Δευτέρα, Μαρτίου 13

Μελέτη διαπιστώνει ότι η φλεγμονή μετά από θεραπεία με στατίνες προβλέπει τα καρδιαγγειακά συμβάντα

Μελέτη διαπιστώνει ότι η φλεγμονή μετά από θεραπεία με στατίνες προβλέπει τα καρδιαγγειακά συμβάντα

Ζήσης Ψάλλας

Νέα στοιχεία από μια μελέτη 31.245 ασθενών που λάμβαναν θεραπεία με στατίνες υποδεικνύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου μελλοντικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων -όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό- από όσο είναι η «κακή» χοληστερόλη.

Θεραπείες που μειώνουν επιθετικά την αγγειακή φλεγμονή πρέπει να ενσωματωθούν στην καθημερινή πρακτική, εάν οι γιατροί θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς τους, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Paul Ridker, προληπτικό καρδιολόγο στο Brigham and Women's Hospital. 

«Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τους προληπτικούς καρδιολόγους και τους ασθενείς τους», είπε ο Ridker. «Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κίνδυνο αθηροσκληρωτικής νόσου αντιμετωπίζονται με επιθετική θεραπεία στατινών. Ωστόσο, στη μελέτη μας, με ασθενείς που έπαιρναν ήδη στατίνη, η hsCRP -ένα μέτρο του φλεγμονώδους κινδύνου- ήταν πιο ισχυρός παράγοντας για την ύπαρξη μελλοντικής καρδιακής προσβολή και καρδιακού θανάτου από ό,τι ήταν η LDL-χοληστερόλη».

Ο Ridker και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από τρεις πρόσφατες κλινικές δοκιμές (PROMINENT, REDUCE-IT και STRENGTH) -όπου οι ασθενείς είχαν υψηλό κίνδυνο για αθηροσκληρωτική νόσο και λάμβαναν στατίνες- ώστε να κατανοήσουν τη σχετική σημασία του φλεγμονώδους κινδύνου σε σύγκριση με τον κίνδυνο χοληστερόλης.

Όλοι οι ασθενείς λάμβαναν επιθετική ιατρική φροντίδα κατευθυνόμενη από τις κατευθυντήριες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των στατινών, συνήθως σε υψηλές δόσεις. Αλλά τα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβάντων και στις τρεις δοκιμές πλησίασαν το 10% στα πέντε χρόνια. Και στις τρεις δοκιμές, τα επίπεδα της υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα (hs-CRP, ένα μέτρο της αγγειακής φλεγμονής) συσχετίστηκαν με μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (MACE), καρδιαγγειακή θνησιμότητα και θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η hs-CRP ήταν πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου από την LDL-χοληστερόλη. Για παράδειγμα, μεταξύ των ασθενών που ήδη λάμβαναν στατίνες υψηλότερης δοσολογίας, οι κίνδυνοι καρδιαγγειακού θανάτου και θνησιμότητας από κάθε αιτία ήταν υπερδιπλάσιοι μεταξύ εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα CRP σε σύγκριση με αυτούς με τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καλύτερα να έχετε χαμηλά την LDL-χοληστερόλη και πρέπει να μειώσουμε επιθετικά τη χοληστερόλη όποτε είναι δυνατόν. Αλλά εάν οι καρδιολόγοι θέλουν να εξαλείψουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, πρέπει σαφώς να στοχεύσουν και στη φλεγμονή», είπε ο Ridker.

 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .