Τετάρτη, Απριλίου 5

Πώς θα βάψεις τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στην κουζίνα


Ο πιο εύκολος και οικολογικός τρόπος για να δώσεις χρώμα στα πασχαλινά αυγά.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι την ημέρα του Πάσχα και η αλήθεια είναι πως αρκετές νοικοκυρές ξεκινούν σιγά-σιγά τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Κάθε χρόνο α αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, που είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας. Η καθιερωμένη κόκκινη βαφή βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ ωστόσο υπάρχει ένας πολύ πιο οικολογικός και υγιεινός τρόπος για να βάψεις φέτος τα αυγά.

Πώς θα βάψεις τα αυγά με φυσικό τρόπο

Ανέμειξε ένα λίτρο νερό με 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι σε μια κατσαρόλα. Βράσε το μείγμα νερού – ξιδιού και μετά πρόσθεσε τα υλικά της φυτικής βαφής. Χαμήλωσε την φωτιά. Άφησέ τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή προς μεσαία θερμοκρασία και περίμενε να κρυώσει το μείγμα.

Σούρωσε την φυσική βαφή αυγών πριν προσθέσεις τα αυγά. Αφού σουρώσεις καλά, ρίξε τα αυγά και άφησέ τα να απορροφήσουν την βαφή για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα αφαίρεσέ τα με μια κουτάλα και στέγνωσέ τα απαλά με χαρτί κουζίνας.

  • Παντζάρια = Ροζ φυσική βαφή αυγών

Βάλε τέσσερα φλιτζάνια τεμαχισμένα παντζάρια στο μείγμα για 30 τουλάχιστον λεπτά.

  • Πορτοκαλί φλούδες κρεμμυδιού = Πορτοκαλί φυσική βαφή αυγών

Πρόσθεσε τέσσερα φλυτζάνια από πορτοκαλί φλούδες κρεμμυδιού στο μείγμα. Άφησε τα να σιγοβράσουν για 30 λεπτά, σούρωσε και τοποθέτησε τα αυγά μέσα στην φυτική βαφή για μισή ώρα.

  • Κόκκινο λάχανο = Μπλε φυσική βαφή αυγών

Πρόσθεσε 3 φλυτζάνια κόκκινο ή μωβ λάχανο στο μείγμα νερού – ξιδιού. Άφησε τα να σιγοβράσουν για 30 λεπτά, σούρωσε και τοποθέτησε τα αυγά μέσα σε ένα βαζάκι με την φυτική βαφή όλο το βράδυ.

  • Κόκκινες φλούδες κρεμμυδιού = Κοραλί φυσική βαφή αυγών

Ακριβώς η ίδια διαδικασία.

  • Κουρκουμάς = Κίτρινη φυσική βαφή αυγών

Πρόσθεσε 3-4 κουταλιές κουρκουμά στο μείγμα νερού – ξιδιού που βράζει. Σιγόβρασε για 30 λεπτά , άφησε το να κρυώσει και βύθισε τα αυγά μέχρι να αποκτήσουν το επιθυμητό κίτρινο χρώμα.


Tip: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις λευκά αυγά για να πετύχεις τις σωστές αποχρώσεις. Τα άσπρα αυγά δεν έχουν διαφορά από τα καφέ όσον αφορά την θρεπτική τους αξία και θα σου χαρίσουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .