Σάββατο, Μαρτίου 18

Το Ιππικό του... Μητσοτάκη

Το Ιππικό του... Μητσοτάκη

Της Κωνσταντίνας Λύρου 

Στα βίντεο  που ακολουθούν βλέπουμε την πρόβα του Ιππικού τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Τα ζώα μεταφέρθηκαν με φορτηγά από το στρατόπεδο της Αυλώνας για να κάνουν πρόβα στο Σύνταγμα τα μεσάνυχτα, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στη βάση τους. Ο 76χρονος Ταξίαρχος Δημήτριος Στεργίου Καψάλης οδήγησε το νεοσύστατο τάγμα του στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας ενόψει της παρέλασης

της 25η Μαρτίου.

 

Η ιδέα της επανασύστασης του ιππικού στον Ελληνικό Στρατό αρχικά ακούστηκε αστεία, δυστυχώς όμως αποτελεί τραγικό γεγονός. Πενήντα χρόνια μετά τη διάλυση της Ίλης της Προεδρικής Φρουράς με έδρα το Γουδί, η Ίλη Ιππικού δημιουργεί ένα αίσθημα που παραπέμπει σε ζοφερές μη δημοκρατικές εποχές. Στην εποχή της τεχνολογίας επαναφέρουν το ιππικό επικαλούμενοι στρατιωτικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα ο μόνος σκοπός του ιππικού είναι η συμμετοχή του σε παρελάσεις, επιδείξεις και άλλα θεάματα. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια η κυβέρνηση προσδοκά να προσθέσει ένα αίσθημα "βασιλικής δόξας" ή θαυμασμού (που πιθανόν να προκύψει από τον κόσμο  προς τα ζώα αυτά), μιας και έχει χαθεί προς την ίδια και τα πρόσωπα που  την εκπροσωπούν και θα παρευρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων.

Εμπρός - Πίσω λοιπόν από μια κυβέρνηση, η οποία αυθαίρετα επικαλείται ότι είναι φιλόζωη, ενώ ο νόμος 4830/21 επέτρεψε την χρήση ζώων σε παραστάσεις, επιδείξεις και θεάματα με πρόσχημα την λαϊκή ή τοπική παράδοση. Ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε απίστευτος αριθμός θεαμάτων με χρήση ζώων, όπως με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όταν το επισκέφθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον αετό της ΑΕΚ, τον συνδυασμό αετού και αλόγου να δίνει παράσταση στη ΔΕΘ στην έκθεση ζωοτεχνίας τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη, show με αρπακτικά πουλιά, τη χρήση ζώων σε βιντεοκλίπ, σε τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και πολλά άλλα. Οι πράξεις μιλούν και τα λόγια περισσεύουν.

 

 

Η χρηματοδότηση για το εγχείρημα αυτό είναι διαρκής και επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο, καθώς η πραγματοποίησή του περιλαμβάνει την προετοιμασία των αλόγων, το πετάλωμά τους και τη μεταφορά τους από την Αυλώνα στο Σύνταγμα και πίσω. Τα επίσημα στοιχεία για το Ιππικό αναφέρουν ότι κονδύλια πάνω από 35.000 ευρώ είχαν εγκριθεί πέρυσι με κατεπείγουσες διαδικασίες και χρέωση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, τόσο για την τροφή των αλόγων όσο  και για την προμήθεια απαραίτητων εξαρτημάτων για τους ιππείς και τα άλογα, ωστόσο δεν υπολογίζεται το κόστος αγοράς των επτά (7) αλόγων. Φέτος όπως βλέπουμε και στο βίντεο τα άλογα είναι περισσότερα. Επιπλέον, ιδιώτης κτηνίατρος έχει μισθωθεί με αμοιβή αρκετά υψηλή (6.700€), ενώ για ένα μόνο τρίμηνο κονδύλι των 3.500€ έχει δοθεί για πετάλωμα, ιπποδρόμιο και άλλες ανάγκες των αλόγων. Τέλος, πέρυσι πριν από την παρέλαση δύο υπαξιωματικοί του ιππικού τραυματίστηκαν μετά από προσπάθεια χειρισμού ενός αλόγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το άλογο ήλθε από το εξωτερικό και αρχικά ο 76χρονος ταξίαρχος ανέλαβε να το τιθασεύσει, δίχως ωστόσο επιτυχία. Η τιθάσευση του αλόγου είχε ως αποτέλεσμα δύο αξιωματικοί να τραυματιστούν και να λάβουν αναρρωτική άδεια.

 

Τα άλογα

Η χρήση ζώων ως εργαλεία για να υπηρετήσουν ανθρώπινους σκοπούς έχει μακρά ιστορία και δισεκατομμύρια ζώα θύματα. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτιμάται ότι περίπου 11 εκατομμύρια άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια, 100.000 σκυλιά και 200.000 περιστέρια έχασαν την ζωή τους.

Τα άλογα δεν θέλουν να τα ιππεύουν. Τα χτυπούν για να τα εκπαιδεύσουν και να τα συμμορφώσουν, τραβούν τα ηνία, ενώ τα ίδια αντιστέκονται. Έρευνες δείχνουν ότι η ιππασία τους προκαλεί χωλότητα και δυσφορία. Ο τραυματισμός των αλόγων και η μετατόπιση των σπονδυλικών πλακών ανάπτυξής τους προκύπτει συχνά, όταν οι άνθρωποι "κάνουν ιππασία." Στα άλογα που υποφέρουν από σοβαρά τραύματα στα πόδια τους μετά από ιπποδρομίες και αγώνες, συνήθως γίνεται ευθανασία. Οι λόγοι είναι η επικείμενη χαμηλή ποιότητα ζωής για το τραυματισμένο άλογο, καθώς ένα σπασμένο πόδι μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επουλωθεί ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, αλλά και το ακριβό κόστος για τους ιδιοκτήτες τους που απαιτεί η ανάρρωσή τους. Τα κύρια προβλήματα ευημερίας στα ιπποειδή περιλαμβάνουν τραύματα λόγω κακού χειρισμού, αφυδάτωσης, προβλήματα οπλών και συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα.

Σε πολλά άλογα λοιπόν είτε γίνεται ευθανασία, είτε στέλνονται για να σφαχτούν και να καταναλωθούν σε ευρωπαϊκή κράτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα άλογα κυνηγήθηκαν για το κρέας τους προτού εξημερωθούν. Το κρέας αλόγου προτιμάται από Ιταλούς (το σαλάμι από κρέας αλόγου θεωρείται delicacy), Γάλλους, αλλά και  από Γερμανούς και Ισπανούς. 

Παρότι οι άνθρωποι επωφελούνται από τις ικανότητες ορισμένων ζώων, είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί η ψυχολογική και σωματική εκμετάλλευσή τους και η χρήση τους ως εργαλεία, ως όπλα επιδρομής και κρούσης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανθρώπινους σκοπούς.

 https://www.zougla.gr/greece/article/to-ipiko-tou-mitsotaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .