Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22

Πόσο «καθαρό» είναι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;

Φέτος, η πιο ξένοιαστη Δευτέρα της χρονιάς γίνεται πραγματικά καθαρή, με τη βοήθεια του Μακεδονικού Χαλβά!

halwa1

Sponsored Content

Κάθε χρόνο, ένα πανηγύρι χρωμάτων εμφανίζεται στον καθαροδευτεριάτικο ουρανό, από τους χαρταετούς που πετάνε ψηλά. Στα χαμηλά, στους λόφους, στα πάρκα και τις εξοχές, ο υπαίθριος εορτασμός περιλαμβάνει ένα μεγάλο τραπέζι χαράς και μοιράσματος, αγάπης και κεφιού που φτάνει από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη. Και αν κάποτε, στις αρχές του 20ου αιώνα, όλοι χόρευαν υπό τους ήχους των πλανόδιων μουσικών και τρωγόπιναν από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, έναν αιώνα μετά οι εορτασμοί καλά κρατούν με παρόμοιους τρόπους. Με ελιές, ταραμάδες, θαλασσινά, λαγάνες και οπωσδήποτε με Μακεδονικό Χαλβά!

Ο αγαπημένος μας χαλβάς, που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο και πρωταγωνιστεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, δίνει το σύνθημα για την έναρξη της Σαρακοστής. Για όλους μας, η ημέρα αυτή περιλαμβάνει απόδραση στη φύση, ξενοιασιά και μεγάλα κομμάτια Μακεδονικού Χαλβά στις αγαπημένες μας γεύσεις, σκέτα, με λίγο λεμόνι ή πασπαλισμένα με κανέλα. Κάθε χρόνο το γλυκό αυτό έδεσμα δίνει στη γιορτή την ιδιαίτερη γεύση της, αλλά φέτος αναλαμβάνει να κάνει κάτι περισσότερο και να μας ενώσει όλους για ένα μεγαλύτερο σκοπό. Να κάνουμε όλοι μαζί τη μοναδική αυτή Δευτέρα, πραγματικά Καθαρή!

Με μια ξεχωριστή ενέργεια με την ονομασία «ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ» μάς θυμίζει πως η λέξη «καθαρή» στην εποχή μας έχει πάρει μια άλλη, μεγαλύτερη διάσταση που περιλαμβάνει τον σεβασμό στο περιβάλλον μέσα από βιώσιμες πρακτικές και κυρίως την ανακύκλωση.

9

Πώς θα κάνουμε τη Δευτέρα... Καθαρά!
Για ακόμη μια φορά, η πιο αγαπημένη και ξέγνοιαστη Δευτέρα της χρονιάς θα μάς βρει σε πάρκα, παραλίες, δάση ή βουνά, να απολαμβάνουμε γεύσεις και εμπειρίες, κάνοντας πικνίκ και πετώντας τον αγαπημένο μας χαρταετό. Ας δούμε όμως πόσο «καθαρή» είναι η συγκεκριμένη ημέρα.
Ένας χαρταετός από πλαστικό χρειάζεται από 5 έως 40 χρόνια για να αποσυντεθεί, ένα τενεκεδάκι κονσέρβας χρειάζεται περίπου 100 χρόνια και οι πλαστικές σακούλες, από 500 χρόνια και πάνω.
Προκειμένου να γιορτάσουμε μια πραγματικά Καθαρά Δευτέρα, ο Μακεδονικός Χαλβάς μέσα από το site defterakathara.gr, μάς ενημερώνει και μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές ώστε να γιορτάσουμε με «πράσινο τρόπο», αφήνοντας πάρκα, παραλίες, λόφους και βουνά πραγματικά καθαρά.


Ο φετινός μας χαρταετός θα πετάξει ξανά
Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς ξεκινώντας από το Ποικίλο Όρος και το στρατόπεδο Καραϊσκάκη στο Περιστέρι και το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, ενισχύει τη διατήρηση της καθαριότητας των πάρκων με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης.

Τα υλικά που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν από τον Μακεδονικό Χαλβά για την κατασκευή ανακυκλώσιμων χαρταετών που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά δωρεάν στο κοινό. Και φέτος, όμως, ο Μακεδονικός Χαλβάς θα μοιράσει τσάντες πολλαπλών χρήσεων αλλά και χαρταετούς από ανακυκλώσιμα υλικά στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Περιστερίου, ώστε και ο ουρανός εκείνη την ημέρα να είναι πραγματικά καθαρός.

PROTOTHEMA
Κλείσιμο

Μικρές πράξεις που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο περιβάλλον
Υιοθετώντας κάποιες συμπεριφορές μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια για έναν καθαρότερο κόσμο. Για παράδειγμα, επιλέγουμε να αγοράσουμε χαρταετό από ανακυκλώσιμα υλικά ή φτιάχνουμε τον δικό μας χρησιμοποιώντας ύφασμα, ξύλο, σπάγκο και χαρτί. Για να αποφύγουμε τα πλαστικά (ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια και πιάτα), προμηθευόμαστε σκεύη πολλαπλών χρήσεων τα οποία πλένονται και θα τα έχουμε στο καλάθι μας μόνιμα σε κάθε εξόρμηση στην εξοχή ή επιλέγουμε μίας χρήσεως από βιοδιασπώμενα υλικά ή ξύλινα ή από μπαμπού. Χρησιμοποιούμε  πετσέτες και τραπεζομάντιλα από ύφασμα και όχι μιας χρήσεως. Μεταφέρουμε τα πράγματά μας με βιοδιασπώμενες σακούλες ή τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας γυάλινα βάζα ή δοχεία ώστε να αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα που θα περισσέψουν. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ή αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο οικολογικά μέσα για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για το πώς μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη Δευτέρα πραγματικά Καθαρή, μπείτε στο defterakathara.gr, μάθετε πολύτιμες πληροφορίες, βρείτε προτάσεις αλλά και χρήσιμες συμβουλές για μια «ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ» και κερδίστε υπέροχα δώρα σε έναν μοναδικό διαγωνισμό!
Κλείσιμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .