Τρίτη, Μαρτίου 21

Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας Προεφηβεία και εφηβεία

 Ποιες βιταμίνες είναι πιο χρήσιμες στον οργανισμό μας αναλόγως την ηλικία μας

Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη βιταμινών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν χρειάζεται ο κάθε οργανισμός την ίδια πρόσληψη βιταμινών όπως επίσης παίζει σημαντικό ρόλο και η ηλικία του ατόμου για τις βιταμίνες που χρειάζεται να εντάξει στο διατροφολόγιό του.

Ποιες βιταμίνες είναι πιο χρήσιμες στον οργανισμό μας αναλόγως την ηλικία μας

Προεφηβεία και εφηβεία

Η σημαντικότερη βιταμίνη για τα παιδιά είναι η βιταμίνη D καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Με την έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπενίας και μετέπειτα της οστεοπόρωσης. Τη βιταμίνη D τη βρίσκουμε στο σολομό, το μοσχαρίσιο συκώτι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά.

20 με 30 ετών

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο και σε αυτή τη δεκαετία της ζωής μας μόνο που πλέον προστίθεται σε σημαντικότητα και η βιταμίνη B12 η οποία συμβάλλει στην πνευματική εγρήγορση, την λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη μνήμη. Η βιταμίνη Β12 τη βρίσκουμε στο αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, το τυρί, το γάλα, το σολομός και τον τόνο.

30 με 40 ετών

Σε αυτή τη δεκαετία συνήθως η γυναίκα κυοφορεί, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται φυλλικό οξύ, δηλαδή βιταμίνη Β9. Το φυλλικό οξύ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο. Το φυλλικό οξύ το βρίσκουμε στα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το αυγό και τα φιστίκια.

40 με 50 ετών

Σε αυτή τη δεκαετία της ζωής μας χρειαζόμαστε αρκετά τη βιταμίνη D καθώς η έλλειψή της προκαλεί διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και στα δύο φύλα αλλά και παχυσαρκία και διαβήτη.

50 με 60 ετών

Καθώς τώρα εμφανίζεται η εμμηνόπαυση στη ζωή των γυναικών η οποία επιφέρει μείωση της σεροτονίνης. Η βιταμίνη B6 καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και άγχους που προκαλεί η έλλειψη της σεροτονίνης και μπορούμε να τη βρούμε στα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, τα σμέουρα, τη μπανάνα, το σολομό και τη σαρδέλα. Επιπλέον, σε αυτή τη δεκαετία, μας είναι πολύ χρήσιμη η βιταμίνη C, η οποία μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, την παπάγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το μπρόκολο και την κόκκινη πιπεριά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .