Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17

Μητσοτάκης: Θα είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη

Από που πηγάζει αυτή η σιγουριά του Μητσοτάκη; Ας το ψάξει η αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πως διεκδικεί στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία.

Για τους σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «βιβλική καταστροφή», μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη.

Για την άμεση αποστολή βοήθειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ήταν υποχρέωσή μας, σε ανθρώπινο επίπεδο, να σταθούμε δίπλα στους λαούς των δύο χωρών και ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε βοήθεια».

Σημείωσε, μάλιστα, πως ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού, η οποία «δεν εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες».

Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι, «υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός θα μπορούσε να είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας», αλλά και Τουρκίας – Δύσης γενικά.

«Δεν θα τελειώσει ο τουρκικός αναθεωρητισμός»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα τελειώσει εύκολα».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για μία πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει «σε ανύποπτο χρόνο, ότι κάποια στιγμή θα ξανασυντιόμασταν».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν έλεγε ‘Μητσοτάκης γιοκ’».

«Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα»

«Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τελικά εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσω τετραετία. Προς τα εκεί πηγαίνουμε.

«Παρά το γεγονός ότι είχα πολλές δυνατότητες να προσφύγω σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πολύ καλές δημοσκοπήσεις, επέλεξα να μην το κάνω, διότι πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη να υπάρχει θεσμική συνέχεια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως είχε πει ότι δεν θα επιθυμούσε μία μακρά τοξική προεκλογική περίοδο και πως το Σύνταγμα προσδιορίζει τη διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται ένα ή δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το αντιλαμβάνεστε κι εσείς νομίζω, από τα ντεσιμπέλ της έντασης, τουλάχιστον από την αξιωματική αντιπολίτευση», συνέχισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι 3,5 χρόνια επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς να παράγει εναλλακτική πρόταση.

«Όσα συνέβησαν στο παρελθόν συμβαίνουν και τώρα, απλά σε αυξημένη ένταση. Έτσι θα πάμε στις εκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης.

«Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Πετύχαμε αρκετά πράγματα, μαζί με την κοινωνία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

«Και οι εκλογές αυτές, κ. Κουβαρά, θα είναι μία ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που, να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος.

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε.

«Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Γιατί δεν πιστεύει τον Τσίπρα για την «κυβέρνηση ηττημένων»

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές, απάντησε: «Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι.

«Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Και, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και μια ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα, την οποία βιώνουν όλοι οι πολίτες.

«Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη δημοκρατία. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προόδου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, έχουμε περιθώρια να εμβαθύνουμε κι άλλο τη δημοκρατία μας. Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος».

Επίσης, απάντησε γιατί δεν πιστεύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει «κυβέρνηση ηττημένων».

«Να θυμίσω ότι του καταλόγισε η κ. Κωνσταντοπούλου, παλιά του σύντροφος, ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι παλιοί του σύντροφοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει ‘κυβέρνηση ηττημένων’ και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο.

«Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο.

Άρα, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

«Η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι διεκδικεί στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία «και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική. Δεν την ήθελα, θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από την δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πως δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο.

«Βλέπω τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως βλέπει και το κλίμα στην κοινωνία περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.

«Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης πριν τις εκλογές»

Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα.

»Δεν θα υπάρξει άλλο πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

»Τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο μέτωπο της ανάπτυξης και τα αυξημένα έσοδα, στη δική μας περίπτωση, συνδέονται με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται και όχι με αυξημένους φόρους, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί οριζόντια – και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται σε αυτή την κυβέρνηση.

»Και όταν η οικονομία μας μπορεί και υπεραποδίδει, θεωρώ ότι είναι χρέος μου – και χρέος ενός πρωθυπουργού, που εκφράζει μια μεγάλη λαϊκή παράταξη – να στηρίζει πρωτίστως τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για πλειστηριασμούς»

Για τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όλο το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και «είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει» και πως οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τα funds και τις τράπεζες.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είπε πως δεν το βλέπει και σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα και πως το πλαίσιο είναι ίδιο.

«Πλειστηριασμοί βέβαια και γίνονταν και γίνονται, και αφορούν περιπτώσεις όπου δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία.

»Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι, όταν κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι δήθεν κάνει πλειστηριασμούς τους οποίους νομοθέτησε η προηγούμενη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 https://www.tovima.gr/2023/02/16/politics/kyriakos-mitsotakis-live-i-synenteyksi-tou-prothypourgou-stin-ert/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.