Κυριακή, Φεβρουαρίου 12

Βιταμίνη D: Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία~Προστατεύει από την άνοια

Βιταμίνη D: Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία~Προστατεύει από την άνοια

Βιταμίνη D: Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία~Προστατεύει από την άνοια

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2022 στο περιοδικό της Ένωσης Αλτσχάιμερ Alzheimer’s & Dementia (1) οι ερευνητές εξέτασαν τη βιταμίνη D στον εγκεφαλικό ιστό.

Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης συσχετίστηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία – ισχυρότερη μνήμη και πιο αργή εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης. Είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γερασμένου εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοιες», λέει η Sarah Booth, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts σε δελτίο τύπου.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικό ιστό από 290 συμμετέχοντες – οι οποίοι συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη μελέτη για το Αλτσχάιμερ που ονομάζεται Rush Memory and Aging Project – οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου.

Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συσχετίστηκαν με 25% έως 33% χαμηλότερες πιθανότητες άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης όταν μετρήθηκαν στην τελευταία επίσκεψη στον γιατρό πριν πεθάνει ο συμμετέχων.

«Είναι κατά κάποιον τρόπο επαναφορά της ιστορίας κοιτάζοντας τα επίπεδα του εγκεφάλου και όχι μόνο τα επίπεδα του αίματος», λέει στο Fortune η Kyla Shea, συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Centre on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts (2).

Ενώ οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα η βιταμίνη D, πρόσθεσαν ότι υπάρχει, «επιτακτική ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές για τη μείωση του βάρους της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας καθώς ο πληθυσμός γερνάει».

Το 2016 στο βιβλίο μου «Νικήστε το Αλτσχάιμερ» είχα γράψει κεφάλαιο με τίτλο «Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ σε ποσοστό πάνω από 75%», όπου μεταξύ άλλων έγραφα:

«Η βιταμίνη D παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εγκεφαλική υγεία, στην ανοσοποιητική λειτουργία και στη φλεγμονή. Η βιταμίνη D επηρεάζει την έκφραση πάνω από 913 γονιδίων. Η ευρεία κατανομή των υποδοχέων της βιταμίνης D στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τη σημασία της βιταμίνης D στη νευρολογική λειτουργία (3).

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κάθαρση του βήτα αμυλοειδούς κατά μήκος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού προωθείται από κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν 1,3 φορές μεγαλύτερο ρυθμό αποβολής του βήτα αμυλοειδούς με τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, κάτι που δείχνει ότι η βιταμίνη D έχει πιθανή προληπτική δράση κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ (4).

Ανάμεσα σε σχεδόν 500 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια, οι γυναίκες που ήταν στο υψηλότερο πεμπτημόριο (1/5ο) για την πρόσληψη βιταμίνης D είχαν μείωση κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ σε ποσοστό πάνω από 75% σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν στο χαμηλότερο πεμπτημόριο (5)».

Πηγές: Μάριος Δημόπουλος, Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας – mariosdimopoulos.com   

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: H βιταμίνη D που προσλαμβάνεται ΦΥΣΙΚΆ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή βιταμίνη καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και προβλημάτων.

Χρήσιμο θα είναι να φροντίσετε να τρώτε ένα μικρό κομμάτι κίτρινο, ΑΙΓΟΠΡΌΒΕΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΌ τυρί (γραβιέρα-κεφαλογραβιέρα), όσο είναι ο αντίχειράς σας, ώστε να δώσετε την απαραίτητη προ-βιταμίνη στον οργανισμό σας, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D με την ηλιακή ακτινοβολία.

Σταθείτε στην συνέχεια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ στον ήλιο από ένα τέταρτο (το Καλοκαίρι) έως μισή ώρα (τον Χειμώνα), περί το μεσημέρι, χωρίς αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου και με όση περισσότερη επιφάνεια του δέρματος σας επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες!

Εφαρμόζοντας την παραπάνω τακτική οι εξετάσεις μου είναι εξαιρετικές: 42 ng/mL τον Φλεβάρη του ’17 και 48 ng/mL τον Νοέμβριο του ’20!

Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τα παραπάνω ή δεν είναι αρκετά, μπορούν να προμηθευτούν από την ιστοσελίδα μας την ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΦΥΤΙΚΉ βιταμίνη D3 μαζί με Κ2 και εκχύλισμα φύλλων ελιάς!! Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ΦΥΣΙΚΌ συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας, “δυναμίτης υγείας”!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩΔικτυογραφία

  • Shea MK, Barger K, Dawson-Hughes B, et al. Brain vitamin D forms, cognitive decline, and neuropathology in community-dwelling older adults. Alzheimers Dement. 2022 Dec 7. https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12836
  • Mikhail A. Vitamin D may improve brain function and strengthen memory. Here’s how much you need each day. Fortune. December 8, 2022. https://fortune.com/well/2022/12/08/vitamin-d-may-improve-brain-function-and-strengthen-memory-how-much-you-need-each-day/
  • Eyles DW, Smith S, Kinobe R, et al. Distribution of the vitamin D receptor and 1 alpha-hydroxylase in human brain. J Chem Neuroanat. 2005 Jan;29(1):21-30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15589699/
  • Ito S, Ohtsuki S, Nezu Y, et al. 1α,25-Dihydroxyvitamin D3 enhances cerebral clearance of human amyloid-β peptide(1-40) from mouse brain across the blood-brain barrier. Fluids Barriers CNS. 2011 Jul 8;8:20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21740543/
  • Annweiler C, Rolland Y, Schott AM, et al. Higher vitamin D dietary intake is associated with lower risk of alzheimer’s disease: a 7-year follow-up. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 Nov;67(11):1205-11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22503994/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.