Παρασκευή, Μαρτίου 17

Πτώχευσε και η SVB Financial Group μητρική της Silicon Valley Bank!

Ποια τράπεζα θα ακολουθήσει;

Πτώχευσε και η SVB Financial Group μητρική της Silicon Valley Bank!
Συνεχίζονται οι πτωχεύσεις αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών καθώς αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 λόγω πτώχευσης, κατέθεσε την Παρασκευή η SVB Financial Group (SIVB) όπως αναφέρει το Reuters. 

Πρόκειται για την άλλοτε μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, που διαχωρίστηκε και τώρα εποπτεύεται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (Federal Deposit Insurance Corporation).

Σημειώνεται ότι σήμερα οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 10% στις πρωινές συναλλαγές την Παρασκευή, μετά την εκτίναξη της προηγούμενης συνεδρίασης, όταν και είχε δήλωσει ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Σαν ποσοστό δεν μπορεί να συγκριθεί με την προχθεσινή κατάρρευση της τάξεως του 24% όταν και αποφασίστηκε η μετοχή της να αποσυρθεί από την διαπραγμάτευση όμως το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός είναι πλέον ο Ελβετός «ασθενής» του τραπεζικού συστήματος.

Όλα δείχνουν πως έχει ξεσπάσει μία παγκόσμια τραπεζική κρίση η οποία πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ και έπεται συνέχεια.

Η παρέμβαση αυτής της εβδομάδας από τις ελβετικές αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληρούσε τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβλήθηκαν σε «συστημικά σημαντικές τράπεζες», ώθησε τις μετοχές να εκτιναχθούν περισσότερο από 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη.

Η SVB Financial Group ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι έτερες μονάδες της επενδυτικής τραπεζικής και δανεισμού, οι SVB Securities και SVB Capital,  δεν συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση πτώχευσης, αλλά ότι «σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία που εποπτεύεται από το δικαστήριο για να αξιολογήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την SVB Capital, την SVB Securities και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις της εταιρείας».

 


Το θέμα είναι ποια θα είναι η επόμενη τράπεζα; Όλα δείχνουν τον Ελβετό «ασθενή» την Credit Suisse.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής είναι το τελευταίο πλήγμα για την πολύπαθη Credit Suisse, καθώς υποφέρει από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που έχουν στείλει την τιμή της μετοχής της στα τάρταρα, με μαζικές εκροές.

Η Credit Suisse (η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα) δήλωσε τότε ότι αποφάσισε να αναβάλει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι είναι συνετό να καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευση των λογαριασμών της, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχόλια που έλαβε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 «δεν επηρεάζονται».

Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση του 2022.

pronews.gr στο Instagram

Ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, ο οποίος είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αποκάλυψε η επόμενη τράπεζα που θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας μετά την ταραχή που προκάλεσε η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB), είναι η ελβετική Credit Suisse!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .