Σάββατο, Μαΐου 20

Τα… Καρούμπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρετιρέ των 28 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Β. με Nova και του Π. με οπτικές ίνες και ο μάνατζερ που… έχασε το τρένο ///

>
-Χαίρετε, δύο παρατηρήσεις από τη χθεσινή και προχθεσινή (βράδυ) προεκλογική ημέρα λίγο πριν από τις κάλπες. Λοιπόν, πραγματικά του Τσίπρα… του ‘ρχεται εκεί που κάθεται, γιατί ο Κατρούγκαλος δεν είχε κανέναν λόγο να… ανακατέψει τις εισφορές και ουσιαστικά να μιλήσει για αύξησή τους στους ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε παραίτηση, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η ανοησία είναι ανίκητη και κοστίζει. Δεν είναι ούτε ο μόνος στην προεκλογική εκστρατεία που… το καίει, γιατί κι αυτά για τα τοπικά νομίσματα των «53» του Τσακαλώτου, η αύξηση της φορολογίας του Δραγασάκη κ.λπ., προφανώς και φανερώνουν κάτι. Ότι οι άνθρωποι δεν είναι για τίποτα.

Κασιδιάρης

-Χθες ο «Ηλίας από τη φυλακή», αυτό το καλό παιδί, έδωσε γραμμή και μαντέψτε εσείς τι συνέστησε. Μαυρίστε τον Μητσοτάκη, μην ψηφίσετε ΕΑΝ και Νίκη, δηλαδή τα δυο ακροδεξιά κόμματα, αλλά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οπότε, με δεδομένο ότι ΚΚΕ δεν ψηφίζουν οι χρυσαυγίτες ή θα πάνε στον Βελόπουλο ή στον Τσίπρα που τους θέλει να τους βάλει στον… ίσιο δρόμο απ’ ό,τι μας είπε προχθές το βράδυ στο Mega. Έτσι καταλάβαμε όλοι, όχι ότι δεν το φανταζόμασταν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Σαββόπουλος

-Και κάτι τελευταίο, θεωρώ πραγματικά ακατανόητο το να επιτίθεσαι και να υβρίζεις κάποιον καλλιτέχνη, ή ό,τι άλλο είναι, κάποιον πολίτη γιατί υποστηρίζει ένα κόμμα και το λέει, όπως ο Σαββόπουλος. Δεν ξέρω πραγματικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές εν μέρει ή έστω σε αδρές γραμμές, αλλά τέτοια προεκλογική καμπάνια με τόσα λάθη, αστοχίες, πισωγυρίσματα και έλλειψη στόχευσης δεν έχει κάνει ποτέ κανένα κόμμα τα τελευταία χρόνια. Πλην του ΠΑΣΟΚ που έκανε ακόμα χειρότερη με… μία μόνο φράση. Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», (μην) μας ψηφίζετε και έρχεται το χάος.

Πουλήθηκε 28 εκατ. το ρετιρέ των 750 τ.μ. στον Πύργο του Ελληνικού


-Κι επειδή η επικαιρότητα έπεσε βαριά, πριν περάσω στις επιχειρηματικές συζεύξεις στην αγορά, μια στάση εδώ που έλεγε και ο λαϊκός αοιδός, για να σας πω τα νεότερα για δύο μοναδικά αθηναϊκά διαμερίσματα. Αναφέρομαι στα δύο ρετιρέ του Marina Tower στο Ελληνικό. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για 4 ρετιρέ, αλλά τελικά στη Lamda Development αποφάσισαν ότι θα είναι δύο των 750 τ.μ. έκαστο. Οι (έγκυρες) πληροφορίες είναι ότι το ένα διαμέρισμα έκλεισε, τώρα μπαίνουν οι υπογραφές και ο αγοραστής του είναι Έλληνας με διεθνή παρουσία. Οι πληροφορίες της στήλης για την τιμή του διαμερίσματος είναι πως ανήλθε στα 28 εκατ., που σημαίνει 37.330 ευρώ το τ.μ., αλλά το τίμημα δεν έχει σταθεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί. Για το δεύτερο ρετιρέ γίνονται τώρα συζητήσεις με τρεις υποψηφίους, δυο Έλληνες κι έναν αλλοδαπό. Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν θέλησαν να σχολιάσουν για το τίμημα των 28 εκατ. και περιορίστηκαν να πουν ότι η τιμή για το κάθε διαμέρισμα είναι μεταξύ 25 και 30 εκατ. ευρώ.

Σύζευξη Νο1: Βαρδινογιάννης με NOVA στα έργα πληροφορικής

-Αλλάζουμε τώρα πίστα και περνάμε στις συμμαχίες στην αγορά. Και εγένετο λοιπόν επισήμως η NOVA ICT A.E., το κοινό όχημα των ομίλων NOVA - Bαρδινογιάννη στα έργα ICT: Στις 16 Μαΐου συστάθηκε η νέα εταιρεία με την επωνυμία ‘’NOVA INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ’’ με βασικό αντικείμενο «τις υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας». Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας που θέλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στα έργα πληροφορικής αντιστοιχεί σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ η διοικητική της ομάδα αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των δύο ομίλων και συγκεκριμένα τους Παναγιώτη Κυριακόπουλο, στη θέση του προέδρου, τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη ως διευθύνοντα σύμβουλο - εκτελεστικό μέλος και μέλη τους Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, Νικόλαο Γιαννακάκη και Γεώργιο Λάμπρου. Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας συμμετέχουν 50%- 50% οι Pinston Holdings Limited (συστάθηκε στις αρχές περασμένου Ιανουαρίου) και η Nova Telecommunications. Στους σκοπούς της εταιρείας αναφέρονται «η παραγωγή, εμπορία, εγκατάσταση, εκμετάλλευση και λειτουργία πάσης φύσεως προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η εν γένει δραστηριότητα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της ηλεκτρονικής και της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT) και κάθε άλλη συναφής ή/και επικουρική δραστηριότητα, η εγκατάσταση/ λειτουργία / διαχείριση/ εκμετάλλευση πάσης φύσεως δικτύων και υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών ή/και λογισμικού – πληροφοριακών συστημάτων, η παροχή υπηρεσιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου)» κ.τ.λ..

Σύζευξη Νο2: Περιστέρης με Κινέζους στις οπτικές ίνες

-Επιπλέον, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Grid Telecom (100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, στην οποία η κινεζική State Grid έχει το 24%) προχώρησαν και αυτές μέσα στην εβδομάδα (17/5) στη σύσταση της εταιρείας Ειδικού Σκοπού TEΡNA FIBER με ποσοστό 50,1% και 49,9%, αντίστοιχα. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές και αποτελείται από τους Γεώργιο Αγραφιώτη, Αλέξανδρο Καρυωτάκη, Ηλία Παϊζάνη, Ιωάννη Τσιοτινό, Γεώργιο Ψυρρή, Φραντζή Σιγάλα και Χαράλαμπο Κοτσόκολο. Μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός της συνιστώμενης εταιρείας, όπως αναφέρεται «είναι α) η εκτέλεση της σύμβασης σύμπραξης που θα υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου δια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εταιρείας και των ιδρυτών – αρχικών μετόχων της ως εκ τρίτου συμβαλλομένων, για την εκτέλεση του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – ULTRA FAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ» για τις γεωγραφικές ζώνες 2, 4, 5 και 6 (σ.σ. ήτοι για τις 4 από τις συνολικά 7 γεωγραφικές ζώνες, με τις υπόλοιπες 3 να είναι στον ΟΤΕ), β) η σύναψη της σύμβασης σύμπραξης, γ) η άσκηση και διενέργεια κάθε είδους εμπορικών πράξεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Έργο ΣΔΙΤ». Το Ultra–Fast Broadband θεωρείται κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας σε όλη την επικράτεια και την επιτάχυνση της “αποχαλκοποίησης” των δικτύων. Για την πραγματοποίηση του σκοπού της η εταιρεία δύναται, μεταξύ άλλων, «να προβαίνει στην αγορά, μίσθωση και εν γένει προμήθεια δικτύου, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και καλωδίων για την ευόδωση του σκοπού της εταιρείας, να ιδρύει ή να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό οποιουδήποτε εταιρικού τύπου, κατόπιν της προηγούμενης έγγραφης ρητής συναίνεσης της αναθέτουσας Αρχής, να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του Έργου ΣΔΙΤ, να λαμβάνει δάνεια και πιστώσεις και να εκδίδει ομολογιακά δάνεια με οποιουσδήποτε όρους σύμφωνα με τους, κατά περίπτωση, ειδικότερους όρους και περιορισμούς της σύμβασης σύμπραξης, να συνάπτει συμφωνίες αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου σε σχέση με τα δάνειά της κ.ά.».

Ο manager που έβλεπε τα τρένα να περνάνε

-Λίγο άτολμος μου φαίνεται ο manager της Elpedison Nίκος Ζαχαριάδης, για να μην πω ότι ως CEO ενός ισχυρού σχήματος στον κλάδο της ενέργειας, όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια μεγάλες επενδύσεις και ανακατατάξεις, μάλλον βλέπει τα τρένα να περνάνε. Η Elpedison τα τελευταία δύο - τρία χρόνια υποτίθεται πως όλο παίρνει την επενδυτική απόφαση να δημιουργήσει μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη απόφαση δεν υπάρχει. Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο της εταιρίας που διευθύνει ο Ν. Ζαχαριάδης, ήταν η δημιουργία τερματικού σταθμού LNG. Ωστόσο και αυτό το σχέδιο φαίνεται να απομακρύνεται αν κρίνουμε από τους φόβους της Κομισιόν ότι όλες αυτές οι υποδομές που έχουν σχεδιαστεί τον τελευταίο χρόνο, κινδυνεύουν να αχρηστευτούν και να μην αποσβεστούν ποτέ, εξαιτίας της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου αλλά και της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Ο Τζον Κουδούνης επιστρέφει, γιατί κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη (την Κασσιόπη, δηλαδή)

-Έχουν δώσει τα χέρια και έχει καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό στον ειδικό escrow account, για να προχωρήσει η συμφωνία. Το αμερικάνικο fund NCH βρήκε αγοραστή για το «Kassiopi Project», το οποίο αφορά στην τουριστική αξιοποίηση έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Οι Αμερικανοί πωλούν σε Αμερικανούς. Ως αγοραστής εμφανίζεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, Τζον Κουδούνης (John Koudounis) αλλά η αξιοπιστία και η οικονομική ισχύ της πρότασης στηρίζεται μάλλον στο Ford Financial Fund του Σικάγο που εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τη μεταβίβαση της έκτασης στο NCH Capital και αφού εκδόθηκαν 2 Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις και ελήφθησαν 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες, οι αρχικοί επενδυτές εγκαταλείπουν τα όνειρά τους και μεταβιβάζουν σε νέους φιλόδοξους «αξιοποιητές» ακίνητης περιουσίας.

Επανεκλογή της Β. Λαζαράκου στο ΔΣ της ESMA

-Ψήφος εμπιστοσύνης και έμπρακτη αναγνώριση της θετικής συμβολής που είχε με την έως τώρα πορεία της αποτελεί η επανεκλογή της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλικής Λαζαράκου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ESMA για θητεία 2,5 ετών. Η εκλογή έγινε με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εποπτών της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Είναι σημαντική εξέλιξη για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς έρχεται σε συνέχεια της συμβολής της στον ευρωπαϊκό θεσμικό φορέα, σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη σοβαρές διεργασίες στις ευρωπαϊκές και διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Το πάνω – κάτω της MIG (και ο διορατικός πρόεδρος)

-Χωρίς προηγούμενο είναι αυτό που συμβαίνει με τη μετοχή της MIG που έχει εκτοξευτεί στα 5,8 ευρώ, αφήνοντας πολύ πίσω της τα 4,2 ευρώ, τιμή στην οποία επέστρεψε στο χρηματιστηριακό ταμπλό μετά το reverse split και την πώληση της Attica Group. Χθες η μετοχή έκλεισε στο +20% και μια μέρα νωρίτερα στο +30%, ενώ είχε προηγηθεί πολύ μεγάλη πτώση. Μετά το reverse split οι μετοχές που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά έχουν περιοριστεί αισθητά, οπότε η μεταβλητότητα στον τίτλο είναι υψηλή. Να σημειώσω με την ευκαιρία ότι ο Πρόεδρος της ΜIG Π. Κατσούλας κράτησε τις μετοχές της MIG που αγόρασε πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης από την τράπεζα Πειραιώς, οπότε χάρη στην σπάνια διορατικότητα που διαθέτει ο κ. Πρόεδρος τα κέρδη του έχουν γιγαντωθεί.

Οι… άλλες δημοσκοπήσεις

-Μέσα στην τούρλα και την… τρέλα των εκλογών όλοι τρέχουν πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Μη νομίζετε όμως ότι δημοσκοπήσεις κάνουν μόνο τα κόμματα (φανερές και… μυστικές), τα μέσα ενημέρωσης και σε σπάνιες περιπτώσεις οι ίδιοι οι υποψήφιοι. Δημοσκοπήσεις κάνουν και άλλοι φορείς για διαφορετικά θέματα. Έτσι, μόλις πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν δύο πρόσφατες εγκρίσεις δαπάνης εκ μέρους της διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) οι οποίες αφορούν τον σχεδιασμό και τη διενέργεια δημοσκοπήσεων για ζητήματα που αφορούν την ΕΔΕΥ. Το συνολικό ποσό της δαπάνης από τις δύο σχετικές αποφάσεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ (7.500 ευρώ έκαστη) πλέον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι και άλλοι φορείς του ευρύτερου ενεργειακού τομέα έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις. Για παράδειγμα, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), έχει αναθέσει στο παρελθόν τη διενέργεια έρευνας της κοινής γνώμης για θέματα αποδοχής της γεωλογικής αποθήκευσης CO2, στην εταιρεία Metron Analysis SA, έναντι συνολικού ποσού 8.060 ευρώ. Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να μάθουμε τα θέματα που θέλει να σφυγμομετρήσει η ΕΔΕΥ και κυρίως την... παράσταση νίκης.

Ρεκόρ 15ετίας για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

H κυβέρνηση κατάφερε να εδραιώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και κεφαλαιαγορά. Από τον Ιούλιο 2019 μέχρι σήμερα, το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 76,30%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 5,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 12,604 δισ. (Ενεργητικό 5 Ιουλίου 2019: 7,150 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή προήλθε πρωτίστως από τις αγορές μεριδίων που έφτασαν τα 4,856 δισ. Το 2019 οι εισροές στην αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν τα 582,99 εκατ. ευρώ. Το 2020 (χρονιά κορωνοϊού) ήταν μόνο 184,97 εκατ. Το 2021 οι αγορές μεριδίων εκτινάχθηκαν στα 2,465 δισ., πέρυσι ήταν 610,761 εκατ. και φέτος προτού συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο οι εισροές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της στροφής των αποταμιευτών στα ομολογιακά Α/Κ. Τα 12,6 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο ενεργητικό των εγχώριων αμοιβαίων κεφαλαίων της τελευταίας 15ετίας.

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα για το Χρέος παρά για την Άμυνα

-Το Αμερικανικό Δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση Μπέιντεν ξοδεύει περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο για την εξυπηρέτησή του. Αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο μέσος Αμερικανός πολίτης, πριν από έναν χρόνο πλήρωνε 2,7% για το 30ετές στεγαστικό του δάνειο και σήμερα πληρώνει 7%, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να ψαλιδίζει το εισόδημά του. Μέσα σ’ έναν χρόνο «εξατμίστηκε» 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από το επίσημο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ η κρίση των περιφερειακών και μικρών τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν όλα αυτά δεν προμηνύουν καταιγίδα… δεν ξέρω τι άλλο θα μας βρέξει.

 https://www.newmoney.gr/dark-room/ta-karoumpala-tou-siriza-to-retire-ton-28-ekat-evro-sto-elliniko-i-biznes-tou-v-me-nova-ke-tou-p-me-optikes-ines-ke-o-manatzer-pou-echase-to-treno/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .