Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10

ΗΠΑ: Ανησυχία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας – Ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εκτοξευτές ΙCBM

Το απόθεμα των ΗΠΑ περιείχε 3.750 πυρηνικές κεφαλές το 2021

ΗΠΑ: Ανησυχία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας – Ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εκτοξευτές ΙCBM

Η Κίνα έχει τώρα περισσότερους εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ (STRATCOM), η οποία επιβλέπει το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η STRATCOM κοινοποίησε ένα έγγραφο στο Κογκρέσο, στο οποίο υπογραμμίζει τις ραγδαίες προόδους της Κίνας στο πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού της τα τελευταία χρόνια και ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να ζητήσουν «μεγαλύτερους αριθμούς και νέες δυνατότητες» στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

«Το κινεζικό πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού προχωρά πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύεται ότι είναι δυνατό», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών του Κογκρέσου και στις ομάδες στρατηγικών δυνάμεων. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προσαρμόσουμε την πυρηνική μας δύναμη για να αποτρέψουμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα».

Ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών, Adam Smith, προειδοποίησε ότι οι εκτοξευτές ICBM αποτελούν μόνο ένα μέτρο στη μέτρηση της πυρηνικής επέκτασης.

Η STRATCOM πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο εάν η Κίνα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ορισμένα στοιχεία του πυρηνικού της προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των εκτοξευτών ICBM. Η μη ταξινομημένη ειδοποίηση STRATCOM δεν αποκάλυψε πόσους εκτοξευτές διαθέτει η Κίνα, ενώ σημείωσε ότι παρείχε στο Κογκρέσο πρόσθετες απόρρητες ενημερώσεις.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 450 εκτοξευτές ICBM. Η έκθεση στρατιωτικής ισχύος του Πενταγώνου για την Κίνα το 2022 σημείωσε ότι το Πεκίνο διέθετε περίπου 300 ICBM με την προειδοποίηση ότι «φαίνεται ότι διπλασιάζει τον αριθμό των εκτοξευτών σε ορισμένες μονάδες ICBM».


Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το απόθεμα κεφαλών της Κίνας έχει ξεπεράσει τα 400 και προέβλεψε ότι «πιθανότατα θα διαθέτει ένα απόθεμα περίπου 1.500 κεφαλών μέχρι το 2035» εάν συνεχίσει τον τρέχοντα ρυθμό πυρηνικής επέκτασης. Το απόθεμα των ΗΠΑ περιείχε 3.750 πυρηνικές κεφαλές το 2021, συμπεριλαμβανομένων 1.515 αναπτυγμένων κεφαλών σε εκτοξευτές ICBM, υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .