Τρίτη, Απριλίου 25

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

 ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ !

Το άλλο που δεν ξέρετε, τους εργαζόμενους που διώχνουν στα 8μηνα από το Μουσείο Ακρόπολη και μένουν άνεργοι, τους υποχρεώνουν να πάνε τα ρούχα εργασίας σε καθαριστήριο  και να πληρώσουν τουλάχιστον 60 ευρώ ακόμη και τα πουκάμισα  που μπορούν να πλυθούν, ενώ κανονικά αυτά πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού αφού τα ξαναχρησιμοποιεί θα πρέπει να τα περνά από κλίβανο αποστείρωσης.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Τη δυσχερή θέση των νέων στην ελληνική αγορά εργασίας καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς αποκαλύπτεται πως παρά το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο της νέας γενιάς υπάρχει η ανάγκη για τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων πολιτικής για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.

«Η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο το αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και της επακόλουθης μείωσης του εργατικού δυναμικού και όχι τόσο της αύξησης της απασχόλησης.

Το συμπέρασμα αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις νέες και τους νέους που είδαν την απασχόλησή τους (θέσεις εργασίας) να μειώνεται από το 2018 μέχρι το 2021, παρότι το ποσοστό ανεργίας τους μειώθηκε! Η εικόνα αυτή δημιουργεί σαφείς προβληματισμούς για τη δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία κατά την περίοδο που ακολουθεί την έξοδο από τις πολιτικές των Μνημονίων με τους δανειστές» σημειώνει ο Αλέξης Ιωαννίδης, διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που υπογράφει την έρευνα.

Η πολύ δύσκολη και επιδεινούμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέες και οι νέοι περιγράφεται και από ένα φάσμα άλλων χαρακτηριστικών της απασχόλησης που φωτίζουν, καθένα με διαφορετικό τρόπο, τη συγκριτικά δυσχερή θέση τους. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα, «ότι, αν και νέοι/ες στην αγορά εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων μεταξύ τους είναι ήδη μακροχρόνια άνεργοι/ες. Αυτοί/ές που βρήκαν εργασία παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εθελούσιας μερικής απασχόλησης και μη εθελούσιας προσωρινής απασχόλησης σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο χρόνος εργασίας τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν των μεγαλύτερων ηλικιών, που είναι ήδη πολύ μεγάλος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Η παραπάνω εικόνα συμπληρώνεται με τα επαγγέλματα που ασκούν.

Εκτός από λίγα επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας στα οποία κατέχουν μεγαλύτερα μερίδια, τα συνηθισμένα επαγγέλματα προς τα οποία κατευθύνονται οι νέες και οι νέοι είναι τα κακοπληρωμένα επαγγέλματα των υπηρεσιών χαμηλής ειδίκευσης, παρά το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο. Αλλά ακόμη και στα εισοδήματα που κερδίζουν από την εργασία τους έχουν πολύ μικρότερες αμοιβές από τους εργαζομένους μεγαλύτερων ηλικιών. Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική αν συγκριθεί με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, καθώς η απόδοση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας τα χρόνια μετά την κρίση είναι πολύ προβληματική. Η Πορτογαλία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και περίπου 25% περισσότερες θέσεις εργασίας από την Ελλάδα, το οποίο συνεπάγεται ένα πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την Ελλάδα..makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.