Τι λένε οι Έλληνες στο Ευρωβαρόμετρο για τον πόλεμο και την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μία μικρή μετατόπιση στη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ρωσία καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο στην πρόσφατη έρευνά του, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη χώρα μας συμφωνεί με τις περισσότερες ενέργειες κατά της Μόσχας, αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και αυτό, γιατί ενώ εξαρχής ο ελληνικός λαός τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν – κάτι που φυσικά ισχύει ακόμα –  ανήκε στη μειοψηφία εκείνη των Ευρωπαίων που διχαζόταν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, σύμφωνα με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου.


Παράλληλα, οι θετικές γνώμες για την Ρωσία ήταν υπερδιπλάσιες (25%) στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%).

Στην τωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όμως, σχεδόν η μόνη ουσιαστική διαφωνία που διατυπώνεται από τους Έλληνες είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, η εμπλοκή της Ευρώπης σε ένα πόλεμο με την Ρωσία δια αντιπροσώπου.

Παράλληλα, οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη πειστεί από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ούτε όμως και από την απογόρευση ρωσικών ΜΜΕ στην Ευρώπη.