Παρασκευή, Φεβρουαρίου 3

Κίεβο: Νέες έφοδοι σε σπίτια πρώην συμμάχων του Β.Ζελένσκι – Ο Ουκρανός πρόεδρος «καθαρίζει» την διαφθορά ή το… παρελθόν του;

 Στο «στόχαστρο» ο ολιγάρχης Ίχορ Κολομόισκι εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών του Β.Ζελένσκι

Κίεβο: Νέες έφοδοι σε σπίτια πρώην συμμάχων του Β.Ζελένσκι – Ο Ουκρανός πρόεδρος «καθαρίζει» την διαφθορά ή το… παρελθόν του;

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 07:28):

Νέες έφοδοι κατά παλιών συμμάχων του Β.Ζελένσκι πραγματοποιούν οι ουκρανικές αρχές με το πρόσχημα της διαφθοράς που τώρα ανακάλυψαν στην Δύση ότι μαστίζει την Ουκρανία.

Πολλοί αναρωτιούνται αν ο Ουκρανός πρόεδρος «καθαρίζει» όντως την διαφθορά της χώρας του ή απλώς «εξαφανίζει» το παρελθόν του.

Μην ξεχνάμε ότι και ο Ουκρανός πρόεδρος συνδέεται με εξωχώριες εταιρείες όπως είχε

αποκαλύψει εκτενές ρεπορτάζ του Guardian και μάλιστα λίγους μήνες πριν την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης.

Συνεπώς για να επιβιώσει αυτός στο «νέο κόσμο» που έρχεται κάποιοι από τους «φίλους» του περισσεύουν.

Ο Ντέιβιντ Αραχάμια, επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε στο Telegram πως οι αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν στόχο κυρίως τον δισεκατομμυριούχο Ίχορ Κολομόισκι, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ και τις ουκρανικές φορολογικές αρχές, ενώ η διεύθυνση των τελωνείων αποπέμφθηκε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δέχθηκαν επίσης την επίσκεψη των ερευνητών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δέχθηκαν επίσης την επίσκεψη των ερευνητών.

«Η χώρα θα αλλάξει με τον πόλεμο και αν κάποιος δεν είναι έτοιμος στην αλλαγή, τότε το κράτος θα έρθει και θα τον βοηθήσει να αλλάξει», επέμεινε ο Αραχάμια, αναφερόμενος στη μάστιγα της ενδημικής διαφθοράς.

Οι έφοδοι της αστυνομίας πραγματοποιούνται μία εβδομάδα μετά την αποπομπή σειράς υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων στον απόηχο ενός σκανδάλου διαφθοράς που αφορούσε τον εφοδιασμό του στρατού.

Στο μεταξύ η ουκρανική διαφθορά έχει προξενήσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες των δυτικών κοινωνιών που βλέπουν τα χρήματά τους να γίνονται περιουσιακά στοιχεία διεφθαρμένων ολιγαρχών.

Οι ερευνητές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν εικόνες από την έρευνα στο σπίτι του Κολομόισκι, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης κατάχρησης 40 δισ. χρίβνια (περίπου ένα δισ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) στην οποία εμπλέκονται πετρελαϊκές εταιρίες.

Ο δισεκατομμυριούχος σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προεκλογική εκστρατεία του το 2019.

Το Γραφείο ερευνών του κράτους, ένας οργανισμός που μάχεται τη διαφθορά, πραγματοποίησε από την πλευρά του εφόδους στις φορολογικές αρχές, κατηγορώντας “τον επικεφαλής των φορολογικών αρχών του Κιέβου για συνωμοσία με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Τέλος, σύμφωνα με τον Αραχάμια, οι ερευνητές επέδωσαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας κοινοποιήσεις καθιστώντας τους επισήμως υπόπτους.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι τους προσάπτεται και αν η επιχείρηση είχε σχέση με το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα για ένα συμβόλαιο που υπεγράφη από το υπουργείο Άμυνας σε υπέρογκη τιμή για προϊόντα διατροφής που προορίζονταν για τους στρατιώτες σε διάφορες περιοχές.

Γιατί έγινε η έφοδος στο σπίτι του ολιγάρχη

Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, η έφοδος στο σπίτι του Κολομόισκι είχε σχέση με φερόμενη κατάχρηση σε σχέση με πετρελαϊκά προϊόντα και αποφυγή καταβολής τελωνειακών δασμών.

Ξεχωριστά, ο Αβάκοφ είπε πως η έφοδος στο σπίτι του έγινε στο πλαίσιο έρευνας για τη συντριβή ελικοπτέρου στις 18 Ιανουαρίου που προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων, περιλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκιι.

Είπε πως οι ερευνητές διερευνούν την αγορά πριν από έξι χρόνια ενός μοντέλου ελικοπτέρου της Airbus το οποίο ενεπλάκη στο δυστύχημα, όμως “δεν βρέθηκε τίποτα σχετικό προς το ενδιαφέρον της έρευνας”.

Όλα αυτά γίνονται ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του πριν μία εβδομάδα, διέφυγε στο Ισραήλ με 600 εκατ. $


Πιο συγκεκριμένα ο ένας μετά τον άλλο, τουλάχιστον 15 μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ποιοι παραιτήθηκαν

Από το προπροηγούμενο Σάββατο παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν:

– Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολεξέι Σιμονένκο. Στα κοινωνικά δίκτυα είχε αναφερθεί ότι είχε πάει διακοπές στην Ισπανία τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας πολυτελές αυτοκίνητο που ανήκει σε Ουκρανό επιχειρηματία.

– Αποπέμφθηκαν από τον πρόεδρο πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Κίεβο, Σούμι, Χερσώνα), αλλά και δύο υφυπουργοί από το υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων. Επίσης αποπέμφθηκαν δύο επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών, όχι όμως για υποθέσεις διαφθοράς.

– Ο Πάβλο Χαλιμόν, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, του «Υπηρέτη του Λαού» (από το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστούσε), αποπέμφθηκε με την κατηγορία της διαφθοράς. Φέρεται να είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα με ποσό που δεν δικαιολογούσαν τα εισοδήματά του.

– Το Σαββατοκύριακο τέθηκε υπό κράτηση και αποπέμφθηκε από το αξίωμα ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι. Φέρεται να καταχράστηκε 400.000 δολάρια που θα πήγαιναν στην αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Την αποπομπή είχε επιβεβαιώσει την Κυριακή ο Ζελένσκι, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στη διαφθορά του παρελθόντος».

Ο Λοζίνσκι λέγεται ότι είχε συμφωνήσει με προμηθευτές για να αυξήσει την τιμή σε γεννήτριες και να καρπωθεί τη διαφορά. Από το καλοκαίρι ως σήμερα η χώρα είχε δαπανήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή θέρμανσης για τον χειμώνα.

Γενικώς η Δύση αν και γνώριζε ότι η Ουκρανία είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος του πλανήτη δεν δίστασε να μοιράσει δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ τα οποία προέρχονταν από τις τσέπες των φορολογουμένων των δυτικών κοινωνιών.

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Β.Ζελένσκι το ρεπορτάζ της Guardian ανέφερε ότι τα έγγραφα της Pandora , που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και κοινοποιήθηκαν στον Guardian ως μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας, υποδήλωναν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι μάλλον παρόμοιος με τους προκατόχους του.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι είχε -ή έχει- ένα μερίδιο που δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως σε μια υπεράκτια εταιρεία, το οποίο φαίνεται ότι είχε μεταβιβάσει κρυφά σε έναν φίλο του εβδομάδες πριν κερδίσει την προεδρική ψηφοφορία του 2019.

Ο Ζελένσκι δεν σχολίασε ποτέ τον ισχυρισμό παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες του Guardian και των συνεργατών του στα μέσα ενημέρωσης να τον προσεγγίσουν. Ο εκπρόσωπός του Sergiy Nikiforov έστειλε μήνυμα: «Δεν θα απαντήσω».

Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Zelenskiy συμμετείχε σε ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, συνιδιοκτητών με τους μακροχρόνιους φίλους του και τηλεοπτικούς συνεργάτες του.

Περιλαμβάνουν τον Serhiy Shefir, ο οποίος παρήγαγε τις επιτυχίες του Zelensky, και τον μεγαλύτερο αδερφό του Shefir, Borys, ο οποίος έγραψε τα σενάρια.

Ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικός φίλος. Ο Μπακάνοφ ήταν γενικός διευθυντής του στούντιο παραγωγής του Zelenskiy, Kvartal 95 .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα συνδέονται με την πατρίδα του Zelenskiy στη νότια Ουκρανία , το Kryvyi Rih. Αφού κέρδισε την εξουσία, ο Ζελένσκι έφερε αυτούς τους στενούς συμμάχους που είχε στην τηλεόραση στην κυβέρνηση.

Πριν γίνει πρόεδρος, ο Ζελένσκι δήλωσε ορισμένα από τα ιδιωτικά του περιουσιακά στοιχεία. Περιλάμβαναν αυτοκίνητα, ακίνητα και τρεις από τις offshore εταιρείες.

Το ένα, το Film Heritage, το οποίο κατείχε από κοινού με τη σύζυγό του, Olena, πρώην συγγραφέα του Kvartal 95, είναι εγγεγραμμένο στο Μπελίζ.

Αλλά τα έγγραφα της Pandora δείχνουν περαιτέρω υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία που ο Zelenskiy φαίνεται να μην έχει αποκαλύψει.

Η Film Heritage είχε μερίδιο 25% στην Davegra, μια εταιρεία κυπριακού χαρτοφυλακίου.

Η Davegra με τη σειρά της κατέχει τη Maltex Multicapital Corp, μια άγνωστη στο παρελθόν οντότητα εγγεγραμμένη στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI). Ο Zelenskiy, οι αδελφοί Shefir και ο Yakovlev κατείχαν μερίδιο 25% στη Maltex.

Στις 13 Μαρτίου 2019, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στις εκλογές της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι έδωσε το μερίδιό του στη Maltex στον Serhiy Shefir, σύμφωνα με έγγραφα. Δεν είναι σαφές εάν ο Shefir πλήρωσε τον Zelenskiy. Ο Μπακάνοφ ήταν μάρτυρας αυτής της μυστικής μεταφοράς και υπέγραψε τα έγγραφα της offshore.

Ο Volodymyr Zelenskiy και η σύζυγός του, Olena, σε εκλογικό τμήμα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικών εκλογών στο Κίεβο της Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2019.

Περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, μετά τη συντριπτική νίκη του Zelenskiy, ένας δικηγόρος που ενεργούσε για την ομάδα Kvartal 95 υπέγραψε ένα άλλο έγγραφο.

Όριζε ότι η Maltex θα συνέχιζε να καταβάλλει μερίσματα στην κινηματογραφική κληρονομιά του Zelenskiy, παρόλο που δεν κατείχε πλέον κανένα μερίδιο στην εταιρεία. Τα κύρια έσοδά της προέρχονται από τη δραστηριότητα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με ένα προφίλ πελατών της Maltex.

Το βασικό έγγραφο – με ημερομηνία 24 Απριλίου 2019 – λέει ότι η Maltex κατέχει μετοχές σε εταιρείες που παράγουν και διανέμουν τηλεοπτικές ταινίες.

Ένας λόγος για τη δημιουργία της Maltex ήταν η «φορολογικά αποδοτική συσσώρευση επιχειρηματικών κερδών».

Ο Μπόρις Σέιφιρ είπε ότι ο Μπακάνοφ είχε δημιουργήσει ως επί το πλείστον αυτά τα υπεράκτια «χρηματοοικονομικά σχήματα» προκειμένου να προστατεύσει την εταιρεία από «αρχές και ληστές».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/kievo-nees-efodoi-se-spitia-proin-symmaxon-tou-v-zelenski-katigorountai-gia-diafthora/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .