Τετάρτη, Απριλίου 26

Ερήμωσε η Ήπειρος: 55 χωριά έχουν λιγότερους από 30 κατοίκους, τρία έχουν αριθμό... μηδέν!--Καμία βοήθεια από την κυβέρνηση για να ξαναζωντανέψουν τα χωριά, μόνο για τους αλλοδαπούς νοιάζονται, για τους Έλληνες καμιά κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για να ανοίξουν δουλειές σε επαρχίες.

Ερήμωσε η Ήπειρος: 55 χωριά έχουν λιγότερους από 30 κατοίκους, τρία έχουν αριθμό... μηδέν!

Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού της χώρας το 2021

Αγία Παρασκευή, Σπόθοι και Ανάβρυτο τα χωριά που «χάθηκαν» - Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Κάτω από 10.500.000 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας.

Ξεχασμένη πατρίδα θυμίζει πια η Ήπειρος, με τον πληθυσμό να μειώνεται όλο και περισσότερο και με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Όσοι δεν έχουν φύγει για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα, είναι λίγοι ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι που σταδιακά «σβήνουν» και τα χωριά μένουν έρημα από ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το epiruspost.gr δημοσιεύει μία λίστα με τα χωριά που πλέον μετρούν λιγότερους από 30 μόνιμους κατοίκους, ενώ στην κορυφή της κατατάσσονται τρία χωριά που έχουν επισήμως αριθμό κατοίκων... μηδέν! 

Αναλυτικότερα, τρία χωριά της Ηπείρου εμφανίζονται με μηδενικό αριθμό κατοίκων, αρκετά με μονοψήφιο και ακόμη περισσότερα με λιγότερους από 30 κατοίκους.

Έτσι, η συρρίκνωση του πληθυσμού αποτυπώνεται και εγγράφως στη λίστα  που ακολουθεί, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την τελευταία απογραφή που διεξήχθη το 2021 και που δημοσίευσε χθες η  Ελληνική Στατιστική Αρχή για το σύνολο των κοινοτήτων της χώρας.

Αυτά είναι τα 55 χωριά της Ηπείρου που έχουν κάτω από 30 κατοίκους

-Στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών η κοινότητα Σπόθων εμφανίζεται με μηδενικούς κατοίκους.

-Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στη Δημοτική Ενότητα Τζουμέρκων ο Κέδρος έχει μόλις 24 κατοίκους.

-Στο Δήμο Δωδώνης, η Δραγοψά έχει 23 κατοίκους και το Ασπροχώρι 26.

-Στο Δήμο Ζαγορίου, η Αγία Παρασκευή στο Ανατολικό Ζαγόρι εμφανίζεται με μηδενικό αριθμό κατοίκων, ενώ το Δίλοφο έχει 13, η Καλουτά 16, η Μανασσή 26, ο Καστανώνας 15, το Βραδέτο 22 και το Καπέσοβο 30.

-Στο Δήμο Ζίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης οι Βατατάδες έχουν μόλις εννέα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών η κοινότητα Κοκκινόχωμα έχει 11 κατοίκους, το Ράικο μόλις οκτώ, στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών η Γρανιτσοπούλα έχει 29 κατοίκους και το Φωτεινό 16.

-Στο Δήμο Κόνιτσας και στη Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας, η Αγία Βαρβάρα έχει 11 μόνιμους κατοίκους, ο Αμάραντος 21, το Γανναδιό 20, η Εξοχή 24, η Μελισσόπετρα 23, η Μόλιστα 15, το Μοναστήρι πέντε, ο Νικάνορας 25 και ο Πύργος 27.

-Στη Δημοτική Ενότητα Μαστοροχωρίων το Ασημοχώρι έχει 16 κατοίκους, η Πλαγιά 30 και οι Χιονάδες 20.

-Στο Δήμο Πωγωνίου και στη Δημοτική Ενότητα Καλπακίου, το Μαυροβούνι έχει μόλις 19 μόνιμους κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου ο Κακόλακκος έχει δέκα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου το Αργυροχώρι έχει δέκα κατοίκους, οι Ποντικάτες 27 και το Φαράγγι 12.

-Στο Δήμο Άρτας και στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου, το χωριό της Φανερωμένης είναι αυτό με τους λιγότερους κατοίκους καθώς είναι μόλις 21.

-Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη αν και ορεινός δεν υπάρχουν χωριά με διψήφιο αριθμό κατοίκων ενώ στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων κανένα χωριό δεν έχει λιγότερους από πενήντα κατοίκους.

-Σε τριψήφιους αριθμούς διατηρείται ο πληθυσμός και στα περισσότερα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

-Στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας, η Κρυόβρυση εμφανίζεται με έναν μόλις μόνιμο κάτοικο, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου ο Γεροπλάτανος έχει 29 κατοίκους και η Δρίμιτσα 14.

-Στο Δήμο Σουλίου και στη Δημοτική Ενότητα Παραμυθιάς, η Αγία Κυριακή έχει 17 κατοίκους, η Ελαταριά μόλις τέσσερις και η Σαλονίκη 20.

-Με μηδενικούς μόνιμους κατοίκους εμφανίζεται το χωριό Αναβρυτό στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατών του Δήμου Φιλιατών. Στην ίδια δημοτική ενότητα, η κοινότητα Βαβουρίου έχει 15 κατοίκους, το Γαρδίκι 28, το Κερασοχώρι 29, το Κεφαλοχώρι 26, το Κουρεμάδι έχει οκτώ κατοίκους, το Κρυονέρι 11, η Λίστα 22 κατοίκους, η Μηλέα 10, ο Παλαμπάς 16, ο Πλάτανος επτά, η Φανερωμένη με 19 και η Χαραυγή 26.

-Στο Δήμο Πρέβεζας, στη Δημοτική Ενότητα Λούρου, το Τρίκαστρο είναι το χωριό με μόλις 11 μόνιμους κατοίκους.

-Στο Δήμο Πάργας, στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, η Άνω Σκαφιδωτή έχει έξι μόνιμους κατοίκους και η Κορυφούλα 30.

-Στο Δήμο Ζηρού δεν καταγράφονται χωριά με τόσο χαμηλό πληθυσμό.

Στα 10.482.487 ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας - Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τα επίσημα και πλήρως ολοκληρωμένα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού της χώρας το 2021, δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.482.487 άτομα, εκ των οποίων τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άντρες (48,9%). Με βάση τα νέα στοιχεία, προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών έχει μειωθεί συγκριτικά με την απογραφή του 2011 κατά 3,1%.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα κατά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα και Δημοτική Κοινότητα

Σχετικά με τις περιφέρειες της χώρας, στις περισσότερες εξ αυτών παρατηρείται μείωση του πληθυσμού, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 2,2%.

elstat_apografi2

Αντίθετα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέγραψε αύξηση πληθυσμού 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης κατέγραψε πληθυσμιακή αύξηση, αν και οριακή, ύψους 0,2%.

Αναφορικά με τους Δήμους που αποτελούν πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων, οι 24 κατέγραψαν αύξηση, παρά τη συνολική τάση για μείωση στο σύνολο της επικράτειας, ενώ παρατηρείται αύξηση και σε μια σειρά από Δήμους τουριστικών περιοχών, όπως αυτοί των Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Στο μεταξύ, το Λεκανοπέδιο Αττικής κρατά σχεδόν σταθερό τον πληθυσμό του (μείωση 0,4%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις στις κατά τόπους περιοχές του. Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται μείωση 2,7%, την ίδια ώρα που στον Βόρειο Τομέα υπάρχει αύξηση 1,5%. Πτώση και για τον Δυτικό Τομέα, 2,2%, ενώ σχεδόν σταθερός παρέμεινε ο Νότιος Τομέας με πτώση 0,1%. Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, 3,3%, ενώ άνοδο 2,9% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Οριακή πτώση 0,2% για Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, ενώ κατά 6,2% υποχώρησε ο πληθυσμός της Περιφερειακή Ενότητας Νήσων.

https://www.protothema.gr/
https://zeidoron.blogspot.com/2023/04/55-30.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .