Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17

H απασφαλισμένη «βόμβα» των πλειστηριασμών θα «ανατινάξει» την κοινωνία

spitia

Nέα αγορά έως 700.000 ακίνητων δημιουργείται στη χώρα μας, μέσα από την κατάρρευση της προστασίας του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού: της λαϊκής-πρώτης κατοικίας.

Η ολομέλεια του Άρειου Πάγου με την πρόσφατη απόφασή της δέχθηκε ότι ανεξαρτήτως με ποιο νόμο έγιναν οι πώλησης των «κόκκινων» δανείων (με υποθήκη ακινήτου-κατοικίας), είτε αφορούσε ένα νόμο του 2023 που διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά, είτε με τον νόμο του 2015, αυτές είναι…

καλές.

Ανέτρεψε δηλαδή την προηγούμενη απόφαση του Τμήματος και έτσι δικαίωσε τα «κοράκια» της αγοράς (Funds και servicers).

Αν και απέκτησαν τα ακίνητα με νόμο που δεν επιτρέπει την ρευστοποίησή της υποθήκης, παρά μόνο την άντληση ρευστότητας των ιδιοκτητών-εταιρειών (ν.3156/2003), ενώ η ιδιοκτησία του δανείου παρέμενε στις τράπεζες, μπορούν πλέον να τα πωλήσουν σαν να τα απέκτησαν με τον νόμο 4354/15.

Οι κοινωνικές, αλλά και οικονομικές, εξελίξεις γύρω από την απασφαλισμένη «βόμβα» των πλειστηριασμών θα είναι σοκαριστικές.

Η κυβέρνηση δεν προσέφερε, ουσιαστικά, καμία δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να διατηρήσουν την κατοικία τους, ενώ τα Funds και servicers, ενώ απέκτησαν σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα, δεν υποχρεώθηκαν σε μια ουσιαστική-λειτουργική και, κυρίως, βιώσιμη αντιπρόταση συμβιβασμού με τους κόκκινους δανειολήπτες. Τα «κοράκια» είδαν την άνοδο των αγοραίων τιμών σαν «φρέσκο» αίμα στην αγορά και ευκαιρία ξεδιάντροπου πλουτισμού.

Ποιοί κερδίζουν

Οι τράπεζες που μεταβίβασαν τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα Funds και servicers καθώς έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα τα οποία απέκτησαν… τσάμπα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .