An airplane moments from touching down on the runway at sunrise. Αεροπλάνο που προσγειώνεται. GETTY IMAGES ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Τα σανδάλια καλό είναι να μπουν στη βαλίτσα, όπως και οι πιτζάμες και το μαγιό.

Μπορεί οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να μην έχουν επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, υπάρχουν όμως ορισμένες ευρέως αποδεκτές οδηγίες για το τι να φορέσετε σε ένα αεροπλάνο. Ή, πιο συγκεκριμένα, τι δεν πρέπει να φοράτε.

Οι λόγοι για αυτούς τους κανόνες και συστάσεις ποικίλλουν, από την καθαριότητα μέχρι την άνεση και την ευκολία. Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τους όρους μεταφοράς της αεροπορικής σας εταιρείας (γνωστό και ως τα ψιλά γράμματα), ίσως βρείτε κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε, διαφορετικά θα διατρέχετε τον κίνδυνο να μείνετε εκτός πτήσης . Πριν ξεκινήσετε λοιπόν το επόμενο αεροπορικό σας ταξίδι, ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα με αυτά που δεν πρέπει να φοράτε σε ένα αεροπλάνο, όπως τα επέδειξαν ειδικοί του είδους στο περιοδικό Travel & Leisure!

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Φεύγετε μες το καταχείμωνο από το σπίτι σας, με προορισμό έναν καλοκαιρινό προορισμό και το μόνο που σκέφτεστε είναι να φορέσετε τα άνετα σανδάλια σας στο αεροπλάνο, ή ακόμα και σαγιονάρες; Καλό είναι να το ξανασκεφτείτε. Πιθανότατα η μοκέτα κάτω από το κάθισμα σας έχει να πλυθεί αρκετό καιρό, ή ακόμα και αν είναι καθαρή, ίσως δεν έχει υποστεί βαθύ πλύσιμο. Όπως συμβουλεύει ο ειδικός στα ταξίδια και πρώην αεροσυνοδός Bobby Laurie, πρέπει πάντα να φοράτε τα παπούτσια σας στην τουαλέτα του αεροπλάνου. «Μην νομίζετε ότι αυτό το υγρό στο πάτωμα, είναι μόνο νερό - μάλλον δεν είναι.».

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα ψιλά γράμματα της αεροπορικής εταιρείας. Οι περισσότεροι αερομεταφορείς διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την επιβίβαση σε επιβάτες που φορούν προσβλητικά ρούχα. Οι κανόνες συνήθως δεν είναι τόσο σαφείς, αλλά γενικά αναφέρονται σε υπερβολές, προκλήσεις, κλπ. Εάν μια αεροπορική εταιρεία κρίνει ότι τα ρούχα σας είναι προσβλητικά, μπορεί να σας ζητήσει να αλλάξετε. Και αν αρνηθείτε, το πιο πιθανό είναι να μείνετε εκτός πτήσης, καθώς η εταιρεία έχει το δικαίωμα να σας αρνηθεί την επιβίβαση.

ΠΙΤΖΑΜΕΣ

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε άνετα σε μια πτήση, αλλά επειδή δεν είμαστε στο σπίτι μας αλλά μέσα στο αεροπλάνο που υπάρχει και άλλος κόσμος, καλύτερα να μην φοράμε πιτζάμες στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο. «Αντ' αυτού, φορέστε φαρδιά, άνετα παντελόνια με λάστιχο», συμβουλεύει η Σούζαν Φόγκγουελ, πρώην αεροσυνοδός με 22 χρόνια εμπειρίας. «Για παράδειγμα, οι φόρμες είναι εξίσου άνετες με τις πιτζάμες, και είναι σαν παντελόνια». Η μοναδική εξαίρεση: Εάν πετάτε business class και σας προσφέρουν οι αεροσυνοδοί πιτζάμες για την πτήση σας, είναι αποδεκτό να τις φορέσετε στο αεροπλάνο — απλώς αλλάξτε πριν προσγειωθείτε.

ΜΑΓΙΟ

Η Hawaiian Airlines, η αεροπορική εταιρεία της Χαβάης, είναι μία από τις λίγες που δημοσιεύει ενδυματολογικό κώδικα και απαγορεύει συγκεκριμένα την ενδυμασία κολύμβησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αεροσκάφη δεν έχουν πισίνες, προφανώς και δεν χρειάζεται να φοράτε το μαγιό σας. Μπορείτε πάντα να το βάλετε μέσα από τα ρούχα σας, εάν πιστεύετε ότι το έχετε ανάγκη.

ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΡΟΥΧΩΝ

Επειδή δεν μπορείτε ποτέ να γνωρίζετε ποια θα είναι η θερμοκρασία σε ένα αεροπλάνο, είναι πάντα καλή ιδέα να προετοιμαστείτε για όλα τα σενάρια. Και γι' αυτό το να φοράτε ένα μονό στρώμα ρούχων — είτε είναι φανελάκι είτε χοντρό πουλόβερ— δεν είναι καλή ιδέα. «Φορέστε αρκετά ρούχα για να είστε προετοιμασμένοι αν είναι κρύο και αφαιρέστε κάποια αν η θερμοκρασία είναι υψηλή», λένε οι ειδικοί.

ΟΓΚΩΔΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Τα αξεσουάρ μπορεί να είναι ιδανικά για μια βραδινή έξοδο στην πόλη, αλλά βάλτε τα ογκώδη μεταλλικά κοσμήματα σας στη χειραποσκευή σας ενώ ταξιδεύετε. Ιδανικά μην παίρνετε μαζί σας στα ταξίδια σας, πολύτιμα κοσμήματα. Πιθανότατα, αν τα φοράτε, θα πρέπει να τα βγάλετε όταν περάσετε από την ασφάλεια του αεροδρομίου, κάτι που έχει περισσότερη ταλαιπωρία από ό,τι ευχαρίστηση, συν ότι μπορεί να τα ξεχάσετε σε κάποιο καλάθι.

ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ

Να είστε ευγενικοί με τους συνεπιβάτες σας που έχουν ευαισθησίες σε ορισμένα αρώματα και αποφύγετε να φοράτε οτιδήποτε πολύ δυνατό. Οι μυρωδιές απλώνονται πολύ όταν βρίσκεστε σε έναν κλειστό χώρο όπως μια καμπίνα αεροπλάνου και το αγαπημένο σας άρωμα μπορεί να είναι ακαταμάχητο για τους άλλους, αλλά για κάποιους να είναι βάσανο.

news247.gr