Πέμπτη, Μαρτίου 16

ΗΠΑ: Αγώνας για να διασωθεί η τράπεζα First Republic – Της χορηγούν 20 δισ. δολ. για να μην καταρρεύσουν και οι «γίγαντες»!

Στο «κόκκινο» η μετοχή της τράπεζας

ΗΠΑ: Αγώνας για να διασωθεί η τράπεζα First Republic – Της χορηγούν 20 δισ. δολ. για να μην καταρρεύσουν και οι «γίγαντες»!
Η μετοχή της αμερικανικής τράπεζα First Republic, υποχωρούσε κατά 20% στα μισά της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street χθες κατέγραψε απώλειες 21% ενώ από τις 8 Μαρτίου έχει χάσει το 73% της αξίας της, δείχνοντας ότι δύσκολα θα γλιτώσει την κατάρρευση, η οποία όμως θα συμπαρασύρει πιθανότατα τους τραπεζικούς «γίγαντες» του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.

Θα είναι η τρίτη αμερικανική τράπεζα που πληρώνει την απόφαση της FED για αύξηση των επιτοκίων και μόνο αν άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως οι JPMorgan Chase και Morgan Stanley,

που επιχειρούν να την βοηθήσουν θα της χορηγήσουν την απαραίτηση ρευστότητα των 20 δισεκ. δολάρια.

Η First Republic ιδρύθηκε το 1985, εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι η 14η τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά το ενεργητικό της. Παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής για ιδιώτες και εταιρείες και διαχειρίζεται περιουσίες, έχοντας γραφεία κυρίως στην Καλιφόρνια αλλά και στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Φλόριντα), καθώς και στις Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Ουαϊόμινγκ.

Έχει εύπορη πελατεία, επικεντρωμένη κυρίως στις αστικές περιοχές και των δύο ακτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Έρικ Κόμπτον και στα τέλη του 2022 έφτανε το ενεργητικό της έφτανε τα 212 δισεκ. δολάρια.

Το προφίλ της εύπορης πελατείας της ωστόσο μετατράπηκε σε αδυναμία, μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silfergate, τραπεζών που είχαν επενδύσει σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες – στον τεχνολογικό τομέα η SVB, στα κρυπτονομίσματα οι δύο άλλες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, το 68% των καταθέσεων στην First Republic είναι σε λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια, δηλαδή το ποσό που εγγυώνται οι αρχές.

Η τράπεζα ανέφερε από την Κυριακή ότι έχει «ενισχύσει» τη ρευστότητά της και έχει 70 δισεκ. δολάρια στη διάθεσή της, χάρη στις διευκολύνσεις που της πρόσφερε η ομοσπονδιακή τράπεζα και η JPMorgan Chase.

Το ποσό αυτό θεωρείται ωστόσο ανεπαρκές από τους οίκους αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch, που την Τετάρτη υποβάθμισαν το αξιόχρεό της ρίχνοντάς την στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

 pronews.gr στο Instagram

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος διαρροής καταθέσεων είναι υψηλός για την First Republic Bank, παρά τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές και το γεγονός ότι η τράπεζα αυξάνει τη δυνατότητα δανεισμού της για να περιορίσει τον κίνδυνο που συνδέεται με τις πτωχεύσεις της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε ο S&P στο σκεπτικό του.

https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/ipa-agonas-gia-na-diasothei-i-trapeza-first-republic-tis-xorigoun-20-dis-dol-gia-na-min-katarreysoun-oi-megaloi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .