Κυριακή, Μαρτίου 12

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ DATA JOURNALISTS ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ – AYTO EINAI TO ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ AΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΤΟΥΣ 12 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥΣ – ΑΛΗΤΕΣ ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ…

Ξ£Ο„ΞΉΞ³ΞΌΞΉΟŒΟ„Ο…Ο€ΞΏ Ξ±Ο€ΟŒ τον ΟƒΟ„Ξ±ΞΈΞΌΟŒ του ΞŸΞ£Ξ• στην Ο€ΟŒΞ»Ξ· των Τρικάλων. Νέα 24ωρη απεργία την Δευτέρα 6 ΞœΞ±ΟΟ„Ξ―ΞΏΟ… προκήρυξαν τα σωματεία ΞµΟΞ³Ξ±Ξ¶ΟŒΞΌΞµΞ½Ο‰Ξ½ της Hellenic Train ΞΌΞµ αφορμή το πολύνεκρο ΟƒΞΉΞ΄Ξ·ΟΞΏΞ΄ΟΞΏΞΌΞΉΞΊΟŒ δυστύχημα στα Τέμπη. ΞŸΞΉ ΞµΟΞ³Ξ±Ξ¶ΟŒΞΌΞµΞ½ΞΏΞΉ διαμαρτύρονται Ξ³ΞΉΞ± την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ΞΏΞΉ ΟƒΞΉΞ΄Ξ·ΟΟŒΞ΄ΟΞΏΞΌΞΏΞΉ ΞΊΞ±ΞΉ την Ξ­Ξ»Ξ»ΞµΞΉΟˆΞ· ασφάλειας σε αυτούς.
(Ξ˜Ξ‘ΞΞ‘Ξ£Ξ—Ξ£ ΞšΞ‘Ξ›Ξ›Ξ™Ξ‘Ξ΅Ξ‘Ξ£/EUROKINISSI)

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τα μέσα ενημέρωσης πλημμύρισαν από πληροφορίες, ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο που αφορούν στις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και στη γενικότερη κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Ο σιδηρόδρομος στην εποχή των μνημονίων προβλήθηκε ως «μηχανή που ρουφά ευρώ από το Δημόσιο». Στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη από «πεδίον δόξης λαμπρόν» για νέα έργα 4 δισεκατομμυρίων και ΣΔΙΤ, μετατράπηκε ξαφνικά σε διαλυμένο σύστημα που εκφράζει «τις παθογένειες του Δημοσίου». Τα «ψηφιακά άλματα» προσγειώθηκαν απότομα σε συμβάσεις που

χρονίζουν επί δεκαετίες, οδηγίες σε τεφτέρια και λάθος προφορικές εντολές ανθρώπων χωρίς εμπειρία. Ολα παραπέμπουν σε ένα σύστημα που λειτουργούσε «στο περίπου» και χωρίς την αυστηρή τήρηση των κανονισμών οι οποίες επί δεκαετίες, μαζί με το κατάλληλο προσωπικό, διασφάλιζαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά. Η διάλυση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με την απομάκρυνση του έμπειρου προσωπικού που δεν πρόλαβε να εκπαιδεύσει κάποιους νεώτερους καθώς δεν γίνονταν μαζικές προσλήψεις μετά τη δεκαετία του ‘80. Ο ενιαίος ΟΣΕ έσπασε σε εταιρείες που δύσκολα συνεργάζονται μεταξύ τους (αν συνεργάζονται) για το δημόσιο συμφέρον. Πρόκειται για μια κατάσταση που πριν καταλήξει στην τραγωδία των Τεμπών, είχε δείξει τις συνέπειές της σε άλλα μικρότερης εμβέλειας περιστατικά.

Ένα από αυτά, καταγράφεται τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, την ημέρα του μεγάλου χιονιά στην Αττική. Την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού, ξεκινούσε ένα σιδηροδρομικό φιάσκο. Ξεκινά με την ακινητοποίηση μιας αμαξοστοιχίας το μεσημέρι (13:30) στον σταθμό Λιβαδειάς. Θα έρθουν τρεις μηχανές, μία από εμπρός και δύο από πίσω για να την βοηθήσουν να επανεκκινήσει. Θα περάσουν πέντε ώρες χωρίς αποτέλεσμα με τους επιβάτες να κρυώνουν γιατί ο συρμός είχε μείνει από ρεύμα. Θα ξεκινήσουν τελικά όλες μαζί προς Λειανοκλάδι αλλά μετά από λίγο θα ακινητοποιηθούν και πάλι «στη μέση του πουθενά». Μια πέμπτη μηχανή θα κληθεί για βοήθεια αλλά ερχόμενη θα πέσει πάνω στις προηγούμενες. Αποτέλεσμα; Δώδεκα τραυματίες και αποκλεισμός της γραμμής με συνέπεια τον εγκλωβισμό συνολικά 800 επιβατών που πέρασαν την νύκτα εκείνη σε άλλους συρμούς που δεν μπορούσαν να περάσουν από το σημείο του ατυχήματος.

Όλο αυτό το σκηνικό θα έπρεπε, βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει διερευνηθεί από Μόνιμη Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης. Όμως η τωρινή κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να υπάρχει αυτό το «πολύτιμο εργαλείο» – το μόνο που μπορεί να διερευνήσει σε βάθος τα τεχνικά-διοικητικά αίτια ενός συμβάντος και, χωρίς τον φόβο εάν θα θιγούν κάποια συμφέροντα, να απαιτήσει τη λήψη μέτρων ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Η Επιτροπή αυτή με το αρκτικόλεξο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, νομοθετήθηκε με τεράστια καθυστέρηση μόλις τον περασμένο Ιανουάριο με τον νόμο 5014/2023 και δεν έχει καν συσταθεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην ασχοληθεί εκείνη, όπως θα έπρεπε, με την τραγωδία των Τεμπών αλλά μια Ειδική Επιτροπή που την όρισε η κυβέρνηση για να βγάλει «στα γρήγορα» ένα πόρισμα. Η κυβέρνηση δεν τηρεί καν την πρόβλεψη του νόμου που η ίδια ψήφισε, ο οποίος ορίζει στο άρθρο 50 ότι μέχρι την σύστασή της ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η αρμοδιότητα ανήκει στην Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων που μπορεί εκείνη να ορίσει ειδικούς πραγματογνώμονες.

Πηγή: datajournalists.co.uk

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%9d%ce%91-%ce%93%ce%99%ce%91%ce%a4%ce%99-%ce%94%ce%95%ce%9d-%ce%95%ce%99%ce%9d%ce%91%ce%99-%ce%9c%ce%9f%ce%9d%ce%9f-%ce%9f-%ce%a3%ce%a4%ce%91%ce%98%ce%9c%ce%91%ce%a1%ce%a7%ce%97%ce%a3-%ce%91%ce%a0/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .