Τετάρτη, Μαρτίου 29

Politico: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο πολιτικό τέλος του Emmanuel Macron; Σε τι διαφέρει η σημερινή γαλλική εξέγερση…


Η Γαλλία κλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά του σχεδίου του Emmanuel Macron για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πρόκειται όμως για μια κρίση την οποία ο πρόεδρος θα υπερβεί, όπως αυτή τον «κίντρινων γιλέκων» ή θα αποτελέσει πρελούδιο για το πολιτικό του τέλος.
Αυτή την φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά, η επίκληση των οπαδών του.. Trump και του Bolsonaro δεν αρκεί για να καλύψει το γεγονός της απουσίας συναίνεσης στην προκείμενη περίπτωση όσον αφορά την προωθούμενη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με ανάλυση του Politico 25 Μαρτίου 2023.
Έπειτα από μήνες απεργιών και διαμαρτυριών, η ένταση χτύπησε «κόκκινο» την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, με βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι που ξύπνησαν μνήμες από τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».
Οι καθημερινές διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα των Γάλλων, αλλά ακόμα και τη διεθνή ατζέντα της Γαλλίας, καθώς η Γαλλική Προεδρία ακύρωσε και την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ΄στο Παρίσι.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου, αλλά στη χώρα έχουν ξεσπάσει και άλλες μικρότερες και αυθόρμητες διαδηλώσεις που φέρνουν στη μνήμη τις κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018.
Σύμφωνα με το Politico, οι απόψεις για to e;an τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα επιστρέψουν, προς το παρόν διίστανται.
Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των τωρινών διαδηλώσεων και των «Κίτρινων Γιλέκων», που πριν μετατραπούν σε μαζικό κίνημα, είχαν ξεκινήσει ως διαμαρτυρία κατά του φόρου στα καύσιμα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifpop, το 60% των Γάλλων τάσσεται υπέρ ισχυρότερων διαδηλώσεων για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Θα υποχωρήσει ο Macron;

O Macron συνέκρινε εμμέσως τις βίαιες διαδηλώσεις με τις ταραχές από ακροδεξιούς στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία και δεν δείχνει πρόθεση να αλλάξει γνώμη και να πάρει πίσω τη μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση με επικεφαλής την πρωθυπουργό Elisabeth Borne επέζησε της ψήφου δυσπιστίας για μόλις εννέα ψήφους.
Υπάρχει όμως ένα τελευταίο πολιτικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Macron στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, όπου οι συνταγματολόγοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν το κείμενο της μεταρρύθμισης είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Παράλληλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο αξιολογεί αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η πλευρά του Γάλλου προέδρου, προς το παρόν αρνείται να υποκύψει στις σχετικές πιέσεις, στέλνοντας το μήνυμα «ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», με το βλέμμα στις εκλογές του 2027.

Αλήθεια… Πόσο κακομαθημένοι είναι οι Γάλλοι;

Ο Macron έσπευσε να επισημάνει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη – μια σύγκριση που θα μπορούσε να κάνει τους διεθνείς παρατηρητές να αναρωτηθούν γιατί οι Γάλλοι είναι τόσο απρόθυμοι να προσαρμόσουν το συνταξιοδοτικό τους σύστημα στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής.
Οι αντίπαλοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταρρυθμιστεί το σύστημα και να εξισορροπηθεί οικονομικά, και ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ιδιαίτερα άδικη για τους φτωχούς και τους ανθρώπους που ξεκίνησαν νωρίς να εργάζονται, ως επί το πλείστον σε εργατικές, σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας.
«Είμαστε μια χώρα όπου η συζήτηση είναι απαιτητική, όπου η ζήτηση για κοινωνικά δικαιώματα είναι υψηλή, αυτό έχει δημιουργήσει επίσης την ιστορία μας, το κοινωνικό μας μοντέλο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας και κορυφαίος σύμμαχος του Macron, Clément Beaune , σε συνέντευξή του στο POLITICO την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «επίσης κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι».

Η οργή

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι δύσκολο να συγκριθούν και η Γαλλία είναι πιο κοντά στους γείτονές της όταν συγκρίνει την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Το πιο σημαντικό, η γαλλική δυσαρέσκεια υπερβαίνει κατά πολύ τα πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης
Στις περσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Macron έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και η απόφαση να παραβλεφθεί μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση εξέθεσε περαιτέρω την αδυναμία του προέδρου. Αυτός ο συνταγματικός ελιγμός πρόσθεσε ένα νέο στρώμα στην υπάρχουσα οργή, λένε οι διαδηλωτές.

www.bankingnews.gr

 https://taxalia.blogspot.com/2023/03/politico-emmanuel-macron.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .