Τετάρτη, Απριλίου 5

Θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες ακόμη και μέσα στη Δαδιά

Λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κάποιοι ελπίζουν σε μια νέα καταστροφή του Εθνικού Πάρκου

Προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, σύμφωνα με την οποία έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα για την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκου της Δαδιάς.

Συγκεκριμένα, η αίτηση αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου, ενώ τονίζεται ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την προστασία των αρπακτικών πουλιών και γυπών που έχουν βρει καταφύγιο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς.

Αξίζει να τονιστεί ότι ήδη το Πάρκο έχει δεχτεί ήδη σοβαρό πλήγμα, αφού κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο ένα μεγάλο μέρος του έγινε στάχτη από μια φωτιά που δεν κατάφερε να ανασχέσει το κράτος.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, το αίτημα έχει κατατεθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του υπ. Ενέργειας και ήδη έχει λάβει κάποιες αρνητικές γνωμοδοτήσεις. «η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023 όπου έως και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΠΒΘ, σημειώνοντας ότι και η ίδια έχει καταθέσει στην πλατφόρμα την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Η ανακοίνωση Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης:

Ποιος θα το φανταζόταν ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσπαθειών για την ορθή χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη θα υπήρχε αίτημα για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και συγκεκριμένα στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου. Οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί και στο Εθνικό Πάρκο, το σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Έως σήμερα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες. Δεδομένης της δυσκολίας εντοπισμού των θυμάτων όταν αυτά πέφτουν σε μεγάλη απόσταση από τις ανεμογεννήτριες ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, στην πραγματικότητα τα θύματα είναι ακόμη περισσότερα. Επιπλέον της θανάτωσης των πουλιών λόγω πρόσκρουσης οι ανεμογεννήτριες επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις (είτε μεμονωμένα είτε σωρευτικά) και σε άλλα προστατευόμενα είδη (π.χ. νυχτερίδες) και οικοτόπους.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.

«Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ στο μέλλον οι επενδυτές θα δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες εντός του Εθνικού Πάρκου» δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) .

Σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023 όπου έως και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΠΒΘ έχει αναρτήσει στο ΗΠΜ επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω αιολικού σταθμού.

 koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .