Παρασκευή, Μαρτίου 10

Σε δύο εφέτες - ανακριτές από την Παρασκευή η έρευνα για τα Τέμπη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ - ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΒΡΑΔΥ
Σε δύο εφέτες - ανακριτές από την Παρασκευή η έρευνα για τα Τέμπη

Zougla Newsroom 

Συνεδριάζει την Παρακσευή η Oλομέλεια των Εφετών της Λάρισας προκειμένου 21, συνολικά, ανώτεροι δικαστικοί, να επιλέξουν τους δύο εφέτες ανακριτές που θα τρέξουν στο εξής τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σημειώνεται πως υπήρξε η πρωτοβουλία αναβάθμισης των ερευνών, που έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ο οποίος εποπτεύει από την πρώτη στιγμή τις ανακρίσεις στο σύνολο τους με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Εν τω μεταξύ η έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ήδη στο κάδρο των κατηγορουμένων έχουν μπει άλλα τρία πρόσωπα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο σταθμάρχη της Λάρισας που ήδη έχει προφυλακιστεί, αλλά και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο τους.

Tην ίδια ώρα νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με το δυστύχημα που έχασαν τη ζωή τους 57 πολίτες. 

Όπως έγινε γνωστό, στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκεται το έγγραφο των βαρδιών για το μοιραίο βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει πως οι μόνες βάρδιες που έκανε στη Λάρισα ο προφυλακισμένος σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς  ήταν οι πέντε νύχτες κοντά στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Δηλαδή κάλυψε ρεπό άλλων, πιο έμπειρων συναδέλφων του. 

Το πρόγραμμα με τις βάρδιες του Μαρτίου βγήκε στις 25 Φεβρουαρίου, με το όνομα του Βασίλη Σαμαρά να μη βρίσκεται στο πρόγραμμα, ενώ και τον Φεβρουάριο είχε τοποθετηθεί μόνο σε πέντε νυχτερινές βάρδιες, μια εκ των οποίων ήταν τη βραδιά του τραγικού δυστυχήματος.

«Οι βάρδιες διορθώθηκαν με μπλάνκο» καταγγέλλει ο σταθμάρχης

Παράλληλα νέα τροπή σε όσα διαδραματίστηκαν στο σταθμαρχείο της Λάρισας τη βραδιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη δίνει με την κατάθεση του ο 59χρονος σταθμάρχης. Σύμφωνα με όσα είπε, όχι μόνο άλλοι δύο σταθμάρχες εγκατέλειψαν νωρίτερα το πόστο τους αφήνοντας τον μόνο, αλλά και οι έγγραφες καταχωρήσεις προσέλευσης και αποχώρησης στο σχετικό βιβλίο αλλοιώθηκαν με μπλάνκο.

«Δεν πρόλαβα να ενημερώσω τον προϊστάμενό μου ή την επιθεώρηση ότι είχαν αποχωρήσει στις 22:15 με 22:20 ο παλιός σταθμάρχης και στις 22:05 με 22:10 ο νεότερος, λόγω του φόρτου εργασίας μου. Όπως διαπίστωσα από την κατάθεση του προϊσταμένου μου, αυτός είχε δώσει εντολή στους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας να καθίσουν μέχρι τις 23:00, ενώ και ο κεντρικός σταθμάρχης Λάρισας, Γιώργος Ζήντρος, έδωσε εντολή στον παλαιότερο σταθμάρχη να καθίσει μέχρι να περάσει και η αμαξοστοιχία 62» είπε ο 59χρονος σταθμάρχης στην απολογία του.

Ο κατηγορούμενος προέβη και σε μία ακόμη αποκάλυψη: «Ο σταθμάρχης Λάρισας έδωσε εντολή στον Π. να καθίσει μέχρι να περάσει και η αμαξοστοιχία 62. Ο κάθε σταθμάρχης μετά τη βάρδιά του παραδίδει και παραλαμβάνει ο νέος και αυτή η παράδοση-παραλαβή μετά τη βάρδιά του εντυπώνεται εγγράφως στο αντίστοιχο βιβλίο και καταγράφεται η ώρα έναρξης και λήξης της προηγούμενης βάρδιας. Μετά το συμβάν, η ώρα παράδοσης παραλαβής διορθώθηκε με μπλάνκο στο βιβλίο παράδοσης-παραλαβής που τηρείται στο γραφείο του σταθμάρχη.

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η πραγματική ώρα που υπογράψαμε ότι παρέλαβα. Το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται πάντα ανοιχτό στο γραφείο του σταθμάρχη, τοποθετημένο σε ένα ράφι και διαπίστωσα μετά το συμβάν ότι ήταν διορθωμένη η ώρα. Η πραγματική ώρα αναχώρησης του Π. είναι περί 22:20 και του Χ. περί 22:10. Αναλαμβάνω την αντικειμενική ευθύνη που με βαραίνει σαν σταθμάρχη».

Συγκλονιστικές στιγμές στο τρισάγιο για τους 57 νεκρούς

Δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λέξεις όσα εξελίχθηκαν το μεσημέρι της Πέμπης 9 Μαρτίου, στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη…

Συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι από τις γύρω περιοχές προσήλθαν με δάκρυα στα μάτια κι ένα κεράκι στα χέρια εκεί όπου «γράφτηκε» η εθνική τραγωδία πριν από εννέα μέρες.

Το τρισάγιο τελέστηκε  από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο, στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουσή των δύο αμαξοστοιχιών και το παρόν έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

 

 

 

https://www.zougla.gr/greece/article/se-dio-efetes---anakrites-i-erevna-gia-ta-tempi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .