Δευτέρα, Μαρτίου 27

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 27 Μαρτίου.

Η Ματρώνα έζησε τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους στη Θεσσαλονίκη και ήταν υπηρέτρια της συζύγου ενός Ιουδαίου αξιωματούχου, που ονομαζόταν Παντίλλα. Χωρίς να το γνωρίζουν οι κύριοί της, η Ματρώνα έγινε χριστιανή και κάθε Κυριακή αφού συνόδευε την εβραία κυρία της μέχρι την είσοδο της συναγωγής, στη συνέχεια μετέβαινε να εκτελέσει τα χριστιανικά της καθήκοντα,

στη χριστιανική εκκλησία.

Οι άλλες υπηρέτριες, οι οποίες τη φθονούσαν, διότι είχε την εύνοια της κυρίας, την κατασκόπευσαν και την πρόδωσαν. Η Παντίλλα κάλεσε τη Ματρώνα για να της πει εάν οι κατηγορίες αληθεύουν. Η Ματρώνα τότε με περισσό θάρρος ομολόγησε την πίστη της.

Έξαλλη η Παντίλλα διέταξε να τη δείρουν ανελέητα και να τη ρίξουν στη φυλακή, όπου μετά από κακουχίες παρέδωσε το πνεύμα. Όμως και η σκληρή Παντίλλα τιμωρήθηκε, καθώς έπεσε κατά λάθος από το τείχος και σκοτώθηκε.

Απολυτίκιο

Γνώμην αήττητον, Ματρώνα φέρουσα, πίστιν την ένθεον, άσυλον έσωσας, μη δουλωθείσα την ψυχήν, Εβραίων τη απηνεία όθεν αριστεύσασα, και τον δόλιον κτείνασα, μυστικώς νενύμφευσαι, τω Δεσπότη της κτίσεως. Αυτὸν ουν εκτενώς εκδυσώπει, πάσης ημάς ρυσθήναι βλάβης.

Πηγή: sansimera.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .