Κυριακή, Απριλίου 9

Το εγκληματικό δίκτυο κρέατος αλόγου σε ολόκληρη την ΕΕ

Το εγκληματικό δίκτυο κρέατος αλόγου σε ολόκληρη την ΕΕ – Αποκαλυπτική έρευνα

Κοινή έρευνα της ισπανικής Πολιτοφυλακής και της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της ΕΕ (EUROPOL) αποκάλυψε πριν λίγους μήνες ένα εκτεταμένο εγκληματικό δίκτυο που πωλούσε δυνητικά επικίνδυνο κρέας αλόγου στις αγορές της Ισπανίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η επιχείρηση “Yucatán”, η οποία στόχευε στην παράνομη πώληση κρέατος αλόγου ακατάλληλου για κατανάλωση, κατέσχεσε πάνω από μισό τόνο μη ανιχνεύσιμου κρέατος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol.

Κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών

Το σύστημα θεωρείται ότι απέφερε παράνομα συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, καθώς αυτή η έλλειψη εποπτείας ενέχει “σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη ζωονόσων που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο”, σύμφωνα με την υπηρεσία της ΕΕ.

Οι ισπανικές εθνικές αρχές συνέλαβαν 35 άτομα που συμμετείχαν στο σύστημα απάτης, ενώ άλλες έξι συλλήψεις έγιναν από την ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου. Η έρευνα εντόπισε επίσης έξι εταιρείες που συνδέονται με το δίκτυο.

Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διανομής.

Αυτό περιλαμβάνει την εγγύηση ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας και την καταμέτρηση με τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, που διασφαλίζουν την ικανοποιητική συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα σε όλα τα στάδια.

Το σύστημα

Στην πράξη, το σύστημα περιλάμβανε την απόκτηση ανεπιθύμητων αλόγων στην Ισπανία, είτε με φθηνό κόστος είτε ελεύθερα για την εκμετάλλευσή τους πριν από την πώληση του κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά.

– “Οι ύποπτοι που συμμετείχαν στο εγκληματικό δίκτυο είχαν διαφορετικές λειτουργίες: από αυτούς που έσφαζαν τα ζώα χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους μέχρι τα άτομα που ασχολούνταν με τη μεταφορά, τους κτηνιάτρους που παρείχαν πλαστά έγγραφα και τις εγκαταστάσεις κρεοπωλείων, οι οποίες πωλούσαν το ακατάλληλο κρέας για κατανάλωση”, εξηγεί η ανακοίνωση.

Το 2013, ένα άλλο σκάνδαλο συγκλόνισε την Ευρώπη, αφού βρέθηκαν αδήλωτα ή λανθασμένα δηλωμένα ίχνη DNA αλόγου σε κατεψυγμένα μπιφτέκια, που πωλούνταν σε ιρλανδικά και βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Ελαττώματα της βιομηχανίας κρέατος

Η Camille Perrin, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής τροφίμων στην ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC, δήλωσε ότι είναι “ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η παράνομη πώληση κρέατος αλόγου ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια”, προσθέτοντας ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο να εκθέσει τους καταναλωτές σε “κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης και τα ζώα σε συγκλονιστικές καταχρήσεις”.

Τόνισε ότι “η υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης του κρέατος αλόγου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη ιχνηλασιμότητα […] και μεγαλύτερη επιμέλεια από τις επιχειρήσεις τροφίμων που πωλούν τέτοιο κρέας”. Όμως η σωστή επισήμανση δεν αρκεί, σύμφωνα με την Perrin.

– “Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διπλασιάσουν τους ελέγχους στα τρόφιμα και να διαθέσουν επαρκή χρηματοδότηση για τους ελέγχους που προορίζονται να διασφαλίσουν, ότι τα τρόφιμα των καταναλωτών είναι ασφαλή και αυτό που λένε ότι είναι”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η Yolanda Morales, εκπρόσωπος του Ισπανικού Κόμματος για τα Ζώα (PACMA), δήλωσε ότι η έρευνα αυτή εγείρει το βαθύτερο ζήτημα του κατά πόσον η κατανάλωση κρέατος είναι ποτέ “δίκαιη” για τα ζώα.

– “Τα ζώα αυτά έχουν υποστεί κακομεταχείριση πριν πάνε στο σφαγείο, αλλά δεν γνωρίζουμε επίσης σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ζώα στις νόμιμες φάρμες”, δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.

Διασώθηκαν 80 άλογα

Συνολικά, 80 άλογα διασώθηκαν στο πλαίσιο της επιδρομής των ισπανικών διωκτικών αρχών, που παρουσίαζαν διάφορες μη θεραπευμένες ασθένειες λόγω της έλλειψης κτηνιατρικού ελέγχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ζώα αυτά υπέστησαν “κακές συνθήκες στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, έλλειψη τροφής και νερού, καθώς και μόνιμες καταστάσεις στρες κατά τη
μεταφορά”.

 https://www.kynigesia.gr/perivallon/to-egklimatiko-diktyo-kreatos-alogoy-se-olokliri-tin-ee/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .