Τετάρτη, Απριλίου 26

Στην Ουκρανία τρελάθηκαν και ζητούν από τις χώρες του ΝΑΤΟ να τους δίνουν το 1% του ΑΕΠ: «Να δεκαπλασιαστεί η βοήθεια»!


Την άποψη ότι η Ουκρανία χρειάζεται κι άλλη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της εξέφρασε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Μέλνικ καθώς τα 150 δισ. δολάρια που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής δεν τους έχουν φτάσει στο Κίεβο για να σταματήσουν την ρωσική προέλαση αλλά... πλέον το πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα και ζητούν ουσιαστικά έναν πακτωλό από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο οποίος κατά καιρούς έχει επικριθεί για τα σχόλιά του, ο Μέλνικ ζήτησε από τους συμμάχους να προσφέρουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ισάξια με το 1% του ΑΕΠ της χώρας τους!

Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με γιγαντιαία αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και ήδη αρκετοί μιλούν για προσπάθεια αιτιολόγησης της ουκρανικής ήττας ή δικαιολογία για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Μόσχα.


«Είμαστε ευγνώμονες στους συμμάχους μας για τη στρατιωτική τους βοήθεια. Αλλά, δεν αρκεί! Η Ουκρανία χρειάζεται δεκαπλάσια, για να τερματίσει φέτος τη ρωσική εισβολή», έγραψε ο Μέλνικ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στην περίπτωση μόνο της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε περισσότερα από 39 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υπογραμμίζει ότι τα ποσά αυτά θα ωχριούσαν μπροστά στις δαπάνες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι σήμερα, η εκτιμώμενη αξία της βοήθειας των συμμάχων προς την Ουκρανία υπολογίζεται σε σχεδόν 55 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Μέλνικ αν και πριν λίγες ημέρες ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ την είχε ανεβάσει στα 150 δισ. δολάρια.

Τότε και την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος νότος μιλούσε για την ετεροβαρή ενίσχυση της Ουκρανίας έναντι άλλων περιοχών του κόσμου που υποφέρουν, το NATO ανακοίνωσε το ποσό μαμούθ που έχει δαπανήσει για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.


Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει περισσότερα από 150 δισ. ευρώ υποστήριξη στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρήματα αυτά ξεπερνάει ελαφρώς και όσα έχει εκταμιεύσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δηλαδή 150 δισ. ευρώ προς τα κράτη μέλη.


Στο τέταρτο ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσέθεσε δε ότι οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει εκπαίδευση σε δεκάδες χιλιάδες των Ουκρανών στρατιωτών όλα αυτά τα χρόνια.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν τώρα περισσότερα τζετ, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα και το ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία παρέχει επείγουσα υποστήριξη… Όλα αυτά κάνουν πραγματική διαφορά στο πεδίο της μάχης σήμερα», είπε.

«Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στην ευρωατλαντική οικογένεια. Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ. Και με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα βοηθήσει να γίνει αυτό δυνατό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. Στην ομιλία του μάλιστα ο επικεφαλής της Συμμαχίας, «προέβλεψε» ότι θα διαρκέσει για πολύ καιρό αυτή η στρατιωτική αρωγή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .