Κωστής Χατζηδάκης: Αλλάζει η ζωή των ασφαλισμένων με την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ, αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε

πάνελ του 4ου συνεδρίου επαγγελματικής ασφάλισης, που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και η ethosEVENTS, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους.

«Η ψηφιοποίηση των αρχείων και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα μας επιτρέψουν ουσιαστικά να έχουμε μία "αξονική τομογραφία" της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Έτσι, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και το κράτος να γίνει περισσότερο υπόλογο προς τους πολίτες. Η ψηφιοποίηση θα είναι στο εξής ο βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΕΦΚΑ, καθώς οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε πληρέστερη γνώση της κατάστασης, αλλά και σε σαφέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για το πώς προχωράει η διαχείριση των αποταμιεύσεών τους» σημείωσε.

Ερωτώμενος για τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Έχουμε κάθε λόγο να τα στηρίξουμε, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο και κίνητρα. Επειδή τα επαγγελματικά ταμεία έχουν ως προϋπόθεση τις αποταμιεύσεις, οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν προστιθέμενη αξία, γιατί δημιουργούν τις προϋποθέσεις, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος και να ενισχυθεί η αποταμίευση, που είναι μίας μορφής επένδυση».

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την κατάθεση συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης για τα ΤΕΑ, μετά τις εκλογές και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που έχει ήδη ξεκινήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.