Σάββατο, Απριλίου 29

"Σκιάχτρα" αντί για θέσεις και πρόγραμμα

Εκτός προεκλογικής ατζέντας προσπαθεί να θέσει την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς αλλά και την τραγωδία των Τεμπών η συνεχής κινδυνολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Σε μία προεκλογική περίοδο στην οποία δεν θα βρεθούν στο επίκεντρο οι θέσεις των κομμάτων για την διακυβέρνηση της χώρας οδηγεί η τακτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει επιλέξει την καλλιέργεια φόβου αντί για την σύγκριση πολιτικών προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται μία απευθείας αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και μετά βίας αποδέχεται ένα debate των πολιτικών αρχηγών, επιστρατεύει σε πολλά επίπεδα κινδυνολογικές

προβλέψεις προκειμένου αυτές να λειτουργήσουν ως «πολιτικά σκιάχτρα». Το στοιχείο αυτό φαίνεται να αντιλαμβάνεται συνολικά η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμά ότι η «εκστρατεία φόβου» της Ν.Δ επιχειρεί να καλύψει τον δικό της φόβο απέναντι σε μία εκλογική ήττα.

«Νάρκη», «βουλιάζει η πατρίδα»!

Στις δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός επικαλείται ταυτόχρονα τους εξής κινδύνους: Της ακυβερνησίας, της ψήφου διαμαρτυρίας αλλά και τις πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα του κέντρου και τις αριστεράς. Τα 3 αυτά στοιχεία όπως φαίνεται να αποτελούν τον κορμό των προεκλογικών ομιλιών του πρωθυπουργού έως την κάλπη. Την ίδια στιγμή στην συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση τα θέματα αυτά αναδεικνύονται σε κεντρικά με ποικίλους τρόπους.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές στην χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω που δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις εκφράσεις του μιλώντας για την «νάρκη της απλής αναλογικής» και τονίζοντας πως είναι το εκλογικό σύστημα που οδηγεί «στην ακυβερνησία». Μάλιστα έδωσε στο ζήτημα αυτό και διεθνή διάσταση συνδέοντας με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως είπε «ο εκλογικός μας χρόνος συμπίπτει με αυτόν της Τουρκίας. Όπως και με τα δεδομένα της Βουλγαρίας. Τι έγινε στη γειτονική χώρα; Η απλή αναλογική οδηγεί τη Βουλγαρία σε έκτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια». Είπε επίσης πως «δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αβεβαιότητες και τέτοια αστάθεια στη χώρα μας». Ειδικά δε για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος ανέφερε εξίσου κινδυνολογικά πως εφόσον υπάρξει «παγίωση της απλής αναλογικής» τότε θα «επιπλεύσουν εκείνοι εις βάρος της πατρίδας που θα βουλιάζει»!

Την ίδια στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός επισείει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κινδυνολογεί και για το ενδεχόμενο να …προκύψει κυβέρνηση. Αναπτύσσοντας το «φόβητρο» της μετεκλογικής σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Μέρα 25. Αναφέρεται σε ένα τέτοιο σενάριο εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επαμφοτερίζουσες θέσεις του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη για το θέμα της παραμονής στο Ευρώ. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως οι προγραμματικές θέσεις του Μέρα 25 για το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι γνωστές από την ίδρυση του κόμματος το 2018, αιφνιδίως έχουν βρεθεί «στο μικροσκόπιο» της Ν.Δ ενώ προβάλλονται ως «σενάρια διακυβέρνησης» από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης.

Με «απειλητικό» ύφος αναφέρεται όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απέναντι στο πολιτικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας που εικάζει ότι ίσως κατευθυνθεί σε τιμωρητική ψήφο. Ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην χθεσινή ομιλία του «δεν χρειαζόμαστε «άσφαιρα» μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Καμία λάθος επιλογή στην κάλπη δεν θα διορθώνεται μετά!»

Ερμηνείες κι απαντήσεις

Η κυβερνητική αυτή τακτική πάντως φαίνεται πως όχι μόνον εντοπίζεται αλλά και ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση. Ιδίως μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντούν στις συνεχείς αυτές αναφορές του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή ομιλία του στην Κω αναφέρθηκε σε αυτή την πρακτική σχολιάζοντας: «Μην ακούτε τη προπαγάνδα φόβου των φοβισμένων. Δε σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι. Κυβερνήσεις σχηματίζουν πάντα και παντού οι νικητές. Θα είμαστε νικητές στις 21 Μάη και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Για αυτό και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι προϊόν της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, της νίκης του λαού».

Αντίστοιχα ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στο Αγρίνιο επισήμανε ότι «τις τελευταίες ημέρες, εν χορώ τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αγωνιώντας για τις καρέκλες τους, “τσουβαλιάζουν” το ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της δραχμής του Γιάνη Βαρουφάκη. Όσο και αν θέλουν να διαστρεβλώσουν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, η Δημοκρατική Παράταξη ήταν το μόνο κόμμα που, -από την αρχή της κρίσης και της χρεοκοπίας που άφησε πίσω του ο κ. Καραμανλής-, κράτησε σταθερή θέση. Υπερασπίστηκε την Ελλάδα του ευρώ».

Εκτός ατζέντας τα προβλήματα

Η κυβερνητική κινδυνολογία σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που αναγκάζεται να δίνει η αντιπολίτευση, περιορίζουν αντικειμενικά το «πεδίο» της προεκλογικής συζήτησης. Με αποτέλεσμα να έχει συμπιεστεί η αντιπαράθεση για τα θέματα που σε όλες τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών αναδεικνύονταν ως κυρίαρχα στον προβληματισμό των πολιτών: Με κορυφαία αυτά της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην αγορά, το ζήτημα των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους ενόψει των πλειστηριασμών που αναμένονται αλλά και το ζήτημα των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών.

 News 24/7


https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .