Τετάρτη, Μαΐου 17

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: 1 στους 4 Έλληνες το 2022 δεν είχε λεφτά για ιατρική κάλυψη!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δεινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα μας

Δεν έχει τέλος το δράμα που βιώνουν στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς τα ελληνικά νοικοκυριά. Αποκαλυπτικά είναι τα δεδομένα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφορικά με το πόσα χρήματα διαθέτει ένας Έλληνας στην υγεία του.  

Στην έρευνα σημειώνεται ότι, τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη διενέργειά της, περίπου 1 στους 2 (54%) χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, εκ των οποίων το 24,3% δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε. Αν γίνει περαιτέρω διάκριση σε φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό,

τα στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό 19,9% του φτωχού πληθυσμού δεν έλαβε ιατρική εξέταση ή θεραπεία κάθε φορά που χρειάστηκε, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται στο 11,6%. Ο βασικότερος λόγος που δεν ικανοποιήθηκε η ανάγκη για ιατρική εξέταση ή θεραπεία ήταν οικονομικός για περίπου 7 στους 10 (66,8%). Ακόμα μεγαλύτερο (87,5%) είναι το ποσοστό των πολιτών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αναγκαία οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη διενέργεια της έρευνας, περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Σχεδόν ένας στους τρεις (32%) που χρειάστηκε οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε. Ποσοστό 21% του φτωχού πληθυσμού δεν έλαβε οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία κάθε φορά που χρειάστηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται στο 13,7%. Σχετικά με τις επισκέψεις σε γιατρούς, το 33,3% επισκέφθηκε γιατρό γενικής ιατρικής, παθολόγο ή τον προσωπικό γιατρό, το 24,2% γιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό για ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και άλλο ένα 24,2% οδοντίατρο/στοματολόγο/ορθοδοντικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .