Σάββατο, Απριλίου 29

ΑΟΡΑΤΑ ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ – Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ

ΑΚΙΝΗΤΑ

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πούλησαν με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» οι κυβερνητικοί όπου ο κόσμος ψάχνει να βρει κατοικία με τους όρους που έχουν τεθεί αλλά δεν βρίσκει τίποτα. Μέχρι τώρα από όσους υπέβαλαν αιτήσεις (κοντά στις 13 χιλιάδες) μόνο το 10% βρήκε σπίτι και πήρε προέγκριση.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου σε νέους έως 39 ετών για την αγορά κατοικίας, βρέθηκε στην προμετωπίδα της κυβερνητικής στεγαστικής πολιτικής. Διαφημίστηκε-προωθήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία και ως άκρως… ελκυστική προσφορά, προκάλεσε το

ενδιαφέρον χιλιάδων νέων.

Έως τώρα, όμως, η πλειονότητα των αιτούντων «βρίσκει τοίχο», ενώπιον των σημαντικών αντικειμενικών δυσκολιών που φαίνεται πως υπάρχουν.

Από τις περισσότερες από 13.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μόλις οι 1.350, έλαβαν προέγκριση, καθώς βρήκαν ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις και ταυτόχρονα καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Μόλις, δηλαδή, το 10% πέρασε τον πρώτο «σκόπελο», αυτό της εύρεσης ακινήτου, που αποδεικνύεται και ο πλέον δύσκολος να ξεπεραστεί για χιλιάδες αιτούντες.

Το πρόγραμμα, ως γνωστόν αφορά ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών (δηλαδή έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2007)
και επιφανείας έως 150 τ.μ. Η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου αποδεικνύεται πως είναι αρκούντως δύσκολη κυρίως για τους εξής λόγους: πρώτον, διότι έχει συρρικνωθεί η δεξαμενή των εν λόγω παλαιών ακινήτων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να επιβαρυνθεί με τα κόστη ανακαίνισης, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Δεύτερον, έχουν ήδη καταγραφεί κερδοσκοπικές τακτικές από ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε μεγάλες ανατιμήσεις των ακινήτων τους, στο άκουσμα και μόνο της έναρξης του προγράμματος «Σπίτι μου».

Επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς του Real Estate, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του προγράμματος, οι νέοι αιτούντες που ψάχνουν ακίνητο, έχουν να ανταγωνιστούν και τους ξένους αγοραστές, που επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα για να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Ρεπορταζ εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Διαβάστε επίσης στην εφημερίδα για τις αυξήσεις στο νερό και άλλες οικονομικές ειδήσεις που ενδιαφέρουν την τσέπη μας

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%91%ce%9f%ce%a1%ce%91%ce%a4%ce%91-%ce%a4%ce%91-%ce%a6%ce%98%ce%97%ce%9d%ce%91-%ce%a3%ce%a0%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%91-%ce%a0%ce%9f%ce%a5-%ce%9c%ce%9f%ce%99%ce%91%ce%96%ce%9f%ce%a5%ce%9d-%ce%9d%ce%91/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .