμενα δεν αποθηκεύτηκαν σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την απαίτηση αποθήκευσης όλων των εγγράφων της Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι –όπως φαίνεται– η von der Leyen διέπραξε σοβαρό έγκλημα».

 

Οι πηγές του άρθρου:

https://naturalnews.com/2022-10-21-von-der-leyen-needs-to-resign-immediately.html

RMX.news      NaturalNews.com

 

Μέρος 2: POLITICO - ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το παράδοξο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»

 

https://www.politico.eu/article/europe-american-president-paradox-ursula-von-der-leyen/

 

POLITICO, Suzanne Lynch και Ilya Gridneff

6 Οκτωβρίου 2022

 

Η υιοθέτηση της πολιτικής “από πάνω προς τα κάτω” από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την έκανε αγαπητή στην Ουάσιγκτον, αλλά την αποξένωσε από τους συναδέλφους της στις Βρυξέλλες.

 

Η ως ανεμοστρόβιλος περιοδεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου συνομίλησε με τους υψηλότερους ηγέτες του κόσμου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έως τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

 

Από εκεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταφέρθηκε στον ποταμό Χάντσον και στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Σε μια αίθουσα με ξύλινη επένδυση σε ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία το Ivy League της Αμερικής, εκφώνησε μια κεντρική ομιλία που τιμολογήθηκε ως « Η στιγμή της Ευρώπης » που στην πραγματικότητα ήταν περισσότερο μια ωδή στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. 

 

«Είμαι στην πολιτική τώρα γύρω στα 20 χρόνια. Ποτέ δεν έχω βιώσει μια τόσο έντονη, αξιόπιστη και λεπτομερή συνεργασία με τον Λευκό Οίκο. Νομίζω ότι είναι σωστό το ρητό “όταν αντιμετωπίζεις μια κρίση, ξέρεις ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι σου”», είπε στους φοιτητές, καθώς η κάμερα – είτε από ατύχημα είτε εσκεμμένα – την αποτύπωσε απέναντι σε μια γιγάντια αμερικανική σημαία. 

 

Τα λόγια της Φον ντερ Λάιεν ήταν κάτι περισσότερο από τις διπλωματικές διατυπώσεις που αναμένονται από κορυφαίους αξιωματούχους σε στιγμές σαν αυτές. Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της Κομισιόν αναδείχθηκε ως το άτομο που πρέπει να απαντά όταν αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέλουν να τηλεφωνήσουν στην Ευρώπη — ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

 

Μιλούν επίσης για αυξανόμενα μουρμουρητά δυσαρέσκειας στο εσωτερικό - γκρίνιες από υπαλλήλους του δικού της θεσμικού οργάνου και μεταξύ εκπροσώπων των χωρών της ΕΕ για την προσέγγισή της από πάνω προς τα κάτω. Οι επικριτές της λένε ότι η τάση της Von der Leyen για μυστικότητα και η εξάρτησή της από μια μικρή ομάδα συμβούλων, έρχεται σε αντίθεση με την κουλτούρα της ΕΕ για τη λήψη αποφάσεων με γνώμονα τη συναίνεση.

 

Ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου της, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προκειμένου να εκφραστεί ελεύθερα για την ανώτατη αξιωματούχο του μπλοκ, είπε: «Δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ζει σε έναν πύργο. «Δεν χτίζει συμμαχίες. Μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, καθώς δεν ακούγεται αρκετά έξω από τους ανθρώπους». 

 

Ηγέτης εν καιρώ πολέμου 

 

Το έναυσμα για την προσέγγιση μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της Ουάσιγκτον ήταν η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

 

Οι ελπίδες ήταν μεγάλες το 2020 ότι η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανατρέψει την πικρία της εποχής Τραμπ. Αλλά η επιστροφή στη διατλαντική αρμονία δεν ήταν ομαλή — ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, η ομάδα του κατέστησε σαφές ότι ήταν εξαγριωμένη με την απόφαση της Ε.Ε. να συνάψει επενδυτικό σύμφωνο με την Κίνα. Οι εντάσεις παρέμειναν σχετικά με το εμπόριο, τη διεθνή φορολογία και τους κανόνες που διέπουν την ψηφιακή σφαίρα — ιδιαίτερα εκείνοι που αφορούν το απόρρητο στις διηπειρωτικές μεταφορές δεδομένων. 

 

Οι φήμες για πόλεμο παρέσυραν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις διαφωνίες. Στα τέλη του 2021, καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ άρχισαν να βγαίνουν από την κρίση του COVID, μια άλλη σοβαρή προοπτική διαφαινόταν: ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα. 

 

Τον Νοέμβριο του 2021, η φον ντερ Λάιεν έκανε την πρώτη της επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο εκείνο το απόγευμα ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ο τότε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τα Διεθνή Οικονομικά Ντάλιπ Σινγκ και η Αμάντα Σλόατ, ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

Μαζί με τη φον ντερ Λάιεν ήταν δύο από τα πιο στενά έμπιστα πρόσωπά της: o Μπιόερν Ζάιμπερτ, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της (που συνεργάζεται μαζί της από τότε που η ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας) και ο Fernando Andresen Guimaraes, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της που είχε διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής των τμημάτων για την Ρωσία, τις ΗΠΑ και του Καναδά στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ. Παρών ήταν και ο πρέσβης της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Σταύρος Λαμπρινίδης.   

 

Η εισβολή του Πούτιν απείχε ακόμη δυόμισι μήνες, αλλά οι εντάσεις είχαν ήδη αυξηθεί. Οι δύο ομάδες συζήτησαν την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, όπου μετανάστες από τη Μέση Ανατολή μεταφέρονταν από τον Λευκορώσο δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο για να περάσουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία. 

 

Στη συνέχεια, το θέμα στράφηκε στην πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν είχε ενημερωθεί από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών για τη συσσώρευση ρωσικών ταγμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ήθελε να χτυπήσει το ξυπνητήρι.  

 

«Ο πρόεδρος ανησυχούσε πολύ. Αυτή ήταν μια εποχή που κανείς στην Ευρώπη δεν έδινε σημασία, ακόμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Ακολούθησαν περαιτέρω συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στις Βρυξέλλες από τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, αργότερα μέσα στον μήνα, καθώς η Ουάσιγκτον γινόταν όλο και πιο ξέφρενη για την έλλειψη επείγουσας ανάγκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επικείμενη απειλή. 

 

Με την παρότρυνση του Λευκού Οίκου, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένης της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, άρχισαν να συναντώνται εβδομαδιαία μέσω τηλεδιάσκεψης. 

 

Καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για ρωσική εισβολή, η συζήτηση στράφηκε στις προετοιμασίες για ένα πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι χώρες της ΕΕ εάν η Μόσχα αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα. Οι επαφές άρχισαν να γίνονται καθημερινά. Συγκεκριμένα, ο Singh και ο Seibert δημιούργησαν μια στενή σχέση εργασίας. Επιστρατεύτηκαν επίσης υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής (γνωστές ως γενικές διευθύνσεις), συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας που συστάθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατα συσταθέντος Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ, το οποίο ασχολήθηκε με το περίπλοκο ζήτημα των απαγορεύσεων εξαγωγών.

 

«Ο ρόλος του Ζάιμπερτ ήταν “κρίσιμος” για την επιτυχία του πρώτου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο βασικός συνομιλητής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ο Bjoern Seibert, ένας αρκετά έξυπνος πολιτικός. Είχαμε μια τεράστια σύγκλιση σε όλα τα επίπεδα», είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντας τον Γερμανό δημόσιο υπάλληλο.

 

Ο Ζάιμπερτ ήταν εκείνος που τηλεφώνησε στην φον ντερ Λάιεν, η οποία παρακολουθούσε το Φόρουμ της Βουδαπέστης στη Βαρσοβία, στις 4 το πρωί για να της ανακοινώσει την ρωσική εισβολή τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. 

 

Σε όλη τη διαδικασία προετοιμασίας, η Επιτροπή ήταν αυτή που ανέλαβε το προβάδισμα στις κυρώσεις, ζητώντας τη γνώμη ορισμένων εθνικών πρωτευουσών όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη — αλλά ως επί το πλείστον συναντούσε εκπροσώπους των χωρών μελών σε μικρές ομάδες για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

 

Φοβούμενη ότι το φιλόδοξο πακέτο των κυρώσεων θα μπορούσε να διαρρεύσει, η Επιτροπή δεν παρείχε κανένα γραπτό σχέδιο, παρά μόνο την τελευταία στιγμή όταν τα κράτη μέλη ήταν έτοιμα να το εξετάσουν. Οι κυρώσεις χρειάζονταν ομόφωνη έγκριση των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά με το κοινό τους να βρίσκεται σε συναγερμό, οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τις αποδεχθούν. 

 

«Είναι απίθανο η πολύ στενή συνεργασία που βλέπουμε στις κυρώσεις και σε άλλα μέτωπα να είχε αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκε χωρίς τη σημαντική σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών — σχέση στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά και στα επίπεδα εργασίας», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

«Μην μας ξεχνάς»

 

Τα δυνατά σημεία της Von der Leyen (η μυστικότητα και η γρήγορη λήψη αποφάσεων) μπορεί να την έκαναν αγαπητή στους ομολόγους της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά την έχουν αποξενώσει από ορισμένους συναδέλφους της στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με υψηλά διακυβεύματα κυρώσεων, οι ιδιότητες της φον ντερ Λάιεν ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να προωθηθούν πολύπλοκα, πολιτικά ευαίσθητα μέτρα μέσω των αργών διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕ. 

 

«Υπήρχε μια αίσθηση στην Ουάσιγκτον ότι αυτή ήταν κάποιος που θα μπορούσε επιτέλους να αναλάβει τα πράγματα, κάποιος που θα μπορούσε να τα καταφέρει», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε σε διατλαντικές συζητήσεις. Η εμπειρία της Φον ντερ Λάιεν ως πρώην υπουργός Άμυνας την έκανε επίσης το ιδανικό πρόσωπο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς προειδοποίησε για έναν επικείμενο πόλεμο. 

 

Όμως, ενώ οι χώρες της ΕΕ ήταν έτοιμες να δώσουν στην Επιτροπή περιθώριο στους πρώτους γύρους των συζητήσεων για τις κυρώσεις, καθώς η συζήτηση στράφηκε σε περαιτέρω μέτρα, ορισμένοι εθνικοί αξιωματούχοι άρχισαν να στρέφονται κατά της σκληρής προσέγγισής της.

 

Όταν η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε έναν έκτο γύρο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου που πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν καν το συζητήσουν τα μέλη, ορισμένοι ήταν επικριτικοί. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte επέκρινε την Επιτροπή για την έλλειψη ακρίβειας στις τεχνικές λεπτομέρειες. Θα χρειαζόταν άλλος ένας μήνας για να εγκριθεί το πακέτο, αφού έγιναν παραχωρήσεις σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το πετρέλαιο. 

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Επιτροπής αποδοκιμαζόταν προσπέρασε την ομάδα. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας του COVID, η πρόταση της Επιτροπής για ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ διέρρευσε πριν να το δουν οι ηγέτες, προκαλώντας την επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ. «Μην ξεχάσεις να μας μιλήσεις», είπε η τότε Γερμανίδα καγκελάριος στην πρώην προστατευόμενή της.

 

Τρεις φορές υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, η φον ντερ Λάιεν έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, αφού εκτοξεύτηκε στη θέση αυτή λόγω των αντιρρήσεων πολλών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχαν ευνοήσει το λεγόμενο σύστημα Spitzenkandidat, το οποίο επιβάλλει η θέση να δοθεί σε έναν από τους υποψηφίους που προτείνει ένα πανευρωπαϊκό κόμμα. 

 

Η απόφασή της να εγκατασταθεί στον 13ο όροφο των κεντρικών γραφείων του Berlaymont της ΕΕ, όπου μια πρώην τουαλέτα μετατράπηκε σε υπνοδωμάτιο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, έκανε ορισμένους να παραπονεθούν ότι κυβερνούσε με νοοτροπία καταφυγίου, με τη βοήθεια μόνο μιας μικρής ομάδας συμβούλων.

 

Οι εντάσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και των υπόλοιπων 27 μελών της Επιτροπής της, ξέσπασαν ανοιχτά τον Ιούνιο, όταν η φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ στην Πολωνία, παρά τις ανησυχίες για τις καταχρήσεις του δικαστικού συστήματος από τη Βαρσοβία. 

 

Μετά την εγγραφή της απόφασης της von der Leyen στην ημερήσια διάταξη του Επιτροπής της στις 1 Ιουνίου, πέντε επίτροποι (συμπεριλαμβανομένων των αντιπροέδρων της Επιτροπής Frans Timmermans και Margrethe Vestager) διατύπωσαν γραπτώς τις αντιρρήσεις τους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η αντίρρηση της Vestager, η οποία είχε καλές εργασιακές σχέσεις με τη von der Leyen.

 

«Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που είχε πολύ ευρεία υποστήριξη στο Σώμα. Υπήρχε η αίσθηση ότι η φον ντερ Λάιεν είχε πιθανώς πρώτα συμφωνήσει σε κάτι με τους ενδιαφερόμενους εθνικούς ηγέτες, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της Επιτροπής», είπε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής στο POLITICO. 

 

Παρά τις αντιρρήσεις των συναδέλφων της, η von der Leyen, προχώρησε ούτως ή άλλως.

 

Η Ursula von der Leyen διαφέρει θεμελιωδώς από τον προκάτοχό της Jean-Claude Juncker — έναν διαβόητο πολιτικό που έπιανε τον παλμό των συναδέλφων του πριν πάρει αποφάσεις

 

Συγκεντροποίηση της εξουσίας

 

Άτομα που έχουν συνεργαστεί στενά με τη φον ντερ Λάιεν λένε ότι η τάση της να συγκεντρώνει την εξουσία είναι πιο εμφανής όταν στο τραπέζι βρίσκονται οι μεγάλες αποφάσεις – για παράδειγμα, το πράσινο φως για το ταμείο διάσωσης της Πολωνίας ή η πρόταση να ταξινομηθούν ως «πράσινες» οι επενδύσεις στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φον ντερ Λάιεν είναι πιο πιθανό να διαβουλεύεται με τις δυνάμεις στο Βερολίνο ή το Παρίσι παρά με τον Ευρωπαίο επίτροπο που είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ομοίως, μερικές φορές συνεργάζεται απευθείας με διευθυντικούς υπαλλήλους των γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους επιτρόπους της.

 

Στο στυλ της από πάνω προς τα κάτω, διαφέρει θεμελιωδώς από τον προκάτοχό της Jean-Claude Juncker - έναν διαβόητο πολιτικό που έπαιρνε τακτικά την άποψη των συναδέλφων του πριν πάρει αποφάσεις, ακόμα κι αν πολλές από τις προτεραιότητες πολιτικής είχαν τεθεί από τον επικεφαλής του επιτελείου του, Martin Selmayr. 

 

Με πολλούς τρόπους, η φον ντερ Λάιεν δείχνει μια προεδρο-κεντρική αντίληψη της εκτελεστικής εξουσίας. Η Επιτροπή είχε αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες εντός της ΕΕ εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά, υπό τη φον ντερ Λάιεν, αυτή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί — με την Επιτροπή να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε μεγάλες αλλαγές κατεύθυνσης, όπως η έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ, η κοινή προμήθεια εμβολίων για τον COVID και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

 

Όπως δήλωσε ο Στέφαν Λένε, ανώτερος συνεργάτης της Carnegie Europe: «Στην Κομισιόν, αυτή η διαδικασία συγκεντροποίησης των εξουσιών που συνέβη ήδη υπό τον Γιούνκερ συνεχίστηκε. Η πραγματική εξουσία ανήκει στον πρόεδρο. Οι μεμονωμένοι επίτροποι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας τους. Η Επιτροπή είναι πιο αδύναμη και ο πρόεδρος πιο ισχυρός».

 

Η επιφυλακτικότητα και η κεντρική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Von der Leyen έχουν προκαλέσει πολλές εικασίες στις Βρυξέλλες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της:

 

• Εάν την ενδιαφέρει μια υψηλού επιπέδου διεθνής θέση –για παράδειγμα στα Ηνωμένα Έθνη– μια στενή σχέση με την Ουάσιγκτον θα ήταν πολύτιμο πλεονέκτημα γι’ αυτή.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι η φον ντερ Λάιεν ήταν ένας από τους πρώτους που συνεχάρη τον Μπάιντεν τον Αύγουστο σε ένα tweet αργά το βράδυ όταν υπέγραψε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού — παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει κάποιες σημαντικές ανησυχίες για την πρόταση, την οποία θεωρεί προστατευτική. 

 

• Εναλλακτικά, η επιθυμία της για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής το 2024 θα βοηθούσε να εξηγηθεί το γιατί η von der Leyen διατηρεί μερικές φορές καλύτερη επαφή με τις εθνικές πρωτεύουσες, των οποίων την υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χρειαζόταν, παρά με τους δικούς της Επιτρόπους.

 

Ο Daniel Freund, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, δήλωσε: «Η Von der Leyen προώθησε το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας ενάντια στη σοβαρή αντίθεση από την κορυφή του Επιτροπής της. Πήγε ενάντια στην πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά το κράτος δικαίου, μέχρι το σημείο που έπρεπε να της κάνουμε μήνυση για αδράνεια. Μπορεί να κερδίσει κάποιες μάχες με αυτήν την προσέγγιση, αλλά θα χάσει την υποστήριξη μακροπρόθεσμα».

 

Aυτή την εβδομάδα, δύο επίτροποι, ο Τιερί Μπρετόν και ο Πάολο Τζεντιλόνι, ζήτησαν ένα ταμείο στήριξης για να μετριαστεί το πλήγμα για τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης - κάτι που δεν είχε διακηρύξει η φον ντερ Λάιεν.

 

Το ερώτημα για τη φον ντερ Λάιεν είναι εάν η προσέγγισή της από πάνω προς τα κάτω θα συνεχίσει να της αποδίδει κέρδη εάν και όταν η κρίση υποχωρήσει και η προσοχή στραφεί σε μακροπρόθεσμες ανησυχίες ή σε αποφάσεις που απαιτούν μεγάλη υποστήριξη. 

 

Η ικανότητά της να πιέζει για τις κυρώσεις βοηθήθηκε από το γεγονός ότι λίγοι άλλοι στην Ευρώπη έδιναν προσοχή. Οι ΗΠΑ είχαν μικρή ανταπόκριση από τις εθνικές πρωτεύουσες στις προειδοποιήσεις τους για τις προθέσεις του Πούτιν. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους — ο Μακρόν ασχολούνταν με την εκστρατεία επανεκλογής του και ο Σολτς προσπαθούσε να κρατήσει ενωμένη μια ολοένα και πιο διχασμένη τρικομματική κυβέρνηση. 

 

Εν τω μεταξύ, το Brexit είχε στερήσει από την ΕΕ ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα πληροφοριών της – με τη Βρετανία, μέλος της συμμαχίας πληροφοριών «Five Eyes», να μην συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις του μπλοκ.

 

Οι κυρώσεις ήταν επίσης ένας τομέας όπου η Επιτροπή είχε πραγματικό βάρος, δεδομένης της ισχύος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της οικονομικής αλληλεπίδρασης της ΕΕ με τη Ρωσία. Η εξαιρετικά τεχνική φύση των συζητήσεων ταίριαζε με τα δυνατά σημεία της ομάδας του Ζάιμπερτ που εστιάστηκε στις λεπτομέρειες.

 

Αλλά η αποξένωση της Επιτροπής της είναι επικίνδυνη υπόθεση. Υπάρχει ο κίνδυνος η προσέγγισή της και οι στενοί δεσμοί της με την Ουάσιγκτον να της δημιουργήσουν δυσκολίες όταν θα προσπαθεί να φέρει εις πέρας άλλες προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ. 

 

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να απέχουν πολύ μεταξύ τους σε ζητήματα όπως πιθανές εμπορικές συμφωνίες ή το ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις μεταφορές δεδομένων μέσω του Ατλαντικού. Στη συνέχεια, υπάρχουν ειδικές προτεραιότητες για την ΕΕ, όπως η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και η εφαρμογή του πακέτου της Επιτροπής Fit for 55 για την κλιματική αλλαγή. Σε ζητήματα όπως αυτά, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα για να απασχολήσουν τη σκέψη των Ευρωπαίων. Σε τέτοια ζητήματα, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον αλλά των συναδέλφων στην Ευρώπη.

 

Μέρος 3: ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ «ΤΕΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ»

 

ΠΩΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 4 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε.

 

Πηγή του άρθρου: ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ, 10 Ιουλίου 2019

https://www.voltairenet.org/article206961.html

 

 

Δύο γυναίκες, η Γερμανίδα Ursula von der Leyen και η Γαλλίδα Christine Lagarde που διορίστηκαν στις κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ε.Ε. Και δύο άνδρες, ο Βέλγος Charles Michel και ο Ισπανός Josep Borrell, διορίστηκαν σε θέσεις καθαρά τυπικές.

 

Με την εφαρμογή των Συνθηκών που την διαμόρφωσαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε μια αδιαφανή γραφειοκρατική και αντιδημοκρατική υπερεθνική δομή («το γλυκό τέρας των Βρυξελλών», κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Hans Magnus Enzenberger), και τα κράτη-μέλη της δεν μπορούν να διορίζουν τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους από τους οποίους εκπορεύονται οι εντολές και οδηγίες που είναι υποχρεωτικές γι’ αυτά. Τα κράτη-μέλη μπορούν μόνο να επικυρώνουν τις επιλογές του ΝΑΤΟ, οι οποίες κανονίζονται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι σημαντικότερες θέσεις στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τέσσερεις.

 

Οι δύο είναι θέσεις ουσιαστικής εξουσίας:

• Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και

• Ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

Οι άλλες δύο είναι θέσεις καθαρά τυπικές:

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων  και του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, που υπάρχει απλώς για να δίνει το λόγο στους ομιλητές και να εκπροσωπεί την Ένωση στο εξωτερικό.

• Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, που εκφράζει μια πολιτική που όλοι γνωρίζουν ότι έχει καθοριστεί από την Ουάσιγκτον και όχι από τις Βρυξέλλες.

 

Στη σημερινή δομής της Ε.Ε., οι 4 αξιωματούχοι επελέγησαν κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του του Γάλλου προέδρου Μακρόν υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο.

 

Ο Μακρόν (που αρνιόταν πεισματικά να δεχθεί τον διορισμό του Γερμανού Manfred Weber, ως προέδρου της Επιτροπής τον οποίο αποκαλούσε «εκτόπλασμα»), μόλις επιτεύχθηκε συμφωνία για τον διορισμό της Γαλλίδας Christine Lagarde ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπαναχώρησε και πρότεινε τη Γερμανίδα Ursula von der Leyen, ως υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής. Έτσι, οι δύο θέσεις που ασκούν εξουσία στην Ε.Ε. μοιράστηκαν ανάμεσα στη Γερμανία και την Γαλλία.

 

Αυτές οι δύο γυναίκες, η Ursula von der Leyen και η Christine Lagarde κατέχουν τις δύο σημαντικότερες θέσεις εξουσίας στην Ε.Ε., ενώ στις άλλες δύο θέσεις που είναι καθαρά τυπικές (τουτέστιν, θέσεις αργομισθίας και παρασιτισμού) διορίστηκαν με τον ίδιο αδιαφανή και αντιδημοκρατικό τρόπο:

 

• ο Βέλγος Charles Michel ως προεδρεύων στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων  και στο Συμβουλίου της Ευρωζώνης – που το μόνο που κάνει είναι το να δίνει το λόγο στους ομιλητές και να εκπροσωπεί την Ένωση στο εξωτερικό. Και

 

ο Ισπανός Josep Borrell ως Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, ως εκφραστής μιας πολιτικής που όλοι γνωρίζουν ότι έχει καθοριστεί στην Ουάσιγκτον και όχι στις Βρυξέλλες.

 

«ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟΣ»: ΥΨΙΣΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

 

Τα κριτήρια της επιλογής των 4 υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι δύο: πρώτον πρέπει να είναι «ατλαντιστές» και δεύτερον πρέπει να έχουν κάποιο αδύνατο σημείο που να επιτρέπει να εκβιαστούν στην σπανιότατη περίπτωση που θα παρεκκλίνουν από την γραμμή που καθορίζουν οι ΗΠΑ.

 

Η ιδιότητα του «ατλαντιστή» είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για τον διορισμό οποιουδήποτε ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου, δεδομένου ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσες την ακολούθησαν ορίζουν ότι η άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίζεται από το ΝΑΤΟ. Έτσι:

 

• Η  Ursula Gertrud Albrecht (Ursula von der Leyen, μετά τον γάμο της με τον Heiko von der Leyen), έδωσε αποδείξεις του «ατλαντισμού» της σε διάφορες υπουργικές θέσεις των γερμανικών κυβερνήσεων από το 2003 μέχρι το 2013, και κυρίως ως υπουργός άμυνας από το 2013 έως το 2019 – οπότε και διορίστηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ωστόσο, παρά τον δεδομένο «ατλαντισμό» της, η Ursula Albrecht / von der Leyen, έξι μήνες πριν από τον διορισμό της (Ιούλιος 2019), φρόντισε να διαφημίσει δημόσια την πίστη της στον «ατλαντισμό», δημοσιεύοντας στις 18 Ιανουαρίου 2019 ένα άρθρο στους New York Times στο οποίο εγκωμίαζε το ΝΑΤΟ ως «υπερασπιστή της παγκόσμιας τάξης». 

 

(Ursula von der Leyen: The World Still Needs NATO / Ο κόσμος χρειάζεται ακόμη το ΝΑΤΟ, New York Times , 18 Ιανουαρίου 2019).

 

• Η «ατλαντική» στάση της Christine Lagarde είναι ευαπόδεικτη: ξεκίνησε την καριέρα της ως κοινοβουλευτικός βοηθός στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και έγινε λομπίστρια για λογαριασμό της αμερικάνικης αμυντικής βιομηχανία εναντίον της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας και είναι εκείνη που έπεισε τη Πολωνία να αγοράσει τον εξοπλισμό της από τις αμερικανικές εταιρείες Boeing και Lockheed-Martin και όχι από τις ευρωπαϊκές Airbus και Dassault. 

 

«Με την Κριστίν Λαγκάρντ, η αμερικανική βιομηχανία εντάσσεται στη γαλλική κυβέρνηση». Γράφηκε στο Réseau Voltaire, στις 22 Ιουνίου 2005. Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, ο πρόεδρος Jacques Chirac ανέστειλε το δικαίωμα υπογραφής της νέας υπουργού του η οποία αναγκάστηκε να αναφέρεται για όλα τα πράγματα στον Πρωθυπουργό). (Th. Meyssan: «Avec Christine Lagarde, l’industrie US entre au gouvernement français)

 

• Ο Charles Michel είναι πρωθυπουργός του Βελγίου, της χώρας που φιλοξενεί το ΝΑΤΟ. Προωθήθηκε από τον πατέρα του Louis Michel, πρώην ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων.

 

• Ο Josep Borrell, βετεράνος του kibbutz του Gal On (έρημος Negev, Ισραήλ), ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπερασπίστηκε με ζήλο την αρχή της ευρωπαϊκής υποταγής στην Ατλαντική Συμμαχία.

 

Οι τέσσερις εντολοδόχοι κλήθηκαν, φυσικά, σε συναντήσεις της συνωμοτικά οργανωμένης Λέσχης Bilderberg, της λέσχης του ΝΑΤΟ. Αλλά ο Josep Borrell δεν πήρε μέρος στην ετήσια συνάντηση της Λέσχης τον Ιούνιο 2019, γιατί ο πρωθυπουργός-του απαγόρευσε τη συμμετοχή του.

 

Φυσικά, οι ΗΠΑ, παρόλο που συμμετέχουν άμεσα στην επιλογή των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φροντίζουν πάντοτε να διαθέτουν ένα μέσο εκβιασμού για να τους επαναφέρουν στην σπάνια περίπτωση που θα παρεκκλίνουν από τη γραμμή πλεύσης που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ.

 

• Η κ. Ursula Albrecht / von der Leyen, πέρα από την σωρεία των σκανδάλων που σηματοδοτούν την διαδρομή της, ήταν αντικείμενο έρευνας επειδή κατά τη θητεία της ως υπουργός άμυνας (2013–2019) ενεπλάκη στο σκάνδαλο της «εξαφάνισης» ενός ποσού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, η έρευνα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο επειδή η Ursula von der Leyen ισχυρίστηκε ότι διαγράφηκαν «εκ λάθους» τόσο από το τηλέφωνό της όσο και από το υπηρεσιακό τηλέφωνο της γραμματέως της. (!)

Τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς επαναλαμβάνει ανερυθρίαστα σήμερα προκειμένου να καλύψει την εμπλοκή της στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ε.Ε. που αφορά τις αδιαφανείς προσωπικές (!) συμφωνίες της με τον Albert Bourla της Pfizer για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων των άχρηστων και επικίνδυνων «εμβολίων»-βιοόπλων για την COVID, αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ (για τα οποία, σύμφωνα με την αναγνωρισμένη πολιτική της Pfizer, καταβάλλεται «μίζα» 2%). Τα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ενώ η «μίζα» του 2% επ’ αυτών θα ενθυλακωθεί από τους μεσάζοντες που διακανόνισαν την «συμφωνία» - ήτοι από την κ. Ursula von der Leyen, εν προκειμένω. (Βλέπε σχετικά το πρώτο μέρος του παρόντος με τίτλο «Ursula von der Leyen: Σκάνδαλα  επί σκανδάλων»)

 

• Η Christine Lagarde καταδικάστηκε για «αμέλεια» από τη Γαλλική Δικαιοσύνη, αλλά δεν της επιβλήθηκε ποινή, μετά το σκάνδαλο της αυθαίρετης απόφασής της να παραπέμψει μια σοβαρή χρηματοπιστωτική αντιδικία μεταξύ μιας κρατικής τράπεζας και ενός πρώην υπουργού όχι ενώπιον ενός τακτικού δικαστηρίου αλλά ενώπιον ενός διαιτητικού δικαστηρίου το οποίο καταδίκασε το… κράτος και δικαίωσε τον πρώην υπουργό.

 

[ο.π. Thierry Meyssan: Avec Christine Lagarde, lindustrie US entre au gouvernement français – Με την Κριστίν Λαγκάρντ, η αμερικανική βιομηχανία εντάσσεται στη γαλλική κυβέρνηση»)

 

«Δεν ξέρουμε σε ποιες σκοτεινές υποθέσεις έχουν εμπλακεί ο Charles Michel και ο Josep Borrell, αλλά υπάρχουν σίγουρα τέτοιες: ο πρώτος συμφώνησε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και ο δεύτερος απομακρύνθηκε από την πολιτική για μια δεκαετία, ενώ ήταν στο απόγειο της καριέρας του.

 

Οι μισθοί καθενός από αυτούς τους τέσσερις ανώτερους υπαλλήλους είναι διπλάσιοι από εκείνους του Γάλλου Προέδρου. Φυσικά, δεν πρόκειται για αμοιβή για τις εξαιρετικές τους ικανότητες, αλλά για την εξασφάλιση ότι θα ασκούν τις αρμοδιότητές του προς όφελος του κυρίαρχου τους. Αυτή είναι η τιμή της προδοσίας τους». [ https://www.voltairenet.org/article206961.html ]

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: 14 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 2023

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι New York Times προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κ. Ursula von der Leyen

 

POLITICO - 13/02/2023

 https://www.politico.eu/article/new-york-times-sue-european-union-ursula-von-der-leyen-pfizer-texts/

 

Zougla.gr – 14/02/2023

https://www.zougla.gr/kosmos/article/sta-dikastiria-to-megalo-skandalo-me-tin-agora-emvolion-tis-pfizer

 

 

Στις 25 Ιανουαρίου 2023, οι New York Times προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την άρνησή της να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία της προέδρου της φον ντερ Λάιεν με τον Albert Bourla της Pfizer, η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως στις μυστικές  συμφωνίες για την αγορά δισεκατομμυρίων δόσεων «εμβολίων»-COVID-19 αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, αγορά που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ε.Ε., παρόλο που η Επιτροπή  έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τη σχετική αλληλογραφία.

 

Η προσφυγή κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023 και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Όπως γράφει το Politico, η εφημερίδα New York Times θα υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα.

Πρόκειται για μια υπόθεση–σκάνδαλο, τόσο λόγω της αδιαφάνειας της Κομισιόν για το περιεχόμενο το μηνυμάτων μεταξύ της Der Leyen και του Albert Bourla, όσο και για το τελικό ποσό που εισέπραξε η Pfizer για την πώληση των εμβολίων της. Η αποκάλυψη όσων έχουν ειπωθεί μεταξύ των δύο θα έριχνε φως στην υπόθεση και θα απαντούσε στα καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί για το πώς προμηθεύτηκε η ΕΕ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

 

Η μήνυση της αμερικανικής εφημερίδας έρχεται μετά από έρευνα του Ιανουαρίου του 2022 που έκανε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια  Έμιλι Ο’ Ράιλι. Από την έρευνα προέκυψε ότι έγινε κακή διαχείριση από την Κομισιόν του αιτήματος για δημόσια πρόσβαση στην αλληλογραφία που υπέβαλε ο δημοσιογράφος Alexander Fanta του netzpolitik.org. Η έρευνα της Ο’ Ράιλι διαπίστωσε ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της Προέδρου να αναζητήσει τα μηνύματα

 

Απαντώντας στο συγκεκριμένο πόρισμα, η [διορισμενη από την κ. der Leyen] Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, είπε ότι τα μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «εφήμερης φύσης τους».(!!!)

 

Προηγουμένως, αντίστοιχες αγωγές κατά της Κομισιόν έχει καταθέσει και η γερμανική εφημερίδα Bild ζητώντας την δημοσιοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca. Παρόλο που πολλές απ’ αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, τελικά η Bild έλαβε κάποια έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης αλληλογραφίας μέσω email που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, στα οποία δεν περιέχονταν κανένα μέρος της αλληλογραφίας που είχαν η κ. der Leyen με τον Albert Bourla.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .