Σάββατο, Απριλίου 29

Παγκόσμια ανησυχία από την δήλωση της Τζάνετ Γέλεν για οικονομική καταστροφή!

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το αδιέξοδο

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, καθώς σε δηλώσεις της σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με στελέχη επιχειρήσεων, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης, θα οδηγούνταν σε οικονομική καταστροφή, καθώς θα υπήρχε στάση πληρωμών.

Ακόμη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, υψηλότερα επίπεδα στις δόσεις των

νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Τόνισε ότι βασική ευθύνη του Κογκρέσου είναι να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι μια αθέτηση πληρωμών θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πανδημία της COVID-19.

«Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή. Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές», είπε η Γέλεν στα μέλη του Μητροπολιτικού Επιμελητηρίου του Σακραμέντο.

Περιγράφοντας την απόλυτη κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ότι αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπορεί να εκδώσει επιταγές πληρωμών σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση!

«Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε η Γέλεν.

Από τον Ιανουάριο η Γέλεν έλεγε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, χωρίς να αυξήσει το όριο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.

Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, παρουσίασε σχέδιο που θα διπλασίαζε σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τις περικοπές δαπανών, με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους, αποκαλώντας το βάση για τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση, την ώρα που οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .