Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16

Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι επιβλαβής για την υγεία; Τι γνωρίζουμε

Καταγραφή

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάδμιο και μόλυβδο, δύο βαρέα μέταλλα που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.


Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια γιορτή που συνδέεται με ρομαντικές χειρονομίες, με τις πιο δημοφιλείς να είναι τα λουλούδια και… η σοκολάτα.

Ωστόσο, νέα έρευνα έφερε στο φως πιθανά προβλήματα με την μαύρη σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλους τύπους σοκολάτας.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το αμερικανικό Consumer Reports, υπάρχουν μπάρες μαύρης σοκολάτας που περιέχουν υψηλές ποσότητες των βαρέων μετάλλων κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Κάδμιο και μόλυβδος στην μαύρη σοκολάτα
Από τις 28 μάρκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, βρήκαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα σε όλες.

Η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς υγείας είναι 4,1 ug/ημέρα και για τον μόλυβδο είναι 0,5 ug/ημέρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι για 23 από τις μπάρες μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.

Λόγω του γεγονότος ότι το κάδμιο και ο μόλυβδος μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν το κάδμιο και ο μόλυβδος
“Το πολύ κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τους νεφρούς”, λέει η δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του UCLA και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του UCLA. “Ως εκ τούτου, ό,τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψή σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, συνιστάται”.

Όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να αποφύγετε την μαύρη σοκολάτα αυτήν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν πρόκειται για μικρή μερίδα.
Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφύγετε εντελώς, δήλωσε ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports, που ηγήθηκε της μελέτης.

Εξήγησε ότι αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν είχαν ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, πέντε από αυτές ήταν αρκετά χαμηλά στα δύο βαρέα μέταλλα.

«Αυτό δείχνει ότι είναι εφικτό για τις εταιρείες να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, αλλά και για τους καταναλωτές να βρουν ασφαλέστερα προϊόντα που τους αρέσουν», πρόσθεσε ο Akinleye.

“Αν κάποιος δεν τρώει πολλές σοκολάτες, η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ειδικά αν περιορίζεται σε μερίδα 30 γραμμαρίων, δεν υπάρχει πρόβλημα”, δήλωσε ο Hunnes.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .