Παρασκευή, Απριλίου 14

Δείτε για ποιο λόγο μπορεί να πονάει το στομάχι σας όταν τρώτε μπανάνες

Πώς να αποτρέψετε τα συμπτώματα των στομαχικών προβλημάτων

Δείτε για ποιο λόγο μπορεί να πονάει το στομάχι σας όταν τρώτε μπανάνες
Μπορεί οι μπανάνες να είναι εύκολες στην πέψη, ωστόσο, πολλοί έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όταν τις τρώνε.

Οι μπανάνες συνιστώνται συνήθως για την αντιμετώπιση της ναυτίας.

Διεγείρουν την παραγωγή βλέννας από την επένδυση του στομάχου, η οποία δρα ως φραγμός από όξινες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.

Οι μπανάνες χρησιμοποιούνται επίσης για την αναπλήρωση του καλίου και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, που χάνονται λόγω εμετού ή διάρροιας.

Τι συμβαίνει αν σας πονάει το στομάχι όταν τρώτε μπανάνες

Μπανάνες, φούσκωμα και αέρια

Οι μπανάνες αποτελούν βασικό συστατικό της δίαιτας BRAT (μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ), η οποία είναι μια πολύ ήπια δίαιτα που κάποτε συνιστούσαν οι παιδίατροι για παιδιά με στομαχικές διαταραχές.

Αν και οι μπανάνες είναι γενικά καλά ανεκτές, μερικοί εμφανίζουν φούσκωμα και αέρια αφού τις καταναλώσουν.

Ένας λόγος που κάποιος μπορεί να αισθανθεί δυσφορία μετά την κατανάλωση μπανανών οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και ζυμώνονται πιο εύκολα στο παχύ έντερο από τις αδιάλυτες ίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους.

Οι μπανάνες περιέχουν επίσης σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που δρα ως καθαρτικό και μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Μπανάνες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι μπανάνες είναι μια κοινή τροφή που προκαλεί προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν οι μπανάνες διασπώνται στο στομάχι, μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικά αέρια.

Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ένα είδος απλού σακχάρου), ειδικά όταν είναι υπερώριμες. Σε πολλούς ανθρώπους που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνιστάται να αποφεύγουν τις μπανάνες γιατί μπορεί να προκαλέσουν πολλές από τις ίδιες παρενέργειες με την άπεπτη λακτόζη (το σάκχαρο στο γάλα).

Μάλιστα, οι ώριμες μπανάνες θεωρούνται πλούσιες σε FODMAPs (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP για να διαχειριστείτε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να θέλετε να τα αποφύγετε ή να τα περιορίσετε. Ωστόσο, οι άγουρες μπανάνες θεωρούνται τροφή με χαμηλό FODMAP.

Αλλεργία στις μπανάνες

Οι αλλεργίες στην μπανάνα είναι σπάνιες και επηρεάζουν λιγότερο από το 1,2% των ανθρώπων παγκοσμίως. Πολλοί με αλλεργία στις μπανάνες είναι επίσης αλλεργικοί στη γύρη, ή στο λάτεξ, επειδή μοιράζονται παρόμοιες δομές πρωτεΐνης.

Ένα άτομο με αλλεργία στην μπανάνα μπορεί να παρουσιάσει συριγμό, στένωση του λαιμού, ή κνίδωση μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση του φρούτου. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό άλγος, έμετο και διάρροια.

Δυσανεξία στις μπανάνες και στη φρουκτόζη

Ένα άτομο με δυσανεξία στη φρουκτόζη δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη φρουκτόζη. Τα άτομα με αυτή τη δυσανεξία θα πρέπει να περιορίσουν τη φρουκτόζη στη διατροφή τους.

Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει ή να απορροφήσει τη φρουκτόζη με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί φούσκωμα αερίων και κοιλιακή δυσφορία.

Η κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι πολύ σπάνια. Συμβαίνει όταν το ήπαρ δεν μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διασπάσει τη φρουκτόζη. Αυτή η κατάσταση προκαλεί συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα και απαιτεί πρόσθετη θεραπεία εκτός από την αφαίρεση της φρουκτόζης από τη διατροφή.

Οι περισσότεροι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες φρουκτόζης που βρίσκονται σε φρούτα όπως οι μπανάνες. Συχνά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ανεχτούν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης που βρίσκονται στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Πώς να αποτρέψετε τα συμπτώματα των στομαχικών προβλημάτων από τις μπανάνες

Εάν αισθάνεστε αέρια, φούσκωμα, ή κοιλιακή δυσφορία μετά την κατανάλωση μπανάνας, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε το μέγεθος της μερίδας. Για παράδειγμα, αντί να τρώτε μία ή περισσότερες μπανάνες την ημέρα, ξεκινήστε τρώγοντας μισή μπανάνα για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας υποχωρούν.

Εναλλακτικά, εάν πιστεύετε ότι έχετε δυσαπορρόφηση φρουκτόζης, μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε προσωρινά από τη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, συμπεριλαμβανομένων των μπανανών.

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να προσθέσετε σιγά σιγά τροφές που περιέχουν φρουκτόζη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα τρόφιμα που προκαλούν το πρόβλημα.

Εάν τρώτε μπανάνες που είναι πολύ πράσινες ή άγουρες, μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία στο στομάχι. Οι μη ώριμες μπανάνες περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, το οποίο, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως αέρια και φούσκωμα.

Ωστόσο, το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται αργά, επομένως συνήθως δεν προκαλεί τόσα αέρια όσο άλλοι τύποι ινών. Οι ώριμες, ή μαγειρεμένες μπανάνες έχουν λιγότερο άμυλο και περισσότερα απλά σάκχαρα, γεγονός που τις καθιστά πιο εύκολες στην πέψη.


Η κατανάλωση περισσότερου νερού και η σταδιακή αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί επίσης να μειώσει τις παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα.

 pronews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .