Σάββατο, Απριλίου 8

Ιαπωνία: Κηρύσσει «πόλεμο» στη γύρη – Η «εθνική ασθένεια» που πλήττει το 40% του πληθυσμού


Αυξάνονται οι εκκλήσεις στον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να εξαλείψει την «εθνική ασθένεια» καθώς η γύρη από κέδρους και κυπαρίσσια κάνει τη ζωή δύσκολη για το 40% του πληθυσμού Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την εν λόγω μάστιγα, αποκαλώντας την.... αλλεργία στη γύρη θέμα υγείας που απαιτεί επείγουσα δράση της κυβέρνησης.
Καθώς τα επίπεδα γύρης στο Τόκιο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ο Kισίντα είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή αυτή την εβδομάδα ότι η αλλεργία έχει γίνει «κοινωνικό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με υπουργούς για να βρει μια απάντηση. «Θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα», είπε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση ενός βουλευτή του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος περιέγραψε την αλλεργία ως «εθνική ασθένεια» και πρότεινε ότι ο Κισίντα θα «έμενε στην ιστορία» εάν την εξαφάνιζε.

Περίπου το 40% των Ιαπώνων λέγεται ότι εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας – όπως φαγούρα, υγρά μάτια και φτάρνισμα – μόλις ο τεράστιος πληθυσμός των κέδρων και των κυπαρισσιών της χώρας αρχίσει να ρίχνει τη γύρη του στην αρχή του έτους. Το τελευταίο ξέσπασμα εξηγεί εν μέρει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να φορούν μάσκες έξω, παρά την πρόσφατη άρση της σχετικής οδηγίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της Covid-19.

Το φαινόμενο αποδίδεται σε ένα μεταπολεμικό πρόγραμμα αναδάσωσης, κατά το οποίο φυτεύτηκαν δέντρα με γρήγορους ρυθμούς για να βοηθήσουν τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Όταν η τιμή των εισαγόμενων οικοδομικών υλικών έπεσε τη δεκαετία του 1970 και του 80, τα ιαπωνικά δάση αφέθηκαν να αυξηθούν σε πυκνότητα – και να απελευθερώσουν τεράστια ποσότητα γύρης.


Η φετινή σεζόν γύρης έχει πυροδοτήσει μια έκρηξη των πωλήσεων σε αντισταμινικά και άλλα προϊόντα – από ρινικά σπρέι μέχρι προστατευτικά γυαλιά – με ορισμένα καταστήματα να αναφέρουν διπλασιασμό των πωλήσεων σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Η Intage, μια εταιρεία έρευνας και ανάλυσης μάρκετινγκ, δήλωσε ότι οι πωλήσεις θεραπειών όπως τα αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι υπερδιπλασιάστηκαν την εβδομάδα από τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ αυτές των αντιαλλεργικών σταγόνων αυξήθηκαν κατά 233%, ανέφεραν οι Japan Times.

Οι θερμότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες έχουν επιδεινώσει τα πράγματα για τους πάσχοντες, με την απελευθέρωση γύρης σε ορισμένες περιοχές να ξεκινά έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Ένωση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Τόκιο και άλλοι 11 νομοί θα δουν τον υψηλότερο αριθμό γύρης κέδρου εδώ και 10 χρόνια, ωθώντας ορισμένες εταιρείες να παρέχουν «επιδόματα αλλεργίας» στους υπαλλήλους για να δαπανήσουν για συνταγογραφούμενες θεραπείες και επισκέψεις σε κλινικές.

Σε μια μελέτη του 2020 σε Ιάπωνες που πάσχουν από αλλεργίες, περίπου το 80% είπε ότι τα συμπτώματα τους καθιστούν λιγότερο παραγωγικούς. Το σχέδιο του Κισίντα να περιλαμβάνει περισσότερη υλοτόμηση και αναφύτευση με δέντρα που ρίχνουν λιγότερη γύρη, καθώς και την προώθηση ενός τύπου ρυζιού που λέγεται ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού, ανέφερε η Mainichi Shimbun.

Προς το παρόν, ωστόσο, πολλοί πάσχοντες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να καλύπτουν και να αποθηκεύουν φάρμακα. «Η ποσότητα της γύρης είναι τόσο υψηλή φέτος που [η χρήση μάσκας] είναι απίθανο να τελειώσει άμεσα», δήλωσε στο Yomiuri Shimbun εκπρόσωπος της Unicharm, του μεγαλύτερου κατασκευαστή μασκών μιας χρήσης της Ιαπωνίας.

Πηγή: Guardian

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .