Κυριακή, Απριλίου 2

Η Χασίγια-Ελπίδα υποβάλλεται σε επιτυχημένο 2ωρο χειρουργείο

Όλα ξεκίνησαν πριν περιπου ένα μήνα όταν ένα ταλαιπωρημένο παράλυτο λευκό τιγράκι 4 μήνων βρέθηκε δίπλα στα σκουπίδια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – περισσότερα εδώ. Το τιγράκι ήταν σε άθλια κατάσταση και τα δημοσιεύματα που έγιναν τότε ήταν πολύ δυσοίωνα, ενώ οι δηλώσεις του Ιδρυτή του Πάρκου κατήμαυρες, και η υποψία ότι υπήρχαν σοβαρές σκέψεις για άμεση ευθανασία απλώθηκε! Το τιγράκι αμέσως μαγνήτισε τεράστια μερίδα κόσμου (όχι μόνο φιλόζωους) και ήταν αυτό ίσως ήταν πολύ σημαντικό για να λάβει όσο πιο μεγάλη φροντίδα ήταν δυνατό.

Τα πρώτα βίντεο που λάβαμε από αυτό, μετά τις πρώτες φοβισμένες φωτογραφίες του, κάθε άλλο παρά έδειχναν ένα ζώο που η ζωή είχε στερέψει από μέσα του. Όχι, η πανέμορφη λευκή τίγρη που αντιμετώπιζε προβλήματα κυριώς με τον σκελετό της, λόγω γενετικών και επίκτητων θεμάτων απολάμβανε με όρεξη λιχουδιές και εκλεκτό φαγητό, αναζητούσε τα χάδια των χούμανς και δεν ξεχνούσε να φροντίζει τη γούνα της.

Ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ότι το τιγράκι έχει ελπίδα. Οι εξετάσεις που έγιναν ήταν πολλές και εξονυχιστικές και έδειχναν τα μεγάλα προβλήματα στον σκελετό της, όμως η υγεία του βελτιωνόταν, πήρε βάρος και η διάθεσή του γινόταν ολοένα καλύτερη! Οι φροντιστές του ονόμασαν το τιγράκι Χασίγια, ενώ οι Τσιτσόφιλοι Ελπίδα – βρείτε περισσότερα εδώ -, οπότε εγώ πλέον το φωνάζω Χασίγια-Ελπίδα. 

Το ενδιαφέρον από πολλά καταφύγια και έμπειρες οργανώσεις για την λευκή τίγρη ήταν μεγάλο ενώ μπήκε στη συζήτηση το πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παράνομης εμπορίας άγριων ζώων.

Τέλος δημιουργήθηκε μια 12μελή επιτροπή Ελλήνων κτηνιάτρων – μάθετε περισσότερα εδω – που θα προσπαθούσαν να χειριστούν τις προκλήσεις γύρω από την Χασίγια ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση – εντωμεταξύ το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει αμείωτο! Στις 31 του Μάρτη δημοσιεύτηκε και μια ανακοίνωση από το Αττικο Ζωολογικό Πάρκο σε σχέση με το τι έχει κάνει και τι πρόκειται να κάνει η 12μελή επιτροπή με το λευκό τιγράκι, την οποία σας επισυνάπτω ευθύς αμέσως:

‘Την Τετάρτη 29 Μαρτίου συνεδρίασε η δωδεκαμελής επιτροπή κτηνιάτρων που ορίστηκε από το υπουργείο. Εκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα από τις ως τώρα εξετάσεις και την κλινική εικόνα του ζώου και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του η οποία δεν αποκλείει το γεγονός εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, απειλητικών για τη ζωή του.

Θεωρήθηκε αναγκαία, η άμεση διενέργεια περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ασφαλέστερη τελική διάγνωση και πρόγνωση.Για το λόγο αυτό, χθες Πέμπτη 30 Μαρτίου, το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο εντός Αττικής, όπου λήφθηκαν δείγματα βιοψίας οστών.

Το ληφθέν βιολογικό υλικό στάλθηκε για ιστοπαθολογικές εξετάσεις στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του τμήματος Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.Άμεσα, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω διαχείριση του.’

Σύμφωνα με την iefimerida.gr το τιγράκι υποβλήθηκε σε 2ωρη χειρουργική επέμβαση σε ειδική χειρουργική κλινική στην διάρκεια της οποίας αφαιρέθηκε και μια .. λάμα που για κάποιο περίεργο λόγο είχε τοποθετηθεί στο πόδι της, ενώ το δείγμα από τα οστά ίσως δώσει απαντήσεις και ιδέες για το πως θα καταφέρει η Χασίγια κάποτε να σταθεί όρθια ξανά με κάποιο τρόπο. 

Η Χασίγια φυσικά ταλαιπωρήθηκε απο το χειρουργείο που θεωρείται επιτυχές μια και κατάφερε να το αντέξει (η φροντίδα τις προηγούμενες μέρες είχε και αυτό το σκοπό, να δυναμώσει το τιγράκι ώστε να μπορούν να γίνουν παραπάνω πράγματα γι’ αυτήν) και πάρθηκε και το πολύτιμο υλικό. και για κάποιες μέρες θα παραμείνει σε ειδικο χώρο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου θα παίρνει παυσίπονα και βιταμίνες! Η Χασίγια ξεκουράζεται σε ένα πάρκο μαζί με το αγαπημένο λούτρινό της παιχνίδι, ένα .. τιγράκι!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διατυπώσω και μερικές τελευταίες σκέψεις μου πάνω σε αυτό το θέμα! Αρκετοί φίλοι στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι το τιγράκι υποφέρει και είναι κρίμα να θέλουμε πάση θυσία να το κρατήσουμε ζωντανό – ότι αυτή η κίνηση είναι μια ανθρωποκεντρική κίνηση που απλώς θρέφει το εγώ μας! Όμως νομίζω ότι αυτή η τεράστια θέληση του κόσμου να ζήσει η Χασίγια πηγάζει κατά πολύ και από τις εικόνες και τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας!  Η εικόνα του είναι εικόνα ενός πλάσματος που έχει μπόλικη ζωή μέσα του (εντάξει, μετά το χειρουργείο αυτό προφανώς και θα είναι ταλαιπωρημένη πάλι και θα χρειάζεται παυσίπονα για κάποιες μέρες)! Κάποιοι ισχυρίζονται ότι φαίνεται έτσι λόγω των παυσίπονων αλλά ειναι βεβαιο οτι σε ολα αυτα τα βιντεο που το βλεπουμε ειναι υπο την επηρρεια παυσιπονων;; Γιατι αν ειναι ησυχο μονο παιρνοντας παυσιπονα τοτε καταλαβαινω τα πόιντ όσων λένε ότι καποια στιγμη τα νεφρα του δεν θα αντέξουν!

Ξαναλέω,  τα βίντεο δεν δειχνουν ενα ζωο που υποφερει, δειχνουν ενα ζωο με πολυ ζωη μεσα του. Σίγουρα μοιάζει υπερβολικά δύσκολο τεχνικά να φτιαχτει ενας σκελετος εκει που δεν υπαρχει σκελετος – αν και οι γνώσεις μου επί του θέματος είναι ανύπαρκτες – αν υπάρχουν κάποιοι ειδικοί θα ήταν καλό να έδιναν τα φώτα τους!


Όμως έτερον εκάτερον: ξερω πολλα ζωάκια με παραλυσία που ζουν πολύ όμορφα και αν σε μια τιγρη 250 κιλων αυτο ειναι πιο δυσκολο, δεν θα ειναι ακατορθωτο τεχνικα! Εκει δεν μιλαμε για κατι αδυνατο (όπως το να φτιαξεις σκελετο εκει που δεν υπαρχει)!

Τέλος ελπίζω να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα βίντεο με την Χασίγια-Ελπίδα για να έχουμε εικόνα πως νιώθει αυτό το υπέροχο πλάσμα! Για την ώρα περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της 12μελούς επιτροπής και τα πορίσματα των νέων εξετάσεων! https://www.tsitsosthecat.gr/xasigia-xeirourgeio/?fbclid=IwAR1huT3rmNyS2ayt9pk7j6ZIoGMaeW9y1ETIL32zfL2A_W-ufGOXYPD8C6s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .