Πέμπτη, Απριλίου 6

Ε.Ε.: Μείωση κρατικών δαπανών για τη ανάσχεση του πληθωρισμού

Ε.Ε.: Μείωση κρατικών δαπανών για τη ανάσχεση του πληθωρισμού

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε διπλό περιοριστικό κλοιό θα βρεθούν τα εισοδήματα νοικοκυριών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς στην πίεση που ασκούν οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο περιορισμός της ρευστότητας προς τις τράπεζες με στόχο την μείωση του πληθωρισμού θα επιστρατευτεί σύντομα και η περικοπή δαπανών που γίνονται για μέτρα στήριξης.

Προς το παρόν, η πολιτική της νομισματικής σύσφιξης δεν έχει αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα. Όπως προκύπτει από τις χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, παρά την σημαντική υποχώρηση του μέσου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 6, 9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο, ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία φτάνοντας το 5,7% από 5,6%. Αντιστοίχως, για την Ελλάδα, ο γενικός πληθωρισμός δείχνει να μειώνεται στο 5,4% από 6,5% τον Φεβρουάριο, αλλά και στην χώρα μας, ο δομικός πληθωρισμός είχε αύξηση στο 7% από 6,8% τον Φεβρουάριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε στην τελευταία αύξηση επιτοκίων ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει "πολύ ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα". Μάλιστα έκανε και την υπέρβαση, περνώντας στο γήπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής, ζητώντας από τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών, μετά την σημαντική υποχώρηση των τιμών ενέργειας , να μειώσουν δραστικά τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης τα οποία ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Σε πλήρη σύμπνοια με την Κεντρική Τράπεζα του ευρώ, το Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην τελευταία απόφασή του το Eurogroup, προτρέπουν όλους σε μείωση των δαπανών που γίνονται για μέτρα στήριξης το συντομότερο δυνατό ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία .

 Διπλός κλοιός

Συνεπώς, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής οδηγεί την Ευρωζώνη σε διπλό κλοιό περιορισμών, που θα συνθέτουν μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μια συσφιγκτική νομισματική πολιτική με αυτονόητες αρνητικές συνέπειες και για τα εισοδήματα αλλά και για την ανάπτυξη.

H EKT, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ανάλογα με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει για την πορεία του δομικού πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στην 4 Μαίου μπορεί να δούμε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% παρά τις προσδοκίες για μερική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Τούτο, παρά το γεγονός ότι και η ίδια η κα Λαγκάρντ  παραδέχθηκε ότι η λεγόμενη "νομισματική μετάδοσης" δηλαδή η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων είναι προβληματική, καθώς δεν αντιμετωπίζει έναν "κλασσικό" πληθωρισμό ζήτησης, αλλά αυξήσεις τιμών οι οποίες έχουν αιτία την μειωμένη προσφορά , κυρίως σε τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Τον ίδιο μήνα, τον Μάϊο, οι Κυβερνήσεις θα πρέπει μειώσουν τα μέτρα στήριξης, με βάση ποσοτικούς στόχους που θα θέσει για κάθε κράτος μέλος η Koμισιόν, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2024 που ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου.

Μας σώζουν οι εκλογές

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα η οποία θα βρίσκεται σε εκείνο το χρονικό σημείο βαθιά μέσα σε προεκλογική περίοδο, μάλλον θα έχει μια περίοδος χάριτος. Η λήψη δύσκολων αποφάσεων θα πρέπει να περιμένει μέχρι να εκλεγεί νέα Κυβέρνηση. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από τις ελληνικές αρχές , ότι δεν θα υπάρχουν παροχές της τελευταίας στιγμής όπως για παράδειγμα, η παράταση του market pass.

 

  https://www.capital.gr/oikonomia/3707697/e-e-meiosi-kratikon-dapanon-gia-ti-anasxesi-tou-plithorismou

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .