Τρίτη, Μαΐου 30

Πλούσιοι Βρετανοί επενδύουν στην Ελλάδα και αγοράζουν ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ

Unsplash

Με κίνητρο την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότεροι Βρετανοί επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα. Οι πωλήσεις εξοχικών κατοικιών κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα, με τους ξένους επενδυτές να σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα για να προλάβουν την αλλαγή ποσών για την «golden visa». Δημοφιλέστες περιοχές αναδείχθηκαν η Κρήτη και τα νησιά του Ιουνίου Πελάγους.

 

Συνολικά οι πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών αυξήθηκαν και 4% το α' τρίμηνο του 2023, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση το 17,4% ήταν από ξένους και δη Βρετανούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την «Χρυσή Βίζα», σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρείας Elxis, με έδρα την Ολλανδία και την Θεσσαλονίκη.

Γιατί προτιμούν την Ελλάδα

Μετά το Brexit αρκετοί εύποροι στράφηκαν στη λύση της Χρυσής Βίζας,  για να «αγοράσουν» ουσιαστικά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στα ευρωπαϊκά κράτη. 

Η Ελλάδα προσφέρει golden visa, με μία από τις πιο γρήγορες διαδικασίες απόκτησης διαμονής. Οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν άδεια εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Επιπλεόν η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα όρια για επενδύσεις με μόλις 250.000 ευρώ.

Η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις με ποσοστό 19%, στην προτίμηση των  Βρετανών και αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες: 

  • Πρώτον, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι πιο προσιτή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτει πολύ καλύτερο κλίμα και εξαιρετική ποιότητα ζωής. 
  • Δεύτερον, η απόκτηση μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί εντός δύο μηνών με σχετικά χαμηλή ελάχιστη επένδυση μόλις 217.300 λίρες (250.000 ευρώ) 
  • και τρίτον η απόκτηση άδειας διαμονής προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε όλα τα κράτη της ζώνης Σένγκεν, καθώς και εντός ΕΕ.

Ένας ακόμα λόγος που η Ελλάδα αποτελεί πλέον βασικό προορισμό των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής είναι η διακοπή παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στεγαστικής κρίσης).

Η απήχηση της «Χρυσής Βίζα» για τους Βρετανούς επενδυτές

«Βασική διαφοροποίηση σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες, ιδίως των Βρετανών επενδυτών, είναι φέτος το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis, το 2022 ένα τυπικό ζευγάρι αγοραστών από την Μεγ. Βρετανία, που είχε αποταμιεύσει 500.000 ευρώ, θα χρησιμοποιούσε το 50% των χρημάτων αυτών και θα δανειοδοτούνταν για το υπόλοιπο 50%, προκειμένου να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του, αντί ενός συνολικού ποσού της τάξεως των 500.000 – 600.000 ευρώ. Φέτος όμως, το ίδιο ζευγάρι θα χρησιμοποιήσει μόνο τα διαθέσιμα 250.000 ευρώ, που είναι και το ελάχιστο όριο επένδυσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια παραμονής, μέσω του προγράμματος “Χρυσή Βίζα”» σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Στροφή στις αγορές νεόδμητων κατασκευών από τα σχέδια

Μια ακόμα σημαντική τάση που καταγράφει φέτος η Elxis αφορά την στροφή σε νεόδμητες κατασκευές. Πολλές εξ αυτών προσφέρονται σε συνδυασμό με υπηρεσίες διαχείρισης κι εκμετάλλευσης, δηλαδή ως ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν. Αυτό έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ πολλών ενδιαφερόμενων, που αναζητούν μια καλή απόδοση της επένδυσής τους στην αγορά ακινήτων, καθώς υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, το κόστος αγοράς ενός ακινήτου από τα σχέδια είναι 20% χαμηλότερο, σε σχέση με την αγορά ενός ετοιμοπαράδοτου ακινήτου. Επιπλέον, τα νεόδμητα σπίτια προσφέρουν και σημαντικά υψηλότερη απόδοση βραχυπρόθεσμα, καθώς μπορούν να εκμισθωθούν έναντι ενός υψηλότερου ενοικίου, σε σχέση με ένα υφιστάμενο ακίνητο μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι αλλαγές στα ποσά

Οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου προκειμένου να προλάβουν να προβούν σε συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στη μειωμένη τιμή των 250.000 ευρώ, πριν το ελάχιστο κόστος εκτοξευθεί στα 500.000 ευρώ. Τα ποσά για την απόκτηση χρυσής βίζας διπλασιάζονται σε κάποιες περιοχές από την 1η Αυγούστου, με τους επενδυτές να έχουν προθεσμία  έως το τέλος του χρόνου για την υπογραφή προσυμφώνων για αγορά ακινήτων, με βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας.

Ειδικότερα, το ποσό αυξάνεται στα  500.000 ευρώ στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής,ενώ εξαιρούνται τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια, όπως επίσης και ο Πειραιάς.

Το όριο αυξάνεται επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα 250.000 ευρώ.

https://www.ethnos.gr/Economy/article/263142/ploysioibretanoiependyoynsthnelladakaiagorazoyneleytherhprosbashsthnee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .