Παρασκευή, Απριλίου 21

Οι ΗΠΑ «γέμισαν» με πυρηνικά όπλα την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε καν σχολιάζει!

Οι ΗΠΑ «γέμισαν» με πυρηνικά όπλα την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε καν σχολιάζει!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης 

Γενική κατάπληξη προκάλεσε η απάντηση του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, στον Ισπανό ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς Manu Pineda, με την οποία αρνείται να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν απλώσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο σ’ όλη την Ευρώπη!

«Οι συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν μπορεί, ως εκ τούτου, να σχολιάσει ανάλογα ζητήματα»,

ομολογεί στην απάντηση του το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στην ερώτησή του, ωστόσο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει ότι:

-Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτάχυναν τα σχέδιά τους για μεταφορά και αποθήκευση «βελτιωμένων» πυρηνικών όπλων B61-12 στην Ευρώπη. Το Πεντάγωνο ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι αυτές οι ατομικές βόμβες θα αντικαταστήσουν τα όπλα B61-3, B61-4 και B61-7 που αναπτύσσονται στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Τουρκία. Επιπλέον, σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ θα προστεθούν τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και πιθανώς η Φινλανδία.

Είχε δε έντονα υπογραμμίσει ότι το άρθρο 1 της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), το οποίο έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και έχει επικυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία, θεσπίζει δέσμευση για μη απευθείας μεταφορά πυρηνικών όπλων ή ελέγχου των πυρηνικών όπλων άμεσα ή έμμεσα.

Ρωτούσε δε, συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν θεωρεί ότι, αυτή η μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών όπλων είναι σύμφωνη με τις συμφωνίες NPT καθώς και ποια μέτρα λαμβάνει για να αποτρέψει τη σπείρα των πυρηνικών όπλων στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να βυθίσουν την Ευρώπη διευρύνοντας τον αριθμό των χωρών με τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες.

Κατέληγε δε ρωτώντας αν το Συμβούλιο εξετάζει σχέδιο απόσυρσης για αυτό το πυρηνικό οπλοστάσιο στην ΕΕ προκειμένου να εφαρμοστεί το άρθρο 1 της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

 ...και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι απλώς δεν απάντησε, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .