Κυριακή, Μαρτίου 19

Αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις στην Αθήνα του 2023 – Άμεσος ο κίνδυνος σοβαρού δυστυχήματος

Το μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών διαβάσεων στο κέντρο της Αθήνας, συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Η κατάσταση του δικτύου παραμένει… επιεικώς απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη. Εκτός του ότι υπάρχουν 18 αφύλακτες διαβάσεις, η όλη εικόνα είναι τριτοκοσμική, αφού υπάρχουν σε πολλά σημεία των διαβάσεων, σκουπίδια, γυμνά εκτεθειμένα καλώδια, σπασμένα οδοστρώματα και γενικότερα μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Ασυντήρητες υποδομές μέσα στα σκουπίδια, εκτεθειμένα γυμνά καλώδια

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο, η “Ανοιχτή Πόλη”: «Η εικόνα παραμένει απαράδεκτη και επικίνδυνη. Ασυντήρητες υποδομές μέσα στα σκουπίδια, εκτεθειμένα γυμνά καλώδια, δυσχερής πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες, πεζοί και εποχούμενοι στριμωγμένοι σε στενά πεζοδρόμια και σπασμένα οδοστρώματα που στην πρώτη βροχή γίνονται λίμνες, τυφλά αφύλακτα σημεία, μπάρες που ανεβοκατεβαίνουν με μανιβέλα από υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, οι οποίοι συνεννοούνται με λάμπες και ασυρμάτους, όπως αποκαλύπτει πρόσφατο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Με δυο λόγια, πλήρης εγκατάλειψη. Προκύπτει το ερώτημα, αν τελικά οι αρμόδιοι περιμένουν κάποιο ακόμα τραγικό συμβάν για να αποφασίσουν να ενεργοποιηθούν. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικήσει την επέκταση της υπογειοποίησης του δικτύου σε όλο το μήκος της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μπορεί επιπλέον να προσφέρει μια μεγάλη έκταση-νησίδα πρασίνου σε μια περιοχή που την έχει ανάγκη. Μέχρι όμως αυτή να υλοποιηθεί, είναι επιβεβλημένη η περίφραξη με υψηλά παραπετάσματα σε όλο το μήκος των γραμμών, η κατασκευή αερογέφυρας στο Γκάζι, στο σταθμό του μετρό, και στην Ιερά Οδό, αλλά και η επαναπρόσληψη των 165 φυλάκων για τις διαβάσεις, οι οποίοι απολύθηκαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, με αποτέλεσμα η φύλαξη να έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Είναι επίσης απαραίτητες άμεσες παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός νέου δυστυχήματος. Το επόμενο Σάββατο 18 Μαρτίου στις 6μμ, στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής, θα απαιτήσουμε σήμανση και έλεγχο κυκλοφορίας με σύγχρονα μέσα, ορατότητα στις διαβάσεις, εξασφάλιση της προσβασιμότητας με κατάλληλες κατασκευές.»

Κατόπιν εορτής η συζήτηση για την ασφάλεια

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” σε παρέμβασή της, τονίζοντας, επίσης, το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ, και απευθυνόμενη στη διοίκηση του Δήμου τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η συζήτηση για την λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών διαβάσεων στην Κωνσταντινουπόλεως γίνεται κατόπιν εορτής, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός στην παρέμβασή του και υπενθύμισε πως όποια συζήτηση έγινε στο παρελθόν ήταν με αφορμή θανάτους, πιέσεις από Συλλόγους και αιτήματα που έμπαιναν εκτός ημερησίας. Μαθαίνουμε πως στα τέλη της θητείας σας είσαστε υπέρ της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ για όλη την έκταση της Αθήνας» σημείωσε, λέγοντας επίσης πως «δεν είναι κακό έστω και τελευταία στιγμή να μαθαίνουμε ότι η δημοτική αρχή είναι υπέρ της πλήρους υπογειοποίησης» και αναρωτήθηκε: «Πότε το διεκδικήσατε, πότε το απαιτήσατε;».

“Χάνονται ζωές, θρηνούμε γειτόνισσες και γείτονες”

Στο μεταξύ, καταπέλτης ήταν και οι παρεμβάσεις Συλλόγων για το εν λόγω ζήτημα. Ο κ. Θεοδόσης Μπενάτος, πρόεδρος του εξωραϊστικού εκπολιτιστικού συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», αναφέρθηκε στα θανατηφόρα δυστυχήματα στις γραμμές του τρένου στην περιοχή λέγοντας ότι, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, προσθέτοντας στη συνέχεια τα εξής: «Το κράτος, οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές Αρχές, ο ΟΣΕ, αισίως η Hellenic Train είχαν να διαθέσουν δύο κιλά κίτρινη μπογιά και δυο – τρεις πινακίδες και από την άλλη είχαν να διαθέσουν πακτωλό εκατομμυρίων από όλες τις κυβερνήσεις στον ιδιώτη για το ίδιο χρονικό διάστημα. Χάνονται ζωές, θρηνούμε γειτόνισσες και γείτονες, εξοργιζόμαστε επειδή και επίσημα και ανεπίσημα και κατ’ ιδίαν, η ευθύνη ρίχνεται στα θύματα και αυτός είναι ο λόγος που δεν παίρνονται μέτρα. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός».

“Από το Ρουφ έως τη Λένορμαν επτά διαβάσεις πεζών χωρίς φωτισμό”

Ο κ. Βασίλης Δήμου πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Κεραμεικού – Γκάζι – Ρουφ  «Μέγας Αλέξανδρος», επισήμανε ότι,

«Έχουμε παρόμοια πείρα από τα δυστυχήματα εξαιτίας της εγκατάλειψης και των ελλείψεων που υπάρχουν στα συστήματα ασφαλείας» και πως από το Ρουφ έως τη Λένορμαν υπάρχουν επτά διαβάσεις πεζών χωρίς φωτισμό, διαγραμμίσεις και ελλιπή σηματοδότηση. Καμία διάβαση δεν έχει ράμπα αναπήρων, σε μία απόσταση 1,5 χιλιόμετρο και έτσι, αναγκάζονται να διασχίζουν τους δρόμους, όπως την Ιερά Οδό, την Αχιλλέως και τη Λένορμαν, όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κόστους – οφέλους, των ιδιωτικοποιήσεων, των συνεπειών όλων όσων πληρώνουμε με τις ζωές μας πρόσθεσε και πως από το 2021 έως σήμερα, η δημοτική Αρχή, η Περιφέρεια, ο ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έκαναν τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν»..aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .