Υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν και τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο και ο κίνδυνος αυτός «μεγεθύνεται σταθερά», όπως δήλωσε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, σε συνέντευξή του την οποία μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι αρμόδιος για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, και καταλόγισε την ευθύνη για την πυρηνική απειλή στην Ουάσιγκτον, λόγω των ενεργειών της έναντι της Ουάσινγκτον.

14 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Είναι άλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης Μπάιντεν…

Εάν «οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία, κλιμακώνοντας συνεχώς τα πράγματα, στα όρια του να διολισθήσουμε σε απευθείας ένοπλη σύγκρουση, η μοίρα της νέας START (σ.σ. της συμφωνίας των δύο χωρών για τα πυρηνικά όπλα) μπορεί να έχει σφραγιστεί ήδη», διεμήνυσε ο κ. Γερμάκοφ.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία τον Μάρτιο πως θα πάψουν να ανταλλάσσουν δεδομένα για τις πυρηνικές δυνάμεις τους μαζί της, μετά τη δική της άρνηση να στείλει στοιχεία, κάνοντας λόγο περί αντίδρασης στην αναστολή της εφαρμογής της Νέας START από τη ρωσική πλευρά.

«Η πιο οξεία πρόκληση σήμερα συνδέεται (…) με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης εξαιτίας μιας απευθείας στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις», είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης. «Και ο κίνδυνος αυτός, προς βαθιά μου θλίψη, μεγεθύνεται σταθερά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Μόσχα και το Πεκίνο θα μελετήσουν την πιθανή εμπλοκή άλλων χωρών της Δύσης στην επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας σε παγκόσμια κλίμακα, που «ξεκάθαρα υπονομεύει τη στρατηγική σταθερότητα», πρόσθεσε ο κ. Γερμάκοφ.

Η τελευταία φράση του Ρώσου διπλωμάτη είναι και η πιο σημαντική. Αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι Μόσχα και Πεκίνο από κοινού θα εξετάσουν την απειλή της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας.

Αυτό σημαίνει ότι Κίνα και Ρωσία πλέον δρουν ως ένας ενιαίος στρατιωτικός οργανισμός.

Πλέον ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος που θα προκληθεί από την άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας είναι υπαρκτός.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει μία προσομοίωση πυρηνικού πολέμου στα πλαίσια του δόγματος MAD (Mutual assured destruction, ή αλλιώς εξασφαλισμένη αμοιβαία καταστροφή). Κανείς δεν θα κερδίσει από μία τέτοια σύγκρουση, αντίθετα όλοι και όλα αφανιστούν αλλά διάφορα κέντρα εξουσίας στην Δύση θεωρούν πως στην Μόσχα δεν θα αναλάβουν τη ευθύνη για την καταστροφή των πάντων και συνεχίζουν να πιέζουν την Ρωσία μέχρι «τελικής πτώσεως».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ιδιότυπο «chicken game» το οποίο όμως μπορεί να εξελιχτεί σε τραγωδία.

Άλλωστε όπως εξελίσσονται οικονομικά τα πράγματα μπορεί να είναι η Δύση αυτή τελικά που θα καταρρεύσει πρώτη καθώς η Ρωσία ότι χρειάζεται (ενέργεια, πρώτες ύλες, τρόφιμα) το έχει στην επικράτειά της ενώ όπως όλα δείχνουν δημιουργεί έναν πανίσχυρο πολιτικο-στρατιωτικό μπλοκ μαζί με την Κίνα και την… Ινδία.