Τρίτη, Απριλίου 18

Ο ελληνικός Στρατός αναζητά κατευθυνόμενα πυρομαχικά 155 χιλ από Ιταλία-Τελικά τι έγιναν τα βλήματα Krasnopol που είχαμε; Εξοπλισαμε την ΟΥΚΡΑΝΙΑ και μειναμε χωρις βληματα??


Η χώρα μας αναζητά κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού για τις ανάγκες μας, αφού τα βλήματα αυτά είναι η επιτομή της σύγχρονης τεχνολογίας, ειδικά μετά τα πρώτα συμπεράσματα του πολέμου της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση,την Τρίτη 11 Απρ 23, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας DIEHL DEFENCE σχετικά με τα πυρομαχικά 155 χιλ. VULCANO.
Τα πυρομαχικά της εταιρείας Vulcano είναι κατευθυνόμενα πυρομαχικά πυροβολικού για πλατφόρμες σε στεριά και θάλασσα.

Διαθέτουν μια πανίσχυρη κεφαλή πολλαπλών ρόλων, (Insensitive High-Explosive) από θραύσματα βολφραμίου, που εξουδετερώνει στόχους, όπως θωρακισμένα οχήματα, αρχηγεία κά.

Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά Vulcano, είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με υψηλή ακρίβεια έναντι σταθερών και κινούμενων σημείων, ενώ μπορούν να φτάσουν σε εμβέλεια έως και 70 km με μετρική ακρίβεια χάρη στην εξαιρετική αεροδυναμική και καθοδήγηση του GPS.

Εκτός από την καθοδηγούμενη διάταξη με ασφάλεια ραδιοσυχνοτήτων (RF), η οποία επιτρέπει υψομετρική, στιγμιαία και καθυστερημένη πρόσκρουση, τα πυρομαχικά διατίθενται με αισθητήρα Semi Active Laser (SAL).

Το σύστημα αυτό επιτρέπει την εμπλοκή καθορισμένων στόχων με λέιζερ, σταθεροί και κινούμενοι, με περαιτέρω βελτιωμένη ακρίβεια όσον αφορά την καθαρή καθοδήγηση GPS.

Το HE – ME465 155 mm, της εταιρείας έχει εκτοξευθεί επιτυχώς από άλλα οβιδοβόλα.
Η Ελλάδα θα στείλει παρτίδα βλήματα των 155 χιλ στην Ουκρανία-Ποια είναι η τύχη των ελληνικών βλημάτων πυροβολικού Krasnopol;

Σύμφωνα με τον Ν.Παναγιωτόπουλο , η χώρα μας έχει σχέδια να παράσχει στην ουκρανική πλευρά επιπλέον πυρομαχικά 155 χλστ. από τα αποθέματα της, και όπως κατανοούμε, τα αποθέματα αυτά θα τα αναπληρώσει με κατευθυνόμενα πυρομαχικά από την εταιρεία που θα επιλεγεί.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Άμυνας, (EDA) συγκέντρωσε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας, στην οποία η Ευρώπη δεσμεύτηκε να βοηθήσει έμπρακτα.

Δεκαοκτώ κράτη έχουν υπογράψει την συμφωνία έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) για τη συλλογική προμήθεια πυρομαχικών για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αναπληρωθούν τα εθνικά αποθέματα των κρατών μελών.

Το έργο ανοίγει τον δρόμο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία να προχωρήσουν σε δύο μονοπάτια: είτε μια διετή, ταχύτατη διαδικασία για βλήματα πυροβολικού 155 mm και ένα επταετές έργο για την απόκτηση πολλαπλών τύπων πυρομαχικών.

Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν υπογράψει την σχετική απόφαση.
Τα ρωσικής κατασκευής βλήματα που είχαμε στο οπλοστάσιο μας βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος;

Όπως είναι γνωστό, είχαμε στην δύναμη του ελληνικού πυροβολικού για αρκετά χρόνια, κατευθυνόμενα βλήματα, ρωσικής κατασκευής, Krasnopol Μ1, τα οποία ήταν αναξιοποίητα για διάφορους λόγους, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου μιλούσαν για 1000 βλήματα στην έκδοση των 155 χλστ. τα οποία είχαν δοθεί ως αντισταθμιστικά για την αγορά των αντιαρματικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Kornet-E το μακρινό 2001.

Η ουσία είναι ότι το ελληνικό Πυροβολικό, με αυτά τα βλήματα είχε αποκτήσει πρωτόγνωρες δυνατότητες.

Για παράδειγμα με αυτά τα βλήματα στις μονάδες πυροβολικού των νησιών, κάθε τουρκική απόβαση είχε μαρκαριστεί με τον όλεθρο, αφού μιλάμε για βλήματα με δυνατότητες μικρού βλήματος cruise.

Παρόλα αυτά για λόγους που δεν είναι γνωστοί, τα βλήματα φέρονται να μην ανταποκρίθηκαν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ελληνικού Στρατού.

Τελικά ως γνωστόν δεν πράξαμε ουδέν και τα 1000 περίπου βλήματα ήταν στις αποθήκες μας ως “ άχρηστα” και πιθανότατα κατέληξαν στην Ουκρανία με την πρώτη παρτίδα όπλων που είχαμε στείλει.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία στοιχίζει πολύ ακριβά στην ΕΕ, αλλά την χώρα μας που “στέλνει” πυρομαχικά από τα αποθέματα της και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό, αφού δίπλα μας, η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες εκστρατείες στο Αιγαίο.

Τα αποθέματα μας σε βλήματα πρέπει και θα είναι υπερπλήρης διότι ποτέ δεν ξέρουμε τι έχουν στο μυαλό τους οι 'Γείτονες" μας οι οποίοι κινούνται όπως ο Κροκόδειλος λίγο πριν επιτεθεί στο θήραμα του.https://fonaklas.blogspot.com/2023/04/155-krasnopol.html

 https://taxalia.blogspot.com/2023/04/155-krasnopol.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .