Τρίτη, Φεβρουαρίου 28

Qatargate: Οι καταθέσεις Παντσέρι και οι τηλεφωνικές συνομιλίες με την αδελφή της που «καίνε» την Καϊλή

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση, φέρνοντας για άλλη μία φορά στο επίκεντρο την ευρωβουλευτή

via Associated Press

Στο «κάδρο» της υπόθεσης Qatargate επιμένει να βάζει ο Αντόνιο Παντσέρι μεταξύ άλλων και την Εύα Καϊλή. Μετά την απόφασή του να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές, ο φερόμενος και ως «εγκέφαλος» έδωσε νέα κατάθεση που μιλάει για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας κατά τις ευρωεκλογές του 2019.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δίνονται και τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μετά την προφυλάκισή της και οι οποίες καταγράφηκαν από τις αρχές.

Αφορούσαν κυρίως τηλεφωνήματα με την αδελφή της και έναν με τον πατέρα της.

Το περιεχόμενό τους έχει αποτυπωθεί σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο, στο οποίο απέκτησαν πρόσβαση η εφημερίδα La Repubblica της Ιταλίας, η Le Soir και το περιοδικό Knack από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βέλγοι δικαστές έδωσαν στους συνηγόρους της ένα 16σέλιδο έγγραφο της Διεύθυνσης Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε αυτό παρατίθενται σε πλάγιο λόγο οι τηλεφωνικές συνομιλίες της με την αδελφή και τον πατέρα της, το διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

 

Qatargate: Τα «σημαντικά» USB και το παλιό κινητό

Όπως αναφέρεται από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει η αγωνία της Καϊλή για την έκβαση της υπόθεσης, ενώ κρίσιμο θεωρείται ένα τηλεφώνημα στην αδελφή της στις αρχές Ιανουαρίου, όπου της ζητάει να εντοπίσει στο σπίτι της «εκεί που υπάρχει ένας καθρέφτης» μια παλιά συσκευή κινητού και κάποια USB τα οποία χαρακτηρίζει «σημαντικά».

Οι διάλογοι ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Τότε όπως λένε οι αρχές «η Εύα έχει καταρρεύσει από την καταστροφή που έχει υποστεί, αισθάνεται ντροπή. Η αδερφή της την παρηγορεί και τη διαβεβαιώνει ότι θα ξεχαστούν γρήγορα».

Δύο μέρες μετά στις 26/12 έχει μία νέα επικοινωνία με την αδερφή της: «Η Εύα σκέφτεται να νοικιάσει διαμέρισμα στο Κολωνάκι για να έχει ένα έσοδο. Η Μανταλένα σκέφτεται να τερματίσει τη λειτουργία της επιχείρησής της» αναφέρεται.

Σε συνομιλία με τον πατέρα της το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, ο τελευταίος «δηλώνει μετανιωμένος που έκανε μια κίνηση πανικού παίρνοντας τη βαλίτσα», ενώ κάνουν χιούμορ λέγοντας ότι είναι σαν να παρακολουθούν «σκοτεινή ταινία με τους ίδιους σε ρόλο πρωταγωνιστών».

Δεν λείπουν οι αναφορές στην κόρη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, αλλά και στον «ανώριμο» όπως τον χαρακτηρίζουν σύντροφό της Φρατσέσκο Τζόρτζι, για τον οποίο αναφέρουν ότι έχει «λυγίσει από τον φόβο» καθώς και ότι «έπαιζε με τη φωτιά».


Μανταλένα και Ευα Καϊλή
Μανταλένα και Ευα Καϊλή
Eurokinissi

Qatargate: Τα χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας

Βάσει της κατάθεσης του Αντόνιο Παντσέρι στις 24 Ιανουαρίου και αποκαλύπτουν ένα μήνα μετά οι εφημερίδες La Repubblica, Le Soir, Knack και Καθημερινή, ο Παντσέρι είπε πως η προεκλογική εκστρατεία της Καϊλή για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ με το ποσό των 250.000 ευρώ.

«Εγινε μια συνάντηση στην Ντόχα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019», ξεκινά να αφηγείται ο Παντσέρι, παραθέτοντας τα ονόματα των ακόμη τεσσάρων παρευρισκομένων. Ανάμεσα σε αυτούς ο επίσης κατηγορούμενος Ανδρέα Κοτσολίνο. «Για την Εύα, δεν μπορώ πια να θυμηθώ εάν βρισκόταν εκεί, αλλά νομίζω ότι ήταν παρούσα, δίχως να μπορώ να είμαι 100% σίγουρος. Αλλά η απόφαση που πάρθηκε σε σχέση με τα χρήματα για τους υποψηφίους συμπεριελάμβανε την Εύα Καϊλή. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος εκείνης της συνάντησης οι Καταριανοί αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές εκστρατείες των τριών (σ.σ. της Καϊλή), του Κοτσολίνο και ενός ακόμα υποψηφίου με 250.000 ευρώ. Ναι, αυτό συνέβη».

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να κατέθεσε πως έλαβε τουλάχιστον 2,6 εκατ. ευρώ από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, βάζοντας στο κάδρο Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα το άρθρο της Le Soir, σημειώνει ότι «στις πρόσφατες ανακρίσεις, ο κ. Παντσέρι παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι– τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία ξένα κράτη που αναφέρονται, τα οποία διανεμήθηκαν σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών μεταξύ 2018 και 2022.

Μ. Δημητρακόπουλος: “Όσοι ομολογούν αποφυλακίζονται, όσοι δηλώνουν αθώοι παραμένουν φυλακή”

Σχολιάζοντας την απόφαση των Βελγικών Αρχών για την αποφυλάκιση με βραχιολάκι του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε όπως έγραψε το dikastiko.gr πως «δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, αν ανοίγει ο δρόμος αποφυλάκισης για την κυρία Καϊλή, γιατί παρατηρώ ότι όσοι ομολογούν ότι είναι ένοχοι αποφυλακίζονται και όσοι δηλώνουν αθώοι παραμένουν φυλακή, κόντρα στο τεκμήριο αθωότητας, που σημαίνει ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός».

Αναλυτικά, ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει: «Είναι προφανές ότι το ποινικό δικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητά τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο της αθωότητας, πυλώνα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Η Εύα Καϊλή αντέχει, δε θα ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωσή της. Αλήθεια, πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στη φυλακή η κυρία Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά μέσα…θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν στις αρχές», σημείωσε με νόημα.

Πηγή: dikastiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .